Daug rūkiusiam ir nemažai alkoholio vartojusiam aktoriui jau savaime buvo padidėjusi burnaryklės vėžio, vien tik Didžiojoje Britanijoje kasmet pražudančio 2 tūkst. žmonių, grėsmė, rašo dailymail.co.uk.
Tačiau per vieną interviu prieš kelias dienas M. Douglasas pareiškė, kad dėl gerklės vėžio kaltas oralinis seksas.

„Daug nesileidžiant į detales, šios rūšies vėžį sukelia žmogaus papilomos virusas (ŽPV), kuriuo galima apsikrėsti per kunilingą, - teigė jis. – Tai lytiniu keliu plintanti liga“.

Tai buvo neeilinis atvirumas, privertęs vieną iš jo atstovų patikslinti, kad aktorius buvo ne taip suprastas: M. Douglasas norėjęs pasakyti, kad nors ŽPV gali sukelti kai kuriuos gerklės vėžio atvejus, jo ligos priežastys yra kitos.

Tačiau nėra abejonių, kad vis daugiau žmonių dėl ŽPV – lytiniu būdu plintančios infekcijos - išsivysto burnaryklės vėžys.

Didžiojoje Britanijoje vos per dešimtmetį susirgimai burnaryklės vėžiu išaugo 40 proc.: dabar per metus nustatoma apie 6 200 šios ligos atvejų.

Tačiau Didžiosios Britanijos vėžio tyrimų organizacijos „Cancer Research UK“ sveikatos informacijos vadovės Hazel Nunn teigimu, įrodymai, jog oralinis seksas sukeltų šios formos vėžį, yra nepakankami.

Viena studija, 2012 metais paskelbta Amerikos medicinos asociacijos žurnale („Journal of the American Medical Association“), parodė, jog per oralinį seksą ŽPV užsikrečia apie 10 proc. vyrų ir 3,6 proc. moterų.

„Mes žinome, kad ŽPV aptinkamas ir burnoje, bet mes nežinome, kaip jis ten patenka – ar per oralinį seksą, ar per odos ir burnos kontaktą. ŽPV randamas ant pirštų ir kitų kūno dalių. Gali būti, kad apsikrečiama ir oralinio sekso metu, tačiau norint tai išsiaiškinti, reikia daugiau tyrimų“, - sakė H. Nunn.

Burnaryklės vėžio riziką didina ir didelis sekso partnerių skaičius.

Žiūrint bendrai, ŽPV sukelia apie 8 proc. visų burnos vėžio atvejų.

Kalbant apie konkrečią burnaryklės vėžio formą, kuria susirgo M. Douglasas – orofaringalinį auglį tonzilių srityje, ŽPV sukelia apie 63 proc. visų atvejų, rodo Jungtinėse Valstijose įsikūręs Ligų kontrolės ir prevencijos centras.

ŽPV turi daugiau kaip 100 atmainų. Šis virusas prasiskverbia į ląstelės DNR ir priverčia ją nekontroliuojamai dalytis bei daugintis.

„ŽPV dešimtmečiais kėlė burnos vėžį, tačiau šis sąryšis išryškėjo tik dabar, - sakė burnos ir žandikaulio chirurginių operacijų profesorius Markas McGurkas. – „ŽPV mėgsta tūnoti limfiniuose audiniuose, kai tik patenka į organizmą“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (139)