ES ketina pervertinti kontraceptikų pašalinius poveikius

Prancūzijos nacionalinė vaistų kontrolės agentūra (ANSM) visos ES mastu iškėlė klausimą dėl geriamųjų kontraceptikų saugumo pervertinimo. Konkrečiai susirūpinta arterinių trombozių, kurias jie gali sukelti, rizika. Nors šis pašalinis poveikis įrašytas kontraceptikų informaciniame lapelyje ir tarsi nėra naujiena, tačiau jis itin pavojingas ir kelia grėsmė gyvybei. Ne visas moteris pavyksta išgelbėti, todėl specialistai susirūpinę, kad dėl kontraceptikų poveikio miršta jaunos, sveikos moterys.

Be to, Prancūzijoje sustabdytas vaistinio preparato „Diane 35“ bei generinių tos pačios sudėties medikamentų platinimą. Šie vaistiniai preparatai jau daugelį metų yra plačiai vartojami visoje Europoje. Prancūzijoje šių registruotų preparatų indikacijose nurodyta, kad jie skirti tik spuogams gydyti, tačiau jie veikia ir kaip kontraceptikai, todėl dažnai skiriami odos problemų turinčioms moterims, kurioms reikia ir kontracepcijos. Patvirtinta, kad šie preparatai sukelia tromboembolijos riziką, todėl dėl jų pradėtas išsamus tyrimas.

Kauno klinikų Ginekologijos skyriaus onkoginekologas Eimantas Švedas, dirbantis ir Malmės moterų klinikoje Švedijoje, pasidžiaugė, kad pagaliau viešai atkreiptas dėmesys į hormoninių kontraceptikų keliamas komplikacijas, kurios sąžiningų gydytojų registruojamos jau seniai. Tačiau kontraceptikai tapę verslo objektu, kurį gamintojai visais įmanomais būdais gina. Gamintojų užsakytų mokslinių tyrimų, inicijuojamų ir finansuojamų farmacinių kompanijų, rezultatai, jo teigimu, visada yra pozityvūs.

Kokioms moterims kontraceptikų gerti negalima

Eimantas Švedas
- Ar yra atlikta nepriklausomų tyrimų?

- Mokslo srityje, atliekant tyrimus, turi būti labai didelės imtys, jie turi būti akli, dalyviai turi būti supažindinami su visa informacija. O kas pasirašys dalyvauti tyrime, jei jam bus pranešta, kad dalyvauja medikamento, kurio tikėtini pašaliniai efektai gali būti net mirtini, tyrime. Dėl šios priežasties sąžiningai atliktų didelių mokslinių tyrimų net negali būti. Dažniausiai tai būna atvejo tyrimai, kai viename straipsnyje aprašomas vienas arba keletas atvejų, kurie pasižymi ta pačia istorija, tų pačių medikamentų vartojimu ir tomis pačiomis komplikacijomis. Dažnai tokie straipsniai yra kritikuojami, nes yra nedidelės apimties.

- Kurioms moterims gali grėsti Jūsų minėtos komplikacijos? Tarkime, ar yra pavojus visiškai sveikoms moterims?

- Didžiausia bėda ta, kad kontraceptikai yra ta medikamentų grupė, kurią gamintojai siūlo plačiajai visuomenei, t. y. visiems seksualiai aktyviems žmonėms, kurie nenori pastoti. Dažniausiai pasitelkiami argumentai, kad šiandien santuoka, kurioje turėtų gimti vaikai, nukeliama, o lytinis debiutas ankstėja. Kažkada laikotarpis tarp lytinio debiuto ir santuokos ar gyvenimo kartu bei vaiko gimimo buvo 1-2 metai, o dabar jis jau skaičiuojamas dešimtmečiais. Todėl esą visas kitas laikas, kai žmogus nesaugus dėl savo socialinės padėties, turėtų būti dengiamas kontraceptikais. Tai aukso gysla gamintojams, tačiau bendroje populiacijoje netiriami rizikos veiksniai, kurie galėtų paskatinti minėtų šalutinių efektų atsiradimą. Tai tam tikra ligų grupė, kai yra įgimtas polinkis trombozėms: trombofilija, Leideno faktorius, genetiškai paveldėti kraujo krešumo sutrikimai. Tie, kurie rašo receptą, paprastai neatsižvelgia į šiuos veiksnius, juolab kad ir krešumo sistemos tyrimai Lietuvoje yra iš dalies mokami. Pirminės sveikatos priežiūros centre tokių tyrimų neatliksi, juos gali skirti tik specialistas.

Paskaičiuota, kad gyvybei pavojingos komplikacijos gali grėsti apie 7 proc. moterų, nes jos turi minėtus rizikos veiksnius. Tai pakankamai didelė populiacijos dalis. Dažniausiai tai niekuo nepasireiškiantys rizikos veiksniai. Moteris yra visiškai sveika ir tik tam tikromis aplinkybėmis gali pasireikšti gyvybei pavojingos komplikacijos, kai kraujagyslėmis tekantis kraujas pradeda krešėti. Kodėl taip vyksta? Tai klinikinis fenomenas. Tiesiog yra žinoma, kad sudėtinės kontraceptinės tabletės, į kurias įeina estrogenas ir progesteronas, sukelia krešumo sutrikimus.

- Kuo skiriasi hormoninių tablečių ir hormoninių spiralių poveikis?

- Hormoninė spiralė buvo sukurta gydyti hetamoraginiui sindromui, kraujavimui. Galėčiau pasakyti daug teigiamų dalykų apie spirales, nes tai priemonė, kuri labai dažnai padeda išvengti gimdos šalinimo. Ji gali padėti ir tam tikrais gimdos vėžio atvejais, kai pacientė dėl kitų įsisenėjusių ligų negali būti operuojama. Hormoninė spiralė šioms pacientėms gerokai prailgina gyvenimą ir užslopina vėžio vystymąsi.

Kalbant apie visiškai sveikas moteris, internete yra labai daug moteriškų forumų, blog'ų, kuriuose moterys pasakoja savo nemalonius pojūčius. Ji vietiškai užslopina gimdos gleivinę, todėl didžiajai daliai moterų dalinai ar visiškai išnyksta reguliarios mėnesinės. Tuo pačiu moterys patiria daug diskomforto – nuo mažų pojūčių iki lytinio potraukio sumažėjimo arba pasikeitimo. Mano praktikoje tokių pacienčių pasitaikė. Taigi spiralė nėra tokia pavojinga priemonė, trombozės nesukelia, nes tai tik progesterono preparatas, visgi kai ateityje bus galutinai įvertintas jos poveikis, gali pasirodyti, kad progesterono turintys medikamentai, gali turėti įtakos toms organų sistemoms, kurioms poveikį daro hormoninės piliulės. Gali retėti kaulinis audinys, padažnėti krūties liaukinio audinio piktybinių susirgimų. Šie sąveikų ryšiai tyrinėjami, bet kol kas svarių išvadų nėra.

Kada kontraceptinės piliulės gali sukelti mirtinas komplikacijas

- Ar užtenka neabejotinų įrodymų, kad gyvybei pavojingą būklę ar mirtį sukėlė kontraceptikai?

- Europoje jau viešai pripažįstama, kad per paskutinius 2 metus užregistruoti 4 mirties atvejai dėl „Diane-35“, pradėtas platus tyrimas. Dėl unikalios sudėties šis vaistas skiriamas pacientėms, kurios turi problemų dėl odos spuoguotumo, tačiau jis veikia kaip kontraceptikas ir turi visus šiai medikamentų grupei būdingus pašalinius efektus. Mano praktikoje buvo keli atvejai, pasibaigę mirtimi. Paskutinis – šiais metais. Tiesiog nebuvo rasto jokių kitų rizikos veiksnių, išskyrus tai, kad moteris vartojo kontraceptikus. Buvo atvejų, kai moterys buvo atsidūrusios arti mirties. Viena pacientė praėjus mėnesiui po gimdymo susirgo kepenų venos tromboze. Vienintelis rizikos veiksnys, atkapsčius visą jos ligos istoriją, buvo prieš metus ar net daugiau vartoti kontraceptikai. Jokių kitų priežasčių nebuvo – jokių kraujo perpylimų, masyvių traumų, genetinių priežasčių, panašių trombozės atvejų giminėje.

- Ar yra aiškių požymių, kurie įspėtų apie galimą grėsmę gyvybei?

- Nuo kraujagyslės atitrūkęs trombas pirmiausiai nukeliauja į plaučius ir užblokuoja tam tikros plaučio dalies kraujotaką. Kontraceptikus vartojančios moterys, pajutusius tam tikrus dusulio epizodus, oro trūkumą, turėtų labai staigiai sureaguoti ir vykti į gydymo įstaigą. Tai yra būklė, dėl kurios krepšininkas M. Petravičius turėjo nutraukti savo karjerą. Žinoma, jam tai nutiko dėl kitų priežasčių, tačiau trombas taip pat pateko į plaučius ir sukėlė kvėpavimo funkcijos sutrikimą. Greitai reaguoti reikia todėl, kad didesnis trombas gali visiškai užkimšti didesnę kraujagyslę, kuri aprūpina didesnę plaučių sritį. Kiti simptomai – lokalūs ir retesni, galima į juos net neatkreipti dėmesio, tačiau šio simptomo negalima ignoruoti. Be to, prieš priimant sprendimą vartoti kontraceptikus, reikėtų pasitarti su labai kvalifikuotu specialistu, kuris įvertintų situaciją, surinktų geneologinę istoriją, tam tikrais atvejais gal iš tiesų reikalingi kraujo krešumo tyrimai.

Reikia paminėti, kad net ir tos moterys, kurios tarsi neturi kraujagyslių rizikos veiksnių, tačiau rūko, taip pat labai rizikuoja. Mat kontraceptikai kombinacijoje su rūkymu labai padidina insultų ir infarktų riziką.

- Koks hormoninių kontraceptikų santykis su vėžio rizika?

- Nustatyta, kad ilgalaikis kontraceptikų vartojimas turi įtakos gimdos kaklelio vėžio formavimuisi. Mat gimdos kaklelio audiniuose jie pakeičia tam tikrus baltymus, todėl dažniau atsiranda ikivėžininių ir vėžinių gleivinės pakitimų netgi visiškai sveikoms pacientėms. Taip pat akivaizdžiai įrodyta, kad kontraceptikai padidina krūties vėžio riziką, o tai vėžys Nr. 1 tarp moterų. Kita vertus, kontraceptikai mažina kiaušidžių ir gimdos vėžio riziką. Taigi nežinia, į kurią pusę virtualios svarstyklės turėtų nusverti.

- Kokia bendra medikų ginekologų nuostata kontraceptikų atžvilgiu?

Ginekologų, turinčių mokslinius laipsnius, nuomonė šiuo klausimu labai išsiskiria. Aš asmeniškai, net būdamas prieš kontraceptikus, gydymo tikslais juos skiriu, nes tam tikros būklės, kai dėl ovuliacijos sutrikimo moters organizme neatsiranda antroji, protesgeroninė, ciklo pusė ir dėl to didėja rizika susirgti tam tikrų rūšių vėžiu, gausiai kraujuojama, pavojingos sveikatai. Konfliktas kyla, kai kontraceptikai skiriami sveikoms moterims. Beje, dabar, kaip alternatyva, vis labiau plinta ekologiniai šeimos planavimo būdai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (931)