Meilė ir seksas – kasdieniniai ir netgi būtini žmogaus gyvenimo atributai. Vis dėlto kartais jie atneša ne vien džiaugsmą ir malonumą, bet ir rūpesčius bei ligas. Dar prieš kelis dešimtmečius lytiniu kelių plintančių ligų sąrašas nebuvo toks ilgas, o atsiradus antibiotikams medikai išmoko gana neblogai jas gydyti, rašo sex-news.ru.

Mokslo ir technologijų progresas ir tikslesnės medicininės technikos atsiradimas leido suprasti, kad be sifilio ir gonorėjos yra nemažai kitų infekcijų, kurios gali būti ne tokios agresyvios, tačiau ne mažiau kenia seksualiniam gyvenimui ar net tampa kitų ligų priežastimi.

Lytiniu keliu plintančias ligas sukelia mikroorganizmai, kurie lytinio akto metu patenka į sveiko žmogaus organizmą kartu su fiziologiniais skysčiais (sperma ir panašiai). Tačiau yra ir tolių ligų kaip, pavyzdžiui, pūslelinė. Ja užsikrėsti seksas visai nebūtinas. Virusą galima pasigauti per tiesioginį odos kontaktą.

Ko derėtų vengti, kaip apsisaugoti nuo lytiniu keliu plintančių ligų ir ką daryti, jeigu tokia liga vis dėlto užsikrėtėte, patars akušerė ginekologė, medicinos mokslų kandidatė Marina Šemjakova.


- Kokios lytiniu keliu plintančios ligos labiausiai paplitusios?

- Dabar labiausiai paplitusi infekcija, perduodama lytiniu keliu – žmogaus papilomos virusas.
Yra ir daugybė kitų infekcijų, kurios perduodamos lytinio kontakto metu ir sukelia lytinių takų ligas, tačiau pasitaiko kur kas rečiau – tai chlamidijos, trichomonai, gonokokai (gonorėjos sukėlėjai).
Dar yra ŽIV, sifilis ir А,В, С, D, E tipo hepatitai, kurie perduodami lytiniu keliu, tačiau nesukelia lytinių takų ligų, užtat kenkia viso organizmo sveikatai.

Noriu pabrėžti, kad dabar taip dažnai minimos ureaplazmos, mikoplazmos ir gardnerelos nėra lytiniu keliu perduodamos ligos. Jos tik signalizuoja, kad pažeista makšties mikroflora!

- Kas labiausiai rizikuoja susirgti lytiniu keliu plintančiomis ligomis?

- Sunku išskirti kokias nors ypatingas kategorijas, tačiau tradiciškai serga jauni, aktyvų lytinį gyvenimą turintys žmonės, kurių amžius nuo 15 iki 45 metų. Vis dėlto tai nereiškia, kad kitose amžiaus kategorijose lytiniu keliu plintančių ligų atvejų visai nėra.

Ir, žinoma, dažniausiai infekcijos pasitaiko tarp „pačios seniausios profesijos“ atstovių.

- Kaip apsisaugoti nuo lytinių infekcijų?

- Moksliškai įrodyta, kad apsisaugoti nuo lytiniu keliu plintančių ligų gali tik prezervatyvai.


- Ką daryti, jeigu seksas buvo be prezervatyvo, o partnerio negalima laikyti patikimu?

- Teisingiausia būtų po nesaugaus lytinio kontakto iškart atvykti pasikonsultuoti su ginekologu! Negalima tikėtis, kad viskas bus gerai. Jūs tik susigadinsite nervus ir, galbūt, prarasite gydymui labai svarbų laiką.

- Kokie simptomai byloja apie užsikrėtimą?

- Žmogaus papilomos viruso požymiai skiriasi. Apie infekciją gali signalizuoti ant išorinių lyties organų, makštyje, ant gimdos kaklelio atsiradusios karpos, taip pat papilomos ant odos ir gleivinėje. Svarbu prisiminti, kad jeigu moteris yra aukšto onkogeninio potencialo žmogaus papilomos viruso nešiotoja, iškyla didelis pavojus, jog be jokių simptomų išsivystys gimdos kaklelio displazija ir gimdos kaklelio vėžys.

Gausios išskyros iš makšties gali byloti apie chlamidijas. Vis dėlto gana dažnai ši liga vystosi be jokių simptomų ir baigiasi gana liūdnai – išsivysto kiaušintakių nepraeinamumas ir nevaisingumas.
Sergant trichomonoze ir gonorėja paprastai atsiranda įvairios išskyros iš lyties organų, atsiranda diskomfortas – niežėjimas ir deginimas – lyties organų srityje, skausmai apatinėje pilvo dalyje!

- Kada moteris turėtų sunerimti, suprasti, kad metas apsilankyti pas gydytoja?

- Apsilankyti pas gydytoją būtina, kai pasireiškia jau minėti simptomai – niežėjimas, deginimas, išskyros iš lyties organų, atsiranda karpos. Net jeigu nėra dėl ko nerimauti, mažiausiai kartą per metus, dar geriau – kas pusmetį, būtina pasirodyti pas ginekologą. Tai privalo daryti kiekviena moteris, nes dauguma pavojingų ligų vystosi be jokių simptomų!


- Kokiais atvejais reikia skubiai kreiptis į gydytoją?

- Kai atsiranda skausmai apatinėje pilvo dalyje, tuo pat metu pasirodo išskyros iš lyties organų ir pakyla temperatūra.


- Ko jokiu būdu negalima daryti savarankiškai?

- Savarankiškai negalima daryti nieko! Bet kokie paciento veiksmai turi įtakos diagnostikos kokybei. Svarbiausia tai, kad nežinant tikslios savo savijautos pokyčių priežasties užsiimdamas savigyda, žmogus gali pakenkti savo paties sveikatai!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)