Pasak Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų atstovės Eglės Karalienės, nuo 1991-ųjų kasmet minimą diabeto dieną įvairiais būdais siekiama atkreipti dėmesį į vis didėjančią diabeto problemą pasaulyje – diabetu serga 1 iš 10 pasaulio gyventojų.

Lietuvoje diabetu serga apie 110 tūkst. suaugusių šalies gyventojų – maždaug 1 iš 29 vyrų ir 1 iš 23 moterų. Šalis sparčiai vejasi pasaulines sergamumo diabetu tendencijas – mirštamumas nuo diabeto sukeltų komplikacijų Lietuvoje per metus, lyginant Higienos instituto pateikiamus 2019 ir 2018-ųjų duomenis, padidėjo net 20 procentų.

„Šiemet kviečiame aktyviai įsitraukti nuotoliniu būdu į Pasaulinės diabeto dienos paminėjimą. Pristatome kelių valandų trukmės vaizdo medžiagą, kurią kviečiame peržiūrėti ir specialistus, ir sergančiuosius, ir artimuosius, besirūpinančius sergančiaisiais. Taip pat tuo pasidomėti kviečiame visus šalies gyventojus, neabejingus diabeto temai ir norinčius daugiau sužinoti apie ligos kontrolę bei – svarbiausia – jos prevenciją“, – kviečia Kauno klinikų Endokrinologijos klinikos gydytoja endokrinologė, Lietuvos endokrinologų draugijos prezidentė prof. Birutė Žilaitienė.

Anot šios klinikos vadovės, gydytojos endokrinologės, Vaikų endokrinologų asociacijos pirmininkės prof. Rasos Verkauskienės, kasmet šalyje diabetu suserga 3–5 proc. daugiau vaikų.

„Tai – sparti ir kelianti nerimą skaičių dinamika ir, nors šiuo metu Lietuvoje vaikų bei paauglių diabeto kontrolės galimybės yra šiuolaikiškos, itin svarbu ne tik priežiūra, bet ir diabeto mokymas, pacientų, jų šeimų motyvacija ir palaikymas. Todėl pateikiamoje vaizdo medžiagoje siekiame atkreipti dėmesį, kokį svarbų vaidmenį atlieka žmonės, esantys šalia, įskaitant diabetu sergančiojo artimuosius.

Vaizdo medžiagoje naudingos informacijos apie ligos prevenciją ir kontrolę išgirsite iš įvairių specialistų lūpų, naudingais patarimais ir patirtimi taip pat dalijasi su diabetu gyvenantys šalies gyventojai. Vaizdo medžiagą bet kada nemokamai galima peržiūrėti www.endokrinologai.lt svetainėje“, – teigia profesorė R. Verkauskienė.

Šių metų Pasaulinės diabeto dienos tema – lemiama slaugytojų įtaka rūpinantis diabetu sergančiuoju asmeniu.

Pasak Kauno klinikų pranešimo, 1922-ųjų lapkričio 14 d. laikoma svariu proveržiu medicinoje ir tikrų perversmu diabetu sergančių žmonių gyvenimuose, nes tą dieną Frederickas G. Bantingas ir Charles H. Bestas atrado insuliną. Diabetu suserga žmonės, kurių kasa nustoja gaminti insuliną arba vystosi audinių atsparumas insulinui ir didėja cukraus kiekis kraujyje, dar nenutrūkus šio hormono gamybai organizme.

Pasaulio sveikatos organizacija ir Tarptautinė diabeto federacija 1991-aisiais lapkričio 14-ąją paskelbė Pasauline diabeto diena. Tą dieną įvairiais būdais siekiama atkreipti dėmesį į vis didėjančią diabeto problemą pasaulyje bei aptarti diabeto lemiamus padarinius ir prevencijos priemones.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)