Didžiulės įtakos jūsų odos būklei turi ir tai, ką dedate į burną, pabrėžia britų dienraščio „The Daily Mail“ apklausti specialistai.

„Tinkamo maisto vartojimas padės kovoti su odos senėjimu, sako mitybos ir odos specialistė Karen Fischer. – Tinkami maisto produktai suteikia odai maistinių medžiagų, kurios skatina naujo kolageno gamybą, padeda šalinti iš organizmo galutiniais glikozilinimo produktais (angl. AGE) vadinamas destruktyvias molekules ir leidžia odai atrodyti sveikesnei ir jaunesnei.“
Išankstinį odos senėjimą skatinančių AGE molekulių augimą skatina cukrus, o taip pat sotieji riebalai, pieno produktai ir alkoholis.

Ryžių trapučiai 

Ryžių trapučiai ilgą laiką buvo laikomi sveiku produktu, nes juose yra mažas riebalų kiekis. Jie esą padeda sulieknėti. Tačiau žinoma, kad tokie trapučiai, kaip ir kiti nenatūraliai balti maisto produktai, yra rafinuoti angliavandeniai, kurie žmogaus organizme virsta cukrumi.

Dėl per didelio cukraus kiekio kraujyje gliukozės molekulės prisijungia prie odai stangria padedančiame išlikti kolagene esančių baltymų ir suformuoja minėtas AGE molekules. Dėl jų paprastai elastingas kolageninis audinys ima kietėti, ir dėl to susidaro raukšlės.
Kuo daugiau cukraus žmogus valgo, tuo daugiau AGE molekulių susidaro.

Sūris

Londone veikiančios „Cosmedics Skin Clinic“ klinikos dermatologas dr. Rossas Perry'is teigia, kad sūris gali sukelti odos problemų. „Veikiausiai dėl savo riebumo, – sakė jis. – Stiltono sūris bei mėlynasis sūris veikia odą prasčiausiai, veikiausiai dėl jų riebumo. Kiti riebūs produktai, kaip, „Port Salut“ sūris, taip pat gali pakenkti odai.“

Mokslininkai mano, kad taip įvyksta dėl to, kad vartojant riebių produktų organizme padidėja omega-6 riebiųjų rūgščių lygis, ir jos „kovoja“ su omega-3 riebiosiomis rūgštimis. Šių rūgščių disbalansas sukelia organizme uždegimą ir spuogus.

Arbūzai ir datulės

Manoma, kad didelis aukšto glikeminio indekso produktų, kuriuos organizmas labai greitai įsisavina, vartojimas turi tiesioginį poveikį aknės paaštrėjimui, nes sukelia hormonų pusiausvyros sutrikimų. Tarp tokių produktų minimas arbūzas, datulės ir paprastai visi produktai, kuriuose yra daug rafinuoto cukraus.

Aukšto glikeminio indekso produktai staigiai padidina tam tikrų hormonų, įskaitant insuliną, lygį kraujyje, dėl ko padidėja sebumo išsiskyrimas, kemšasi odos poros ir kyla spuogai.

2007 metais Australijoje buvo atliktas bandymas, kurio metu jauniems vyrams buvo skirta mažo glikeminio indekso dieta ir buvo pastebėta, kad aknės simptomai gerokai pagerėjo.

Žurnale „JAMA Dermatology“ (anksčiau jis vadinosi „The Archives of Dermatology“) buvo aprašytas 2002 metų tyrimas, kurio metu nustatyta, jog Papua Naujosios Gvinėjos salynui priklausančiose Trobriando salos, o taip pat Paragvajuje gyvenančių indėnų genčių atstovai neturi problemų dėl aknės, nes daugiausia maitinasi šviežiais vaisiais, daržovėmis ir liesa mėsa.

Pienas

Manoma, kad pienas skatina aknę dėl jame esančių hormonų. 2007 metais Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos mokslininkai nustatė, kad yra aiškus ryšys tarp reguliaraus gausaus pieno vartojimo ir aknės.

Įdomiausia, kad vartojantys liesą pieną nuo spuogų kenčia labiau. Tokiu atveju spuogų rizika yra net 44 proc. didesnė. Manoma, kad perdirbant pieną hormonų koncentracija jame padidėja.
2012 merais žurnale „The Journal of the American Academy of Dermatology“ aprašyto tyrimo išvadose sakoma, kad vidutinio sunkumo ar sunkios aknės rizika padidėja padidinus suvartojamo pieno kiekį. O vartojant nugriebtą pieną ši rizika dar labiau padidėja.

Dermatologai labai dažnai rekomenduoja vartoti mažiau pieno spuoguotą odą turintiems žmonėms.

Sausi pusryčiai

Sausi pusryčiai dažnai reklamuojami kaip sveiki pusryčiai. Tačiau jų sudėtyje gali būti iki 37 proc. cukraus. O jeigu cukraus produkte yra daugiau nei 15 proc., tai jau didelis kiekis. O cukrus, kaip jau buvo minėta, kenkia odos stangrumui.

Mokslininkai iš Nyderlanduose veikiančio Leideno universiteto Medicinos centro ir bendrovės „Unilever“ atstovai išmatavo cukraus kiekį 600-ų 50-70 metų amžiaus moterų ir vyrų kraujyje ir parodė jų nuotraukas 60-čiai nepriklausomų vertintojų. Buvo nustatyta, kad žmonės, kurių cukraus kiekis kraujyje buvo didesnis, atrodė seniau nei tie, kurių cukraus kiekis buvo mažas.

Verta paminėti, kad kiekvienas papildomas 1 mm litre cukraus kraujyje žmogų sendina penkiais mėnesiais.

Mėsa

Dr. Rossas Perry'is sakė, kad jo pacientai dažnai skundžiasi, kad dėl mėsos jų oda tampa paraudusi. Kai kurie ekspertai sako, kad raudonos mėsos vartojimas yra susijęs su vyriško hormono testosterono lygio padidėjimu organizme. Į testosteroną jautriau reaguojantiems žmonėms gali išberti odą.

Taip yra todėl, kad didesnis hormonų kiekis skatina odos ląstelių gamybą. Dėl to išsiskiria daugiau sebumo, kemšasi poros ir atsiranda spuogų.

Alkoholis

„Alkoholis, be abejonės, yra didžiausias odos priešas, – pabrėžia dr. Rossas Perry'is. – Alkoholis ir cukrus džiovina odą. Alkoholis taip pat skatina odos paraudimą.“

Esama tyrimų, kurie patvirtino, jog gausus alkoholio vartojimas prisideda prie psoriazės paaštrėjimo. Jis taip pat skatina pilvo pūtimą ir tamsius ratilus po akimis. Dėl jo taip pat formuojasi raukšlės ir oda per anksti sensta.

Dėl alkoholio oda sausėja ir šerpetoja todėl, kad alkoholis sukelia dehidrataciją bei vitamino C trūkumą. Dėl pastarojo trūkumo oda tampa labiau pažeidžiama, susitrenkus greičiau atsiranda mėlynės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)