Rugsėjo 8-9 dienomis sostinėje vyksiančiame miesto festivalyje „Loftas Fest“ įsikurs edukacinė palapinė. Festivalio lankytojai čia galės gauti objektyvios informacijos apie skirtingų psichoaktyvių medžiagų poveikį ir jų vartojimo bei maišymo rizikas, taip pat sužinoti apie pagalbą apsinuodijusiems svaigalais, lytiškai plintančias ligas, pasitikrinti blaivumą alkotesteriais ir netgi atlikti greitąjį ŽIV testą, rašoma pranešime spaudai.

Panašios erdvės festivaliuose JAV, Kanadoje ir Vakarų Europos valstybėse yra jau gana įprastas reiškinys, tačiau Lietuvoje atvirai ir nemoralizuojant kalbėti apie skirtingų psichoaktyvių medžiagų poveikį ir jų vartojimo rizikas yra dar nauja praktika. Nepaisant to, iniciatyva, jos sumanytojų teigimu, jau sulaukė didelio susidomėjimo ir festivalių lankytojų bei rengėjų palaikymo. „Saugi erdvė“ palapinės šią vasarą jau veikė festivaliuose „Sūpynės“ ir „Yaga gathering“, o ateityje, planuojama, apkeliaus ir daugiau renginių.

„Kalbant apie narkotinių medžiagų vartojimą rekreaciniais tikslais, nežinojimas, patikimos informacijos trūkumas, baimė kreiptis pagalbos kelia didžiausią pavojų. Kalbėjimas su žmonėmis atvirai, negąsdinant, negėdinant ir nemoralizuojant, sukuriant erdves, kuriose jie nebijotų kreiptis pagalbos, yra vienas pagrindinių būdų mažinti psichoaktyvių medžiagų vartojimo žalą ir išvengti nelaimių“, – sako Laima Gruzdytė, Apsinuodijimų informacinio biuro vedėja, dalyvaujanti „Saugi erdvė“ iniciatyvoje.

Šią vasarą vykusių festivalių „Sūpynės“ ir „Yaga gathering“ metu ilgametę patirtį turintys „Saugi erdvė“ specialistai atsakė į daugybę lankytojų klausimų apie psichoaktyvių medžiagų vartojimą bei lytiniu keliu plintančias ligas, taip pat išdalino po kelis tūkstančius informacinių lankstinukų ir prezervatyvų bei visiems norintiems suteikė galimybę pasitikrinti blaivumą alkotesteriais. Be visų šių paslaugų, „Loftas Fest“ lankytojai galės nemokamai pasitikrinti ir greitaisiais ŽIV testais.

„Galimybė sužinoti savo ŽIV statusą yra anonimiška ir nemokama, naudojamų testų patikimumas yra 99,96 proc. Paėmus kraujo iš piršto, vos po 60 sekundžių jau žinomas rezultatas. Tai, kad žmogus proaktyviai domisi savo sveikata, atlieka testą, užduoda klausimus – jau yra žingsnis link saugios ir savimi bei artimaisiais atsakingai besirūpinančios visuomenės“, – teigia Svetlana Kulšis, ŽIV ir AIDS paveiktų moterų bei jų artimųjų asociacija „Demetra“ vadovė.

„Loftas Fest“ festivalis rugsėjo 8-9 dienomis vyks menų fabriko „Loftas“ teritorijoje Vilniaus Naujamiestyje. Festivalyje veiks 5 muzikos scenos, meno galerija po atviru dangumi, kino teatras bei meno erdvės, gatvės šefų/maisto alėja „Street Food Avenue“, naktinė dizaino mugė „Uptown Market“. „Saugi erdvė“ palapinę festivalio lankytojai galės rasti prie pastarosios.

Edukacinę iniciatyvą „Saugi erdvė“ įgyvendina Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas, koalicija „Galiu gyventi“, Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Ūminių apsinuodijimų skyrius, ŽIV ir AIDS paveiktų moterų bei jų artimųjų asociacija „Demetra“, bendrovė „Alkotesteris“, Sveikatos apsaugos ministerijos Ekstremalių sveikatai situacijų centro Apsinuodijimų informacijos biuras ir Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją