„Įvežtinių Zika virusinės infekcijos atvejų yra užregistruota ir Europoje. (...) Tačiau pabrėžtina, kad Europoje žiemą Zika viruso plitimo tikimybė yra labai maža, nes klimato sąlygos nėra palankios pernešėjų aktyvumui“, - rašoma penktadienį išplatintame ULAC pranešime spaudai.

Zika virusinė infekcija - tai Aedes uodų platinama virusinė liga, kuri šiuo metu sparčiai plinta Pietų ir Centrinėje Afrikoje bei Karibuose. Įvežtinių šios infekcijos atvejų užregistruota ir Europoje - Danijoje, Olandijoje, Suomijoje, Vokietijoje, Jungtinėje Karalystėje. Keletas užsikrėtimo Zika virusine infekcija atvejų lytiniu keliu taip pat buvo užregistruota, tačiau tai nėra pagrindinis viruso plitimo būdas.

Visiems asmenims, vykstantiems į šalis, kur plinta Zika virusas, rekomenduojama saugotis uodų įgėlimų, o jei apgyvendinimo vietos nėra tinkamai apsaugotos ar kondicionuojamos, pašalinti uodų veisimosi vietas namų aplinkoje.

Zika virusinės infekcijos simptomai dažniausiai yra švelnūs ir tęsiasi nuo keturių dienų iki savaitės, 60-80 proc. atvejų Zika virusinė infekcija yra besimptomė. Ligai būdingas makulinis ar papulinis bėrimas, karščiavimas, sąnarių, raumenų, galvos skausmai, nepūlingas konjunktyvitas. Makulopapulinis bėrimas dažnai prasideda veido srityje ir išplinta po visą kūną.

Didelio sveikatos priežiūros specialistų susidomėjimo Zika virusinė infekcija sulaukė, kai 2015 metų spalį buvo pastebėtas neįprastas mikrocefalijos (neįprastai maža galvos apimtis ir smegenų tūris) atvejų padidėjimas tarp naujagimių Brazilijoje. Ryšys tarp Zika virusinės infekcijos nėštumo metu ir vaisiaus mikrocefalijos yra tiriamas.

Brazilijoje pradėta valstybinė uodų naikinimo operacija prieš Zika viruso plitimą

Brazilijos prezidentė Dilma Rousseff paskelbė, kad jos vyriausybė visos šalies mastu pradėjo operaciją, kuria siekiama išnaikinti pagrindinius Zika virusą platinančių uodų dauginimosi židinius; šį virusą mokslininkai sieja su retu įgimtu defektu – naujagimių mikrocefalija.

D. Rousseff taip kalbėjo penktadienį po vaizdo konferencijos, kurioje tartasi su penkių valstijų gubernatoriais ir šešiais ministrais apie Aedes aegypti uodus.

Ji sakė, kad prieš uodus penktadienį mestos visos ginkluotose pajėgose turimos priemonės, taip pat visos federalinės švietimo, sveikatos apsaugos ir kitų sistemų priemonės.

Pasak prezidentės, jeigu visa visuomenė nebus mobilizuota likviduoti visas stovinčio vandens balas, kuriose dauginasi uodai, Brazilija pralaimės karą su šiuo vabzdžiu.

Zika virusinė infekcija šiuo metu sparčiai plinta Pietų ir Centrinėje Afrikoje bei Karibuose. Įvežtinių šios infekcijos atvejų užregistruota ir Europoje - Danijoje, Olandijoje, Suomijoje, Vokietijoje, Jungtinėje Karalystėje.