Kaip parodė tyrimo, kuriame sutiko dalyvauti 101 moteris, rezultatai, tos savanorės, kurioms buvo pritaikyta individuali, DNR tyrimo duomenimis pagrįsta mitybos programa, sugebėjo atsikratyti du ar net tris kartus daugiau svorio nei likusios tyrimo dalyvės, rašo BBC.

Atlikto darbo rezultatus mokslininkai pristatė per įvykusią Amerikos širdies ligų tyrimų asociacijos konferenciją.

Nutrigenomika – tai palyginti nauja mokslo šaka, kurios tyrimų objektas – žmogaus genomo įtaka medžiagų apykaitai, o pritaikymo sritis – galimybė tinkamai parinkti individualią, saugiai ir efektyviai antsvorio atsikratyti padedančią dietą.

Tinkama ir netinkama dietos

Pirmiau minėtą tyrimą iniciavę mokslininkai išanalizavo iš 101 baltaodės moters seilių tepinėlių gautus duomenis ir nustatė jų DNR struktūras.

Tada, atsižvelgiant į konkrečius genotipus, tyrimo dalyvės buvo suskirstytos į tris atskiras grupes. Ištisus metus pirmai grupei priskirtos savanorės turėjo laikytis labai griežtai angliavandenius ribojančios dietos. Antros grupės atstovėms angliavandenius buvo nurodyta riboti iki įprasto lygio, bet jų racione buvo gausu baltymų. Trečia grupė moterų laikėsi griežtai arba ypač griežtai riebalus ribojančios dietos.

Eksperimento rezultatai parodė, kad tos savanorės, kurios laikėsi savo genotipą atitinkančios dietos, per visus metus neteko dviem ar net trimis kartais daugiau nepageidaujamo svorio nei tos, kurios vykdė sau netinkamos dietos reikalavimus.

Nors rezultatai atrodo teikiantys vilčių, mokslininkai tvirtina, kad plačiai tokios sistemos taikyti dar negalima: pirmiausia būtina atlikti daugiau ir išsamesnių jos efektyvumą patvirtinančių tyrimų.

Beje, ekspertai iš Didžiosios Britanijos papriekaištavo, kad eksperimente dalyvavo gerokai per mažai savanorių. Pasak Redingo universiteto profesorės Christine Williams, ne mažiau svarbu išsiaiškinti, kokius būtent genus tyrė amerikiečių mokslininkai.

Pasak profesorės, minėto eksperimento rezultatai sutampa su Redingo universitete atliktų tyrimų išvadomis, kuriose nurodoma, kad konkretaus genotipo savininkų organizmas geriau už kitus reaguoja į konkretaus tipo riebalus, pavyzdžiui, omega 3 riebalų rūgštis, kurių gali būti tam tikro tipo dietose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)