Kembridže, JAV Masačusatso valstijoje, veikianti bendrovė šiuo metu derasi su Pasaulio sveikatos organizacijos remiama COVAX iniciatyva dėl potencialios vakcinos, jau vadinamos mRNA-1273. Bendrovė jau turi pasirašiusi tiekimo sutarčių Šiaurės Amerikoje, Artimuosiuose Rytuose ir kituose pasaulio regionuose.

„Aktyviai ruošiamės pristatyti mRNA-1273, esame pasirašę jau ne vieną tiekimo susitarimą su valstybėmis iš viso pasaulio. „Moderna“ pasirengusi taikyti aukščiausius duomenų kokybės standartus ir nuodugniausius mokslinius tyrimus, ir toliau dirbsime tam, kad kuo greičiau būtų pristatyta mRNA-1273“, – teigia bendrovės vadovas Stephane‘as Bancelis.

Skelbiama, kad po šios žinos „Moderna“ akcijų vertė išankstiniame pardavime išaugo daugiau nei 2 proc.

Viena iš vakcinos nuo COVID-19 lenktynių lyderių „Moderna“ praeitą savaitę išplatino pareiškimą, kuriame teigia paskutiniam vakcinos bandymų etapui surinkusi 30 tūkst. savanorių. Praeitą savaitę iš jų 25 tūkst. 650 gavo antrą dviejų dalių vakcinos porciją. Bendrovės atstovų teigimu, maždaug 37 proc. bandymų dalyvių iš įvairių bendruomenių, o 42 proc. priklauso sunkių ligų rizikos grupei.

Kiek daugiau nei pusė savanorių yra vyrai (53 proc.), likę 47 proc. – moterys, teigiama bendrovės parengtame pristatyme. Dauguma savanorių vyresni nei 25 metų amžiaus, 18–24 metų amžiaus grupei priklauso vos 5 proc.

Ketvirtadienį investuotojams S. Bancelis sakė, kad bendrovė tikisi, jog duomenų ir saugumo stebėsenos taryba, kuri vertins, ar klinikiniai tyrimai buvo sėkmingi, savo pirmines išvadas paskelbs jau lapkritį.

„Moderna“ kuriamoje vakcinoje, prie kurios atsiradimo prisideda ir Valstybinis sveikatos institutas, yra genetinės medžiagos, vadinamos RNA arba mRNA, kuri, kaip viliasi mokslininkai, provokuoja imuninę sistemą kovoti su virusu.

Rugpjūtį „Moderna“ skelbė, kad jos vakcina gali kainuoti nuo 32 iki 37 dolerių už dozę. Kaina mažėtų užsakant didesnį kiekį.

Bendrovė skelbia, kad vakciną galima 15 laipsnių šaltyje laikyti iki pusės metų. Palyginimui: „Pfizer“ vakcinai laikyti būtinas 70 laipsnių šaltis.

Remiantis bendrovės ataskaitoje pateikiamais duomenimis, trečią ketvirtį „Moderna“ patyrė 233,6 mln. dolerių nuostolių – tai po 59 centus nuo kiekvienos akcijos („Refinitiv“ prognozavo, kad nuostoliai bus švelnesni – po maždaug 43 centus nuo akcijos). Bendrovės pajamos siekė 157,9 mln. dolerių – daugiau, nei kad „Wall Street“ prognozuoti 77,5 mln. dolerių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)