„Jeigu žalią arbatą gersite prieš tai valgę maisto, kuriame gausu geležies, pagrindinis organinis junginys, esantis žaliojoje arbatoje, jungsis prie geležies. Kai taip nutinka, žalioji arbata praranda visas ypatybes, dėl kurių ir laikoma kone idealiu antioksidantu“, – tvirtina mitybos specialistas Matamas Vijay-Kumaras.

„Norėdami būti tikti, kad tikrai gausite visą įmanomą žaliosios arbatos naudą, negerkite jos valgydami maistą, kuriame gausu geležies“, – sako ekspertas.

Daug geležies turi tokie maisto produktai kaip raudona mėsa ir tamsiai žalios spalvos lapinės daržovės, pavyzdžiui, lapinis kopūstas ar špinatai. Anot M. Vijay-Kumaro, ta pati taisyklė galioja ir kalbant apie maisto papildus su geležimi.

M. Vijay-Kumaras kartu su kolegomis išsiaiškino, kad EGCG – svarbiausias žaliojoje arbatoje esantis junginys – slopina uždegiminį enzimą, kurį, prasidėjus uždegimui, gamina baltieji kraujo kūneliai. Ši EGCG savybė labai naudinga gydant uždegimines žarnyno ligas (IBD).

Kai EGCG ir geležis vartojami vienu metu, prie geležies besijungiantis EGCG praranda svarbiausią savybę – nebegali slopinti minėtojo enzimo.

Be to, mokslininkai išsiaiškino, kad EGCG gali pakenkti ir vienas konkretus baltymas, kurio, esant uždegimui, organizme itin gausu. Tyrimo rezultatus mokslininkai skelbia leidinyje „American Journal of Pathology“.

Uždegiminės žarnyno ligos – lėtiniai virškinimo trakto uždegimai, kuriuos lydi tokie varginantys simptomai kaip viduriavimas su krauju, kūno masės mažėjimas, geležies trūkumas organizme. Neretai šiomis ligomis sergantiems žmonėmis skiriami geležies papildai.

Tokiu atveju vienu metu geriant žaliąją arbatą ir vartojant geležies papildus sulaukiama priešingo nei tikėtasi rezultato, nes abi maistingosios medžiagos slopina viena kitos gerąsias savybes.

„Labai svarbu, kad uždegiminėmis žarnyno ligomis sergantys pacientai, vartojantys geležies papildus ir geriantys žaliąją arbatą žinotų, kaip jie veikia vienas kitą. Šio tyrimo metu gauta informacija gali pasitarnauti tiek tiems, kurie tiesiog mėgsta žaliąją arbatą ir geria ją dėl naudos sveikatai, tiek tiems, kurie šį gėrimą naudoja konkrečioms ligoms ir negalavimams palengvinti“, – sako tyrimo autorius M. Vijay-Kumaras.

„Žalios arbatos naudą organizmui lemia aktyviųjų jos sudedamųjų dalių biologinė vertė. Taigi svarbu ne tik tai, ką mes valgome, bet ir kada valgome ir ką valgome kartu“, – teigia kitas tyrimo autorius Beng San Yeoh.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)