Spėjama, kad jo gyvybę pasiglemžė pandeminis A(H1N1) virusas. Tačiau galutinę išvadą pateiks Vilniaus Santariškių klinikų patologoanatomai, kai bus ištirtas kūnas.

Vykdė nurodymus

Sargu Visagino technologijos ir verslo profesinio mokymo centre (TVPMC) dirbęs vyras susirgo prieš savaitę. Pasak su dviem paaugliais sūnumis našle likusios Jūratės Araštikaitienės, medikai ligoniui nesuteikė būtinos pagalbos.

"Prieš savaitę, pirmadienį, mes iškvietėme greitosios medicinos pagalbos medikus, nes vyrui temperatūra pakilo iki 39 laipsnių, - LŽ pasakojo J.Araštikaitienė. - Atvykę medikai jam suleido vaistų nuo temperatūros, bet tai padėjo tik dviem valandoms. Antradienį į namus atėjo apylinkės gydytoja. Ji matė, kokios vyras būklės - tuo metu jo temperatūra jau buvo per 40 laipsnių. Ji išrašė vaistų - eufilino, ACC, antibiotiko "Amoxiclav" ir tradicinio paracetamolio su aspirinu. Visus gydytojos nurodymus vyras skrupulingai vykdė, gėrė visus išrašytus vaistus. Gydytoja pasakė, kad penktadienį ligonis, jei jausis geriau, ateitų į polikliniką, o jei dar karščiuos, kad iškviestume ją ketvirtadienį. Tačiau ketvirtadienį vyras jau atsidūrė reanimacijoje..."

Laukia tyrimo rezultatų

Medikai spėja, kad vyras užsikrėtė nuo savo sūnaus, kuris jau pasveiko. Vienas mirusiojo sūnus mokosi TVPMC, kitas vidurinėje mokykloje.

Utenos visuomenės sveikatos centro atstovės ryšiams su visuomene Elvyros Sabalytės teigimu, kai ligonis kreipėsi į gydytoją, nebuvo žymių, kad vystosi galimos komplikacijos. Ketvirtadienį vyro būklė netikėtai pablogėjo, jam pakilo aukšta, 40 laipsnių siekianti temperatūra, jis ėmė vemti. R.Araštikaitis buvo paguldytas į intensyviosios terapijos skyrių. Paėmus kraujo mėginį buvo nustatyta, kad pacientas serga A(H1N1) viruso gripu. Šeštadienį vyro būklė ligoninėje dar labiau pablogėjo. Jam buvo prijungtas dirbtinio kvėpavimo aparatas. Vakar konstatuota paciento mirtis.

Medikai aiškinasi, ar vyriškis sirgo kokiomis nors lėtinėmis ligomis. Vakcina nuo sezoninio gripo jis nebuvo pasiskiepijęs. R.Araštikaitį pažinoję žmonės sakė, kad tai buvo tvirtas, sveiko gyvenimo būdo žmogus, žvejys.

Grėsmingos komplikacijos

Nuo lapkričio 19-osios Lietuvoje renkami duomenys apie su gripo simptomais į ligonines patekusius pacientus. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, savaitgalį buvo hospitalizuoti 475 asmenys. Į reanimacijos skyrius savaitgalį paguldyti 37 ligoniai.

Medikai pažymėjo, kad daugelis į ligonines dėl pandeminio gripo patekusių asmenų serga lėtinėmis ligomis arba priklauso rizikos grupėms. Tačiau nerimą kelia tai, kad net trečdalis dėl pandeminio gripo patekusiųjų į intensyviosios terapijos skyrius prieš tai buvo visiškai sveiki.

Pirkti užsienyje - pigiau

Medikų teigimu, nustatyta, kad naujo tipo gripą veikia esami antivirusiniai vaistai "Tamiflu" ir "Relenza". SAM prieš kelerius metus buvo įsigijusi nemažą gerokai pigesnio vaisto "Remantadino" kiekį. "Tačiau pasaulyje atlikti tyrimai parodė, kad šie vaistai neveikia naujojo gripo", - LŽ teigė infektologas profesorius Alvydas Laiškonis. Didele problema jis pavadino tai, kad Lietuvoje išseko patikrintų antivirusinių vaistų atsargos. "Dabar svarbiau ne padidėjusi jų kaina, o tai, kad jų nėra", - sakė infektologas. Jo teigimu, Latvijoje tokios problemos nebuvo. Pats profesorius LŽ teigė antivirusinių vaistų prieš kelias savaites pagal lietuvišką receptą įsigijęs Prancūzijoje. Vaistų pakuotė jam kainavo apie 80 litų, o Lietuvoje jie kainuoja 120-140 litų.

Vakar sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas patikino, esą sutarta, kad populiariausio antivirusinio vaisto "Tamiflu" iki antradienio vakaro arba trečiadienio ryto mažmeninėje prekyboje tikrai atsiras. Jo teigimu, kito vaisto - "Relenza"- prekyboje netrūksta. A.Čaplikas tvirtino, kad jei trečiadienio vakarą "Tamiflu" vaistinėse vis dar nebus, išimties tvarka leis jo įvežti visiems didmenininkams.

Ne savo rogėse

SAM vaidmuo pandemijos akivaizdoje sulaukia vis daugiau kritikos - ji barama dėl informacijos stokos. Ministrui A.Čaplikui kliūva už tai, kad neturėdamas medicininio išsilavinimo, pagal profesiją - geodezininkas, kalba iš mediko pozicijų, nevengia žarstyti patarimų, kaip gydyti gripą. Peržengusi kompetencijos ribas kaltinama ir parlamentarė, Seimo Sveikatos reikalų komiteto (SRK) narė Dangutė Mikutienė, turinti režisierės išsilavinimą.

LŽ kalbintas infektologijos autoritetas profesorius A.Laiškonis vengė vertinti politikų kalbas. Jis buvo lakoniškas ir tepasakė: "Įsivaizduokite, kas būtų, jei mes, medikai, pradėtume jus mokyti žurnalistikos."

Papiktino politikus

Politikai taip pat turi priekaištų medikams. Pastaruoju metu itin dažnai viešojoje erdvėje girdimo žinomo profesoriaus, infekcinių ligų specialisto Arvydo Ambrozaičio laukia nemalonumai. Seimo SRK kreipėsi į SAM prašydamas išsiaiškinti, ar dienraščiuose išspausdintuose vienos farmacijos kompanijos užsakomuosiuose rašiniuose reklamuodamas konkretų vaistą profesorius nepažeidė teisės aktų. SRK taip pat atkreipė dėmesį, kad paniką visuomenėje sukėlė ir A.Ambrozaičio išsakytos prognozės, esą nuo pandeminio gripo Lietuvoje gali mirti iki 20 tūkst. gyventojų. Dėl šių "nuodėmių" Vilniaus universiteto Infekcinių ligų, dermatovenerologijos ir mikrobiologijos klinikai vadovaujantis profesorius apskųstas ir Gydytojų sąjungos etikos komisijai. SRK prašo išsiaiškinti, ar medikas nepamynė profesinės etikos principų.

Prieš porą savaičių pasirodžiusiame kompanijos "GlaxoSmithKline Lietuva" užsakytame rašinyje A.Ambrozaitis teigiamai įvertino vakcinos nuo sezoninio gripo "Fluarix" poveikį.

"Keletas žymių mokslininkų visuomenei akivaizdžiai bruka vieną ar kitą vaistą. Žinoma, autoritetas žmonėms daro įspūdį, bet ar reikia taip elgtis?" - svarstė SRK pirmininkas Antanas Matulas.

A.Ambrozaitis vakar LŽ tikino nieko neįtaręs, kad yra kalbinamas užsakomajam straipsniui. "Buvau paprašytas papasakoti apie vakciną ir nieko daugiau", - sakė profesorius. Komentuodamas viešojoje erdvėje cituojamus jo žodžius apie galimas pandemijos aukas, A.Ambrozaitis aiškino, kad minimi skaičiai buvo traktuoti netiksliai. Anot profesoriaus, remiantis 1918-1919 metų epidemijos duomenimis, prieš porą metų buvo paskelbtos Europos Sąjungos prognozės, numačiusios, kad kilus pandemijai visoje Europoje gali būti 1,1 mln. mirčių, Lietuvoje - 18 800. "Reikia tik džiaugtis, kad prognozės nepasiteisino, visada reikia ruoštis blogiausiam variantui", - sakė V.Ambrozaitis. Kartu jis pripažino, kad gal ir be reikalo apie tai užsiminė. "Šito man nereikėjo kalbėti", - LŽ sakė klinikos vadovas.

* * *

Pajutus pirmuosius gripo simptomus galima pasikonsultuoti nemokamu telefonu 8 800 66 004.