Prieš metus Bakingame gyvenančiai grafikos dizainerei Ninai buvo diagnozuotas dirgliosios žarnos sindromas, kurio simptomai yra labai panašūs į žarnyno vėžį. Vėliau nėštumo metu jai paskausdavo šonkaulius ir petį, tačiau gydytojai sakė, kad tai veikiausiai susiję su nėštumu.

Į ligoninę „gimdyti“ atvykusiai moteriai buvo skubiai atlikta cezario operacija, kad ji galėtų kuo greičiau pradėti gydytis nuo vėžio. Po to, kai Nina atsigaus po operacijos, jai bus pradėta chemoterapija.

Prieš penkis mėnesius jai pasipiršęs 38 metų muzikantas sužadėtinis Edas Cusickas sakė, kad mylimosios diagnozė jam buvo didžiulis smūgis. „Nina yra mano visas pasaulis, ir man buvo didžiulis šokas po to, kai jai buvo diagnozuotas vėžys. Mes taip laukėme savo sūnelio gimimo. Tačiau šokiruojanti Ninos diagnozė užtemdė visą džiaugsmą“, – sakė vyras. – Tačiau turiu išlikti tvirtas dėl Ninos. Nusprendžiau „Facebook'e“ paprašyti žmonių pagalbos, nes jos gyvybei išgelbėti reikalingas gydymas nėra valstybės finansuojamas.“

Iš pradžių gydytoja manė, kad Ninai gali būti kepenų infekcija. Tačiau biopsija patvirtino, kad moteriai yra į kepenis išplitęs žarnyno vėžys. Nustatę ligą medikai vasario 17 d. iš karto atliko cezario operaciją: Teddy'is gimė šešiomis savaitėmis anksčiau sverdamas 2,6 kilogramo.

E. Cusickas sakė, kad žinia apie jo mylimosios ligą buvo siaubingiausia gyvenimo akimirka. „Tai buvo kupina siaubo ir nerimo akimirka, kai mes išgirdome žodį „vėžys“. Nina iš pradžių laikėsi gerokai tvirčiau už mane. Tiesiog negaliu net pagalvoti, kad ją prarasiu, nes ji ir Teddy'is yra visas mano gyvenimas“, – sakė vyras.

Chemoterapija
Tokia diagnozė buvo baisi dar ir dėl to, kad Ninos tėvas praėjusių metų spalį taip pat mirė nuo vėžio. Ateinančią savaitę jai bus pradėta taikyti chemoterapija. Pora nutarė neklausinėti medikų, kiek jai liko gyventi, ir nori nusiteikti optimistiškai.

„Mes neklausėme gydytojų, kokios yra Ninos perspektyvos. Mes tiesiog norime nusiteikti kaip galima optimistiškiau. Žinoma, Nina nerimauja, kad nepamatys, kaip auga Teddy'is. Tačiau tikime, kad gydymas padės mums likti drauge“, – sakė E. Cusickas.

Jis tikisi, kad Ninos atvejis, jog jai klaidingai buvo diagnozuotas dirgliosios žarnos sindromas, taps pamokančia istorija ir perspėjimu kitiems, kurie jaučia panašius simptomus. Jai dažnai skaudėdavo pilvą ir į tualetą ji eidavo nenormaliai dažnai. Tačiau nebuvo atlikta jokių papildomų tyrimų, nes ji buvo labai jauna.

„Tikiuosi, kad išgirdę Ninos istoriją žmonės kreipsis pas kelis gydytojus, kad sužinotų kelias nuomones, jeigu simptomai nepraeina“, – sakė E. Cusickas.

Vasario 22 d. Nina buvo išrašyta iš ligoninės, o prieš kelias dienas jie namo atsivežė ir Teddy'į.

Kokie yra pagrindiniai žarnyno vėžio simptomai?

Trys pagrindiniai simptomai yra kraujas išmatose, neįprastas tuštinimasis (labai dažnas ar viduriavimas) ir pilvo skausmai.

Tačiau verta pabrėžti, kad tokius simptomus gali jausti ir žmonės, kuriems nėra žarnyno vėžio. Pavyzdžiui, kraujas išmatose gali būti dėl hemorojaus. O pilvą gali skaudėti dėl tam tikro maisto.
Kadangi devyni iš dešimties žmonių, kuriems diagnozuojamas žarnyno vėžys, yra vyresni nei 60 metų, stebėti tokius simptomus yra svarbu vyresniame amžiuje. Taip pat reikėtų sunerimti, jeigu simptomai nepraeina po įprastinio nesudėtingo gydymo.

Labai dažnai žarnyno vėžys diagnozuojamas, jeigu yra šių simptomų derinys. Žarnyno vėžio simptomai gali būti labai subtilūs, ir ne visuomet žmogus jaučiasi prastai:

1. Pasikeitęs tuštinimasis, viduriavimas, paprastai su krauju.

2. Pasikeitęs tuštinimasis be kraujo, tačiau taip pat jaučiant ir pilvo skausmus.

3. Kraujas išmatose be kitų hemorojaus simptomų: skausmo, diskomforto, niežėjimo ar išvirtusio hemoraginio mazgo.

4. Pilvo skausmas, diskomfortas ar pilvo putimas suvalgius tam tikro maisto. Kartais dėl to žmogus valgo mažiau ir netenka svorio.

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)