„Turime užtikrinti, kad šie vaistai būtų kuo geriau paskirstyti tiems, kam jų labiausiai reikia, kad nenutrūktų jų gydymosi procesas ir nesusidurtume su problemomis, jei kartais pasaulyje laikinai sutriktų šių vaistų gamyba ar tiekimas. Todėl kol kas gydytojai galės išrašyti, o vaistininkai parduoti tik po vieną šių vaistų pakuotę. Šiuo metu vaistų turime pakankamai, ir, jei reikės, jų atsargos bus operatyviai papildytos“, – sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Be to, minėti vaistai yra įtraukti į koronaviruso infekcijos diagnostikos ir gydymo tvarkos aprašą, todėl jų turimas kiekis bus skiriamas gydymo įstaigoms.

Tokį Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo, sveikatos apsaugos ministro A. Verygos sprendimą palaiko ir šalies medikai.

Lietuvos bendrosios praktikos gydytojų draugijos prezidentė dr. Sonata Varvuolytė sako, kad nuogąstavimai dėl galimo šių vaistų ažiotažo yra pagrįsti, tad tam tikrus apribojimus įvesti būtina.

„Susidarius tokiai situacijai, žmonės išties gali be reikalo pradėti ieškoti jų įsigyti. Svarbu suprasti, kad, kol nėra mokslinio patvirtinimo, jokio vaisto šiaip sau pirkti ir vartoti negalima“, – S. Varvuolytė.

Lopinaviras/Ritonaviras yra skirtas gydyti ŽIV infekciją, o Hidroksichlorokvinas kompensuojamas reumatinėms ligoms gydyti.

Šiuo metu pasaulyje dar vykdomi tyrimai, siekiant išsiaiškinti, ar šie vaistai gali būti veiksmingi, gydant koronaviruso infekciją. Galutinių įrodymų, patvirtinančių jų veiksmingumą, kol kas nėra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)