Daržovės svarbios ir dėl to, kad gerina virškinamojo trakto veiklą. Patekusios į virškinamąjį traktą, daržovės skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą. Svarbu ir tai, kad daržovėse gausu mikroelementų ir vitaminų. Pavyzdžiui, morkose, pomidoruose ir petražolėse yra karotino, kopūstuose svogūnų laiškuose ir paprikose – vitamino C. Daržovėse gausu kalio, geležies, kalcio, fosforo, magnio ir kt.

Žinoma, kad norint atsikratyti nepageidaujamų kilogramų, reikia kažkiek laiko suvartoti mažiau kalorijų, nei organizmas sudegina. Tada daržovės pasidaro tiesiog būtinos racione. Daržovėse nėra riebalų, vadinasi, iš jų negausime vadinamojo blogojo cholesterino. Jose mažiau kalorijų, daug ląstelienos, tad ilgiau išlieka sotumo jausmas.

Daržovių kaloringumas

Turintiems antsvorio didžiausia daržovių vertybė – mažas kaloringumas. Pavyzdžiui, 100 g žiedinių kopūstų yra tik 30 kalorijų, o 100 g raugintų kopūstų dar mažiau – 27 kalorijos. Aguročiuose, pomidoruose – 23 kalorijos, moliūguose – 29 kalorijos, baklažanuose – 24 kalorijos.

Daržovėse tinka norintiems sulieknėti dar ir todėl, kad jose mažai angliavandenių (išskyrus bulves ir ankštinius). Neverta atsisakyti daržovių net ir pasirinkus baltymų dietą, kadangi jos sveika skrandžiui ir žarnynui, saugo nuo sutrikimų inkstus.

Naudinga ląsteliena

Daržovės geros ir tuo, kad jose gausu ląstelienos, vadinamosios netirpstančios balastinės medžiagos, kurios organizmas neskaido. Patekusi į virškinamąjį traktą ląsteliena ne tik skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, bet ir gerina motoriką. Tinkama virškinamojo trakto veikla teigiamai veikia medžiagų apykaitą organizme.

Ląsteliena sugeria kenksmingus toksinus ir išveda juos iš organizmo. Dar viena ląstelienos vertybė – ji iš dalies sutraukia riebalus, tad organizmas negali jų visiškai įsisavinti.

Ląsteliena ilgiau virškinama, todėl smegenys greičiau gauna signalą apie sotumą. Reguliariai valgant daržoves, sureguliuojama ne tik skrandžio ir žarnyno, bet ir širdies bei kraujagyslių sistemos veikla, nes kraujyje mažinamas cukraus bei cholesterino kiekis.

Visose daržovėse yra ląstelienos, bet kai kuriose jos yra daugiau. Visų pirma – ankštiniuose (žirniuose, lęšiuose, pupose), morkose, kopūstuose. Valgant daugiau ląstelienos reikia gerti daugiau skysčių, kad nebūtų nemalonių pojūčių skrandyje ir žarnyne.

Venkite krakmolingų

Norintys sulieknėti veikiausiai žino, kad valgant krakmolingą maistą kilogramai netirps. Žinoma, maistas turi būti įvairus, reikia valgyti visokių daržovių, bet norint sulieknėti reikia valgyti šparaginių, žaliųjų pupelių, salierų ir artišokų, nes juose mažai krakmolo. Krakmolingų bulvių, moliūgų, žirnių ir kukurūzų patartina valgyti mažesniais kiekiais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)