aA
Prieš porą dienų gimimo dieną šventė virtuvės įtaisas, per 65 metų gyvavimo istoriją sulaukęs bene daugiausiai priekaištų, skundų ir kaltinimų. Tai – mikrobangų krosnelė, kuri buvo užpatentuota 1950-aisiais. Teigiama, kad pirmasis pašildytas produktas buvo popkornas, antrasis – kiaušinis, sprogęs tiesiai į eksperimento autorių veidus. Tiesa, pirmosios krosnelės atsirado kiek anksčiau nei jų patentas ir buvo pavadintos „Radaranges“.
Mikrobangų krosnelė
Mikrobangų krosnelė
© Shutterstock nuotr.

Atrodė jos ne ką geriau nei pirmieji kompiuteriai ir svėrė daugiau nei 340 kg. Už tokį beveik 2 metrų monstrą dabartiniais doleriais būtų tekę pakloti 53 tūkst.

Įdomu ir tai, kad pirmųjų mikrobangų krosnelių protėvis yra Antro pasaulinio karo metu naudotas magnetronas (elektronų vamzdis), kurį fizikai naudojo norėdami pagerinti britų radarų sistemas, galinčias aptikti nacių karo lėktuvus.

Mažoms virtuvėms ir ne tokioms plačioms piniginėms pritaikytas mikrobangų krosneles nuo 1967 pardavinėjo „Amana Corporation“. Kaip atrodė tuometinė jos reklama, galite pažiūrėti čia:

Šiandien mikrobangų krosnelė yra vienas populiariausių šiuolaikinės virtuvės įrenginių. Skirtingai nuo įprastų kepimo priemonių, mikrobangų krosnelės maisto neapskrudina, kadangi temperatūra, kurioje tai galėtų įvykti, retai pasiekiama (išimtys pasitaiko tada, kai naudojami aliejai ar labai riebūs produktai).

Skaičiuojama, kad, pavyzdžiui, amerikiečių namuose jos karaliauja vienvaldiškai ir randamos net 90 proc. namų. Tačiau kad ir kiek patogi ji būtų, mokslininkų bendruomenė negali prieiti vieningos nuomonės ir pateikti neginčijamo atsakymo – ar mikrobangų krosnelėje ruoštas maistas yra žalingas. 

Nei pakarta, nei išteisinta

Yra tyrimų, pagrindžiančių tiek vieną, tiek kitą poziciją. Pavyzdžiui, internete sklando žmonių, radikaliai nusiteikusių prieš mikrobangų krosneles, mėgiama istorija apie šiuo būdu pašildytą kraują perpylimui. 

Teigiama, kad prieš porą dešimtmečių JAV (Oklahomoje) vienam pacientui ligoninėje buvo perpiltas kraujas, iki žmogaus kūno temperatūros sušildytas mikrobangų krosnelėje. Ligonį esą netikėtai ištiko anafilaksinis šokas ir jis mirė. Šis įvykis davė peno svarstymams, ar išties mikrobangos organizmui nėra kenksmingos. 

Tačiau realybė kiek kitokia – vėliau įrodyta, kad šis žmogus mirė ne nuo seselės idėjos taip pašildyti kraują, o nuo anksčiau kraujyje susidariusio krešulio. Tirkoji medicinė diagnozė buvo ir vis dar yra ignoruojama. 

Kitas itin dažnai naudojamas argumentas – šveicarų biologo 1989 m. dr. H. U. Hertel'io ir jo kolegos Bernard'o Blanc'o tyrimas su savanoriais, kurie buvo suskirstyti į kelias grupes ir penkias dienas valgė įvairiai paruošto maisto. Eksperimento dalyvių kraujas buvo tiriamas kasdien. Paaiškėjo, kad esą tų, kurie valgė mikrobangų krosnelėje šildytą maistą, kraujas buvo gerokai prastesnis. Sumažėjo hemoglobino ir limfocitų lygis, padaugėjo cholesterolio ir atsirado daugiau baltųjų kraujo kūnelių. Prieita prie išvados, kad valgant mikrobangomis pašildytą maistą organizmas patiria stresą, silpsta imuninė sistema, ląstelės sunkiau aprūpinamos deguonimi.

Įdomu tai, kad po trejų metų tiesioginėje televizijoje antrasis tyrimo autorius B. Blanc išsižadėjo tyrimų išvadų, neneigdamas, kad reikalingi tolesni tyrimai. 

Neutraliai vertinantieji mikrobangų krosnelę pripažįsta, kad iš tiesų joje šildomi produktai praranda šiek tiek maistinės vertės. Tačiau kai kurie vitaminai bei mineralai suyra ir verdant, kepant ar skrudinant. Pasaulio Sveikatos Organizacija teigia, kad mikrobangų krosnelės nėra žalingos ir nekelia sveikatai grėsmės. Vienintelis nurodomas trūkumas – kad visiškai suardomas vitaminas B12. Dėl nuolatinio jo stygiaus gali išsivystyti mažakraujystė.

Mikrobangų krosnelėse šildyto maisto siūloma atsisakyti nėščiosioms ar krūtimi maitinančioms motinoms. 2013-aisiais metais skelbta, kad plastmasinėje taroje mikrobanginėje šildytas maistas kelia riziką vaisiui ir gali baigtis persileidimu. Plačiau apie tyrimą čia.

Vienintelis dalykas, dėl ko dauguma sutaria – tai patarimas mikrobangų krosnele naudotis ne per dažnai. Sakoma, kad sveikiausias – garuose virtas ar troškintas maistas, o kitaip paruoštu reikėtų mėgautis saikingai. Taip pat nerekomenduojama stovėti prie maistą tuo metu šildančios mikrobangų krosnelės. DELFI Grynas argumentai:

Dietologė: mitai yra perdėti 

Dietologai, kalbėdami apie mikrobangų krosnelėje ruoštą ar šildytą maistą, nėra tokie kategoriški. Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovoslkienė DELFI sakė sutinkanti, kad tokiu būdu šildomas maistas išties praranda maistinių savybių, tačiau tai esą nėra kenksminga. 

Jūratė Dobrovolskienė
Jūratė Dobrovolskienė
© DELFI / Kiril Čachovskij

„Pašildytas maistas nepavirsta jokiais nuodingais dalykais. Taip, ji keičia vieną molekulę į dešimt, bet ne taip, kad tai turėtų įtakos žmogaus sveikatai. O tai, kad keičia maistą, jis praranda tam tikras savybes – yra tiesa. Bet tas pats dalykas nutinka ir verdant maistą ar tiesiog jį perpjaunant peiliu“, - tikino ji. 

Specialistės teigimu, šiltas maistas yra vienareikšmiškai sveikesnis už sausą, picų, saldainių ar riešutų forma valgomą maistą. Šiltas maistas nuo seno buvo natūraliai priimtinesnis žmogaus organizmui. 

„Maisto medžiagų pakitimas prasidėjęs nuo senų laikų, kai žmogus įvaldė ugnį, maistą pradėjo kepti, vėliau virti. Labai pasikeitė maisto esmė ir kokybė. Šioje vietoje pasikeitė ir žmogaus vysytmosi raidos ciklas, kai iš augalėdžio jis tapo mėsėdžiu. Maisto ardymas vyko, vyksta ir vyks, tik kitokia forma. Aš į mikrobangų krosnelę žiūriu ne kaip į pavojų, keičiantį maisto sandarą, o kaip į pagalbą, padedančią pasišildyti ir valgyti šiltą maistą“, - sakė J. Dobrovolskienė. 

Tiesa, dietologė sutiko, kad mikrobangų krosnelė yra tik išeitis iš padėties, mat niekas nepakeis šviežio, ką tik gaminto maisto. 

„Tačiau moderniam žmogui kažkaip kitaip ir neišeina – norisi ne vien maistą gaminti, bet ir pailsėti po darbo. O viešasis sektorius nori pelno, todėl gamina ir parduoda tokį maistą, kuris yra brangus ir ne visada maistingas. Tokiu atveju per pietų pertrauką jau geriau valgyti savo atsineštą maistą, kai tikrai žinai, kas ten yra ir iš kokių produktų“, - reziumavo specialistė.

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Veryga apie koronavirusą: rizika nėra didelė, bet reali – todėl Lietuva ruošiasi „ne popieriuose“, o pratybomis (65)

Pasaulyje sparčiai plintant naujam virusui – koronavirusui – kurio kilmės šalis yra Kinija,...

Neeilinė Kamilės istorija: Kauno gydytojai 14-metei padovanojo antrą gimtadienį (1)

Kauno klinikoms 2019 metai buvo neeiliniai: atlikta 500-oji inkstų transplantacija, o per tris paras...

Susirgimų gripu fiksuojama vis daugiau: daugiausiai serga Kauno savivaldybėje

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) informuoja,...

Lietuva telkia pajėgas dėl plintančio koronaviruso: specialistė įspėjo, ką daryti pajutus atitinkamus simptomus papildyta 14.30 (147)

Lietuva imasi laikinųjų papildomų atsargos priemonių dėl pasaulyje plintančio koronaviruso iš...

PSDF biudžetui grąžinta pustrečio milijono eurų

2,5 mln. eurų – tokia suma pernai buvo grąžinta į Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF)...

Top naujienos

Aplankė vieną uždariausių pasaulio valstybių: pažįstamiems buvo sunku patikėti, kad ten keliauju (116)

„Welcome to Arabia! “, – karts nuo karto išgirstu iš nuoširdžiai besišypsančių...

Tikra legenda, kuri aikštėje lietuvius skriaudė, o už jos ribų – glostė laida „Krepšinio zona“ (36)

2020-ieji krepšinio pasauliui prasidėjo tiesiog tragiškai: po ilgamečio NBA komisaro Davido Sterno...

Giedrius Drukteinis

Du būdai, kaip mums atsikratyti nepakantumo svetimam turtui ir sėkmei (1)

Kai išmintingi žmonės pradeda kalbėti apie Lietuvos visuomenės problemas, greitai galima...

Birutė Navickaitė pakliuvo į absurdišką situaciją: neturėdama vairuotojo pažymėjimo ir automobilio pradėjo gauti baudas (46)

Palangiškė Birutė Navickaitė sako, kad sunku ir patikėti, į kokią absurdišką situaciją ji...

Darželyje sriuba apsipylusi trimetė patyrė antro laipsnio nudegimą: mama netiki darželio direktorės versija (309)

Į darželį trimetę dukrą nuvedusi mama nė neįtarė, kad po kelių valandų su ja dėl patirto...

Stilistė papasakojo, į ką reikia atsižvelgti renkantis džinsus: viena detalė gali sugadinti visą įvaizdį (33)

Jei paprašytume jūsų įvardinti pagrindinį spintos drabužį, kas tai būtų? Mes nemirktelėję...

Lietuvis sukūrė už širdies griebiantį vaizdo klipą apie Bryantą (83)

Lietuvis Giedrius Šiškovas , interneto platybėse žinomas „Gidranity“ pseudonimu, sukūrė už...

Kameros įamžino neįtikėtiną vairuotojų žioplumą: situacijos primena veiksmo filmus (5)

Pašalinė veika prie vairo ir išsiblaškymas neretai vairuotojams sukelia nemažai streso, kai...

Kaip pornografija veikia seksualinį gyvenimą? Specialistai išskyrė kelis atvejus (35)

Ar pornografija žalinga? Į šį klausimą nėra vieno atsakymo. Tai tas pats, lyg klaustumėte, ar...