Po reformos lankytis kituose regionuose nebegalėsite

Kaip spaudos konferencijoje sakė šeimos gydytoja, Lietuvos šeimos gydytojų profesinės sąjungos narė ir buvusi pirmininkė Alma Astafjeva, pokyčiai sveikatos sistemoje reikalingi, bet ši reforma turi rimtų trūkumų ir kelia daug klausimų.

„Šiuo metu mes net susibūrėme į aljansą, kuris atstovauja visas gydytojus buriančias organizacijas, tai įvyko pirmą kartą. Mums dabar visi sako, kad traukinys jau nuvažiavo. Norime pasakyti visuomenei, kad nėra taip gerai, kaip pristatoma. Mums dalina pažadus, bet mes neturime įrodymų, kad tikrai nebus vienaip ar kitaip.

Matome problemas tiek iš paciento pusės, nes neaišku, kaip centre bus užtikrinta paciento teisė pasirinkti, kaip bus su konkurencija, nes pacientas nebegalės rinktis, todėl galėsiu dirbti taip, kaip noriu. Dabar renkamės siųsti žmones pas geresnius specialistus arba kur mažesnės eilės ir panašiai. Po reformos šios mūsų teisės bus apribotos“, – sakė A. Astafjeva.

Šeimos gydytoja, Lietuvos šeimos gydytojų profesinės sąjungos narė Rasa Isevičienė pabrėžė, kad po reformos ir pirminės bei antrinės grandies sujungimo teks rašyti dar daugiau siuntimų, nes šeimos gydytojams teks „maitinti“ antrinę grandį – už kiekvieną siuntimą ligonių kasos apmoka. Nėra siuntimų – nėra ir apmokėjimo.

Negana to, pasak R. Isevičienės, pacientas bus priverstas lankytis tame regione, kur jis yra prisirašęs. Jei turite tam tikrą sutrikimą ir daug metų lankotės pas vieną gydytoją, o jis kitame regione, po reformos to daryti nebegalėsite.

„Bus dirbtinai sukuriamos eilės pas gydytojus specialistus, o tam, kam reikia iš tikrųjų greitai pakliūti, bus problema“, – sakė šeimos gydytoja.

Alma Astafjeva

Norint vykti kitur – teks mokėti iš savo kišenės

Šeimos gydytojas, Lietuvos šeimos gydytojų kolegijos atstovas Aurimas Rapalavičius kėlė klausimą, kaip ministerija įsivaizduoja didinanti paslaugų prieinamumą, jei po reformos išvykti iš savo regiono pas kitus gydytojus bus daug sunkiau, nebent pacientas pats norės susimokėti už gydymą.

Gydytojas davė pavyzdį – nors jis dirba Kaune, turi pacientų iš Jonavos. Tai – artimas regionas, tačiau jau kitas, tad jei pacientas po reformos norės galėti gauti konsultacijas ar tam tikrą gydymą Jonavoje, jis turės pasirinkti ir šeimos gydytoją Jonavoje. O jei norės išlikti prisirašęs pas Kauno šeimos gydytoją, nebegalės gauti jokių nemokamų gydymo paslaugų Jonavoje.

Rasa Isevičienė

„Dabar bandome kiek įmanoma mažiau nukreipti į antrinį lygį, kad ten patektų tik tie, kas reikia. Taip mažiname eiles. Kai bus sujungta, neaišku, kas už ką bus atsakingas, kai vadovai bus ligoninių vadovai, jie galės spausti šeimos gydytojus“, – sakė A. Rapalavičius.

Manoma, kad nebeliks siuntimų, tad pacientai patys galės vaikščioti, kur nori. Tačiau pats pacientas be šeimos gydytojo sau diagnozės nenusistatys, todėl tokia tvarka irgi kelia nerimą. Gydytojai sako, kad šioje reformoje dabar niekas neaišku – nežinia, kaip bus su siuntimais, kam reikia sveikatos centrų, nėra aiškių pokyčių, kurie būtų surašyti dokumentuose. Medikų teigimu, kadangi niekas neaišku, po kurio laiko tvarka vėl gali pasikeisti.

„Poliklinikų modelis ir yra ydingas. Bet poliklinikų yra mažuma, jos po truputį traukiasi, šeimos gydytojai nenori ten dirbti. Dauguma šeimos gydytojų nueina arba į periferiją dirbti, tuo džiaugiamės, bet ten jie jau yra visiškai atskiri, neturi „galvos“ viršuje, kuri liepia rašyti siuntimus. Kitas dalykas yra privatūs medicinos centrai. Dabar šitas modelis sujungs visus centrus – tiek privačius, tiek viešuosius centrus į vieną“, – sakė A. Rapalavičius.

Be to, kartu bus jungiami ir stacionarai, o toks dalykas, pasak A. Astafjevos, vyksta pirmą kartą.

Aurimas Rapalavičius

Dabar su siuntimu galima eiti pas tuos specialistus, pas kuriuos nori pats pacientas. Po reformos, pasak gydytojų, pacientas nebegalės išeiti iš savo regiono burbulo. Patys šeimos gydytojai mano, kad jų kompetencijų nebereikės – jie taps tik siuntimų, nedarbingumo rašytojais, bet ne gydytojais.

Šį ketvirtadienį gydytojai organizuoja solidarumo akciją „Herojai surištomis rankomis“, kuria nori atkreipti dėmesį į būsimą reformą. Akcijos metu Vilniuje šeimos gydytojai, vilkinčius baltais chalatais, pakviesime sustoti sudarant širdies formą. Išsirikiavusių gydytojų rankos priekyje bus surištos raudonu raiščiu. Akcijos žinutę visuomenei ir sprendimų priėmėjams siųsime per simboliką: širdis simbolizuoja šeimos mediciną ir gydytojų rūpestį pacientais, o surištos rankos – naują reformą, kuria susiaurinama šeimos gydytojo funkcija ir apribojama veikla, šeimos gydytojus prilyginant „raštininkams“ ar „robotams-automatams“, taip užprogramuojant eiles bei paslaugų neprieinamumą pacientams.

„Delfi“ primena, kad pastaruoju metu diskusijos dėl sveikatos reformos vyksta vis dažniau. Praėjusią savaitę vieno balso persvara Sveikatos reikalų komitete buvo pritarta pertvarkai, tad toliau jį nusiųsta svarstyti Seimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją