Ką tik gimęs nieko nevalgė

Vos gimus kūdikiui, mama nuogąstavo, kad berniukas nieko nevalgo ir mėlsta. Prašė medikių pagalbos. Pasak Raseinių ligoninės Akušerijos ginekologijos skyriaus vedėjos Dalios Gruodytės, po gimdymo kūdikį mačiusios medikėms atrodė, kad kūdikis jaučiasi gerai.

„Po gimimo kūdikis kvėpavo ir, mano žiniomis, jis buvo paliktas mamai ant krūtinės. Tai gero naujagimio požymis“, – sakė D. Gurodytė.

„Esu pagimdžiusi du vaikus, žinojau, kaip viskas turi vykti, – sako Raimonda. – Todėl vos gimus sūneliui supratau, kad kažkas negerai. Tik gydytojos kažkodėl nekreipė jokio dėmesio, kad mano ką tik gimęs kūdikis nerėkia, kaip visi naujagimiai, ir jau mėlynuoja.

Sūnų man paguldė ant krūtinės ir aš paklausiau, kodėl jis nerėkia. Jos man sakė, kad pradės rėkti. Bet sakiau, kad jis mėlynuoja. Kai pakėliau toną, tada jos paėmė jį. Klausiau, ar plaučiukus atsiurbinėsit? Sakė, taip.“

Kitą dieną, pasak mamos, vaikas jautėsi gerai: valgė, miegojo ir net šypsojosi. Tik po pietų tapo vangus, nustojo žįsti mamos pieną.

„Aš kelis kartus sakiau į palatą užėjusiai akušerei, kad mažylis nieko nevalgo, tačiau į mano žodžius ji nekreipė dėmesio, – pasakojo Raimonda. – 18 val. pasakė, kad praalks ir valgys. Ji taip grubiai paėmė ir spenelį jam į burną sukišo. Jis išspjovė, nevalgė. 22 val. ji vėl atėjo pas mane ir pasakiau, kad vis tiek nevalgo, o ji man tą patį pakartojo – praalks, pavalgys. Paskutinį kartą valgė apie 16.30 val.

Akušerė man pasirodė labai grubi, balso tonas toks atšiaurus. Aš manau, kad tokį darbą dirbantys žmonės turėtų būti švelnūs, supratingi, padėti, užjausti.“

Raseinių ligoninė

Moteris pasakojo, kad tą dieną atvažiavusi į Raseinių ligoninę ji buvo vienintelė gimdyvė, vėliau atvažiavo dar dvi – vienai, pasak Raimondos, buvo atliktas cezario pjūvis, kita gimdymo dar laukė.

Naktį pavargusi mama trumpam užsnūdo, prabudusi pažiūrėjo į vaikelį, o šis buvo be gyvybės ženklų.

„Naktį prieš 3 val. nakties jis dar paverkė, o 5 val. ryte jau jis buvo nebegyvas, – pasakojo Raimonda.

– Man jis dar atrodė šiltas, nežinau, ar jos gaivino jį, ar ne, sakė eiti į palatą. Paėmė vaiką ir nuėjo, o paskui atėjo ir sakė, kad vaikas nebegyvas.“

Medikės kaltino mamą

Raimonda prisimena, kad paryčiais, išbėgusi iš palatos su merdinčiu kūdikiu ant rankų, budėjimo postą rado tuščią, o budinčią akušerę – miegančią.

„Juk dar per pietus sesutei sakiau, kad vaikas nebevalgo, kad kažkas negerai“, – kalbėjo Raimonda.

„Nesigilinome į tą faktą, kokio stiprumo miegu miegojo ta akušerė, nemanyčiau, kad ji labai ten knarkė ir miegojo apsiklojusi. Naktį, jei niekas nevyksta ir skyriuje, atrodo, teka viskas sava vaga, natūralu, kad tu nestovėsi su šautuvu prie durų“, – laidai „Prieš srovę“ pasakojo skyriaus vedėja.

Moteris sakė, kad medikės iš pradžių pradėjo klausinėti, ką moteris padariusi, kad vaikas mirė.

Nors išvados dar nėra, Raseinių medikai ginasi, kad vaikas mirė nuo itin klastingos aortos ydos, kurią pastebėti labai sunku.

„Po gimimo jis nebuvo gaivinamas. Jis gimė šiek tiek vangesnis negu gal dauguma, bet jo balai, vertinti pagal Apgarį, buvo geri – 8 balai yra geras įvertinimas. Už kelių minučių jie atsistato ir vaikelis paliktas mamai ant krūtinės. Jis nei mėlynas, nei uždusęs nebuvo. Jo gaivinti nereikėjo “, – tvirtino Raseinių ligoninės direktoriaus pavaduotoja medicinai Odeta Borkertienė.

Mūsų medikės klaidų nepadarė, o mirtis – ne medikų kaltė, o Dievo valia, – paaiškina ligoninės vadovybė.

„Man skaudžiausia dėl gydytojų aplaidumo. Jos išsiurbusios vandenį man kūdikį iš karto jį grąžino, kad nepasiėmė jo su savimi, nepasiliko stebėjimui. Dėl to man yra skaudžiausia“, – TV3 laidoje „Prieš srovę“ apmaudą liejo mirusio kūdikio mama.

Ginasi, bet slapstosi

„Čia jų kaltė, aš esu įsitikinęs. Jei būtų bandę, viską darę, šiandien jiems niekas nė žodžio nesakytų. Žinotume, kad buvo bandyta, daryta, leliukas sirgo, tada būčiau įsitikinęs ir būtų ramu. Dabar man neduoda ramybės. Aš kiekvieną dieną apie tai pagalvoju, einu prie kapo. Norisi teisingumo ir kad daugiau niekam taip neatsitiktų, – pasakojo mirusio kūdikio tėvas Nerijus.

– Nesvarbu, kas gimdo, bet kad viskas būtų padaryta. Kad nebūtų taip kaip mums: neturi pinigėlių – imk tu. Reikia žmones įspėti, jei planuoja gimdyti, taupytis, vežtis bent kažkiek, tada bus priežiūra. Nes iš tikrųjų taip yra toje Lietuvoje pas mus.“

Gavę solidžią paramą iš Šveicarijos, ligoninė nusipirko pačią moderniausią aparatūrą. Čia moterys gimdyti suvažiuoja iš viso rajono ir dauguma jų išvažiuoja laimingos.

„Klaidos nematome, tačiau ateityje mes tikrai stengsimės dažniau užeiti, pažiūrėti, dažniau atsižvelgti į mamos intuicijas. Mes stengsimės, bet šito fakto mes jau nepakeisime, kas įvyko“, – sakė įstaigos direktoriaus pavaduotoja medicinai.

Mirusio kūdikio tėtis pasakojo: kai sužinojęs apie sūnaus mirtį atvyko į ligoninę, medikai jo vengė, pasak vyro, tiesiog slėpėsi.

„Ko slėptis, tai eikite ir į akis šnekėkite, jei esate nekalti. Jūs darėt savo pareigą, viską esate atlikę, tai kodėl jūs slepiatės ir nežiūrit man į akis?“ – klausė berniuko tėtis.

Skyriaus vedėja neslepia – dabar Raseinių ligoninės gimdymo skyriuje naujagimiams skiriamas ypatingas dėmesys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (444)