Policijos pareigūnai, ugniagesiai bei gydytojai ruošiasi Naujųjų šventei ir, kaip įprasta, jos pasekmėms. Kasmet apie pusšimtį su pirotechnika susijusių pažeidimų ir nelaimių užfiksuojanti Vilniaus policija kol kas nubaudė tik vieną prekybininką už nekokybiškus fejerverkus. Pareigūnai tikisi, kad šiemet neatsargių fejerverkų mėgėjų bus šiek tiek mažiau.

„Pirotechnika yra ganėtinai brangi ir šiais metais jau matome, kad ji nėra taip stipriai naudojama, kaip seniau“, – teigė Vilniaus apskrities policijos komisariato Licencijavimo skyriaus viršininkas Julius Vaiškūnas.

Dažniausiai problemų kelia nepilnamečiai. Kasmet gaunama pranešimų apie paauglių chuliganizmą arba tėvus, kurie neprižiūri savo vaikų, leisdami jiems naudoti sudėtingus, tik nuo pilnametystės leidžiamus sprogdinti fejerverkus.

Neatsargūs jaunuoliai rūpi ir gydytojams. Dažniausiai, pasak jų, tenka rekonstruoti plaštakas: nuo nudegimų gydymo iki pirštų prisiuvimo. Nukentėjusiųjų skaičius kiekvienais metais panašus – apie penkiolika. Šiais metais, dar likus kelioms dienoms iki šventės, jau užfiksuoti šeši nudegimo atvejai.

„Toks sužalojimas lieka visam gyvenimui, mes niekada negalime jų atstatyti iki galo. Lieka ir nervų pažeidimai, ir sausgyslių, ir kraujagyslių, o kartais tenka paprasčiausiai amputuoti“, – kalbėjo traumatologas-ortopedas Vytautas Vaitkus.

Ugniagesiai tvirtina, jog lietuviai tampa vis atsargesni – gaisrų dėl pirotechnikos Naujųjų naktį kyla vis mažiau. Kol kas šįmet, priešingai nei ankstesniais metais, dar neužregistruotas nė vienas gaisras dėl neatsargių fejerverkų sprogdintojų.

Dažniausiai, pasak ugniagesių, gaisrai kyla dėl specialaus įtvirtinimo reikalaujančių fejerverkų. Blogai juos įtvirtinus, raketa gali šauti tiesiai į langus.

„Labai dažnai būna, kad jos nepavyksta įtvirtinti. Būtent čia didžiausias pavojus: blogai paremta ji nuvirsta arba iššauna visai ne į tą pusę, kur buvo planuota“, – sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Kontrolės skyriaus viršininko pavaduotojas Kęstutis Skrickis.

Ugniagesiai pataria sprogmenų visai atsisakyti, o vis dėl to nusprendus priešingai, griežtai prižiūrėti vaikus bei nešaudyti fejerverkų neblaiviems.