Kaip spaudos konferencijoje pranešė Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, buvo nuspręsta teikti siūlymą Vyriausybei, kad šią savaitę būtų apsispręsta dėl karantino atšaukimo birželio 17 dieną.

Taip pat dar tariamasi, kokie ribojimai liks ir toliau.

Kaip sakė ministras, net ir atšaukus karantiną, tam tikra judėjimo kontrolė ir toliau liks, tai reiškia, kad iš kai kurių šalių užsieniečiams nebūtų leidžiama atvykti. Taip pat turėtų išlikti masinių renginių ribojimai.

Taip pat ministras sakė, kad prie laisvo judėjimo „burbulo“ iš Lietuvos prisijungė ir Lenkija. Tai reiškia, kad keliaujant iš ar į Latviją, Estiją, o neilgai trukus ir į Lenkiją, nebereikės privalomos izoliacijos ir judėti į šias šalis bus galima laisvai.

A. Veryga priminė, kad iš šalių, kuriose 14 dienų koronaviruso sergamumo rodiklis neviršija 25 atvejų 100 tūkstančių gyventojų, leidžiama atvykti, bet izoliuotis reikia. Tokios šalys yra Belgija ir Airija. Jei šis rodiklis viršija 25, iš tokių šalių užsieniečiams atvykti draudžiama. Tai yra Švedijos karalystė, Jungtinė Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos karalystė, taip pat Portugalijos respublika. Iš šių šalių Lietuvos piliečiams atvykti galima, tačiau privaloma izoliacija.

„Dar viena aktualija – sekmadienio duomenis iš visų Lietuvoje veikiančių gydymo įstaigų apie 70 proc. poliklinikų, apie 80 proc. ligoninių ir kiek daugiau nei 80 proc. odontologijos kabinetų atvėrė arba ketina atverti duris pacientams, tai yra grįžta prie planinių paslaugų teikimo. Dar kartą noriu paraginti įstaigas labai atsakingai vertinti šią situaciją ir nedelsti“, – sakė A. Veryga.

Pasak SAM vadovo, tose savivaldybėse, kurių sergamumas koronavirusu viršija Lietuvos vidurkį, bus profilaktiškai tikrinama daugiau asmenų. Tokios savivaldybės yra Vilniaus, Vilniaus rajono, Lazdijų, Ignalinos, Šalčininkų, Skuodo, Elektrėnų ir Šakių.

Asmeninės šventės – Achilo kulnas

Rolanda Lingienė sakė, kad paskutinių dienų Lietuvos epidemiologų Achilo Kulnas – asmeninės šventės. Specialistė pristatė naujienas, susijusias su švente, vykusia Kalvelių kaime.

„Trumpai apie šventę Kalvelių kaime. Šventė vyko gegužės 24 dieną, privačiame name. Šventėje dalyvavo 15 asmenų, iš jų 7 patvirtinta COVID-19 liga. Taip pat liga patvirtinta dar 8 asmenims, kurie gimtadienyje nedalyvavo, jie tiesiog turėjo sąlytį su šventės dalyviais. Taigi, iš viso serga 15 asmenų. Šis tyrimas reikalauja ypatingai didelių epidemiologų pastangų, yra labai platus, identifikuota yra daugiau nei 150 sąlytį turėjusių asmenų, izoliuota apie 80, bet tai dar nėra pabaiga, nes, kaip matote, atvejai dar registruojami“, – sakė R. Lingienė.Pasak R. Lingienės, nustatyta, kad šios šventės dalyviai buvo labai aktyvūs, turėjo daug kontaktų darbovietėse, kitose erdvėse.

„Nustatyta, kad jie dirbo UAB „Vilniaus pakuotė“, „Magneta logistics“, Vilniaus Marcinkevičiaus ligoninėje, „VIP spauda“ ir kitose. Tai yra didelės įmonės, kuriose yra daug darbuotojų. Taip pat norėčiau pastebėti, kad vienas asmuo, kuriam buvo nustatyta COVID-19 liga, dalyvavo vestuvių šventėje po gimtadienio šventės. Šioje šventėje buvo 46 asmenys. Aptiktos mažos rizikos sąsajos su Pergalės gatve. Taip pat sąsaja su Kernavėje buvusia švente, nes abiejose šventėse dalyvavo skirtingi Nacionalinio vėžio instituto darbuotojai“, – sakė R. Lingienė.

Nuo birželio 1 dienos registruoti 9 įvežtiniai atvejai. Asmenys atvyko iš Švedijos, Nigerijos, Lenkijos, Vokietijos ir Jungtinės karalystės.

„Per vakar dieną patvirtinti 6 koronaviruso infekcijos atvejai. Visi atvejai registruoti Vilniaus apskrityje ir visi jie susiję jau su žinomais židiniais. Pirmasis atvejis įvežtinis iš Jungtinės karalystės. Asmenys keliavę kartu, iš Jungtinės karalystės atvyko šešiese. Iš jų 2 susirgo. Taip pat registruotas dar vienas su tuo susijęs atvejis šeimoje. Sąlytį turėjusių asmenų skaičius yra 7. 5 atvejai yra susiję su šiomis dienomis vis registruojamais susirgimais po asmeninių švenčių, vykusių Vilniaus ir Širvintų rajonuose. Tai paskutinių dienų epidemiologų achilo kulnas. Kiekvieną dieną šie atvejai nesustoja būti registruojami. 4 atvejai susiję su asmenine švente Kernavėje, 2 šventės dalyviai ir 2 yra tie asmenys, kurie turėjo sąlytį su šventės dalyviais“, – sakė NVSC atstovė.

Taip pat registruotas dar vienas atvejis yra iš šventės Vilniaus rajone, Kalvelių kaime.

Pasak R. Lingienės, Kernavėje šventė vyko gegužės 30 dieną. Dalyvavo 8 asmenys, iš jų 6 jau patvirtintas koronavirusas, taip pat registruoti ir 2 susiję susirgimai. Pirminiais duomenimis nustatyti 36 sąlytį turėję asmenys. Tai – šeimos nariai, draugai ir įvairių Širvintų bei Ukmergės rajono įstaigų darbuotojai.

Ligoninėje – 40 pacientų

Kaip spaudos konferencijoje sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė, šiuo metu ligoninėse dėl COVID-19 guli 40 pacientų, iš jų reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuose – 3, dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma 1 asmeniui, su deguonies kaukėmis gydomi 11 pacientų.

Birželį – 9 įvežtiniai atvejai

Nuo birželio 1 dienos registruoti 9 įvežtiniai atvejai. Asmenys atvyko iš Švedijos, Nigerijos, Lenkijos, Vokietijos ir Jungtinės karalystės.

„Per vakar dieną patvirtinti 6 koronaviruso infekcijos atvejai. Visi atvejai registruoti Vilniaus apskrityje ir visi jie susiję jau su žinomais židiniais. Pirmasis atvejis įvežtinis iš Jungtinės karalystės. Asmenys keliavę kartu, iš Jungtinės karalystės atvyko šešiese. Iš jų 2 susirgo. Taip pat registruotas dar vienas su tuo susijęs atvejis šeimoje. Sąlytį turėjusių asmenų skaičius yra 7. 5 atvejai yra susiję su šiomis dienomis vis registruojamais susirgimais po asmeninių švenčių, vykusių Vilniaus ir Širvintų rajonuose. Tai paskutinių dienų epidemiologų Achilo kulnas. Kiekvieną dieną šie atvejai nesustoja būti registruojami. 4 atvejai susiję su asmenine švente Kernavėje, 2 šventės dalyviai ir 2 yra tie asmenys, kurie turėjo sąlytį su šventės dalyviais“, – sakė NVSC atstovė.

Taip pat registruotas dar vienas atvejis yra iš šventės Vilniaus rajone, Kalvelių kaime.

„Trumpai apie šventę Kalvelių kaime. Šventė vyko gegužės 24 dieną, privačiame name. Šventėje dalyvavo 15 asmenų, iš jų 7 patvirtinta COVID-19 liga. Taip pat liga patvirtinta dar 8 asmenims, kurie gimtadienyje nedalyvavo, jie tiesiog turėjo sąlytį su šventės dalyviais. Taigi, iš viso serga 15 asmenų. Šis tyrimas reikalauja ypatingai didelių epidemiologų pastangų, yra labai platus, identifikuota yra daugiau nei 150 sąlytį turėjusių asmenų, izoliuota apie 80, bet tai dar nėra pabaiga, nes, kaip matote, atvejai dar registruojami“, – sakė R. Lingienė.

Dauguma gydymo įstaigų pasirengusios atverti duris

Iš visų Lietuvoje veikiančių gydymo įstaigų 70 proc. poliklinikų, taip pat beveik 85 proc. ligoninių ir kiek daugiau nei 83 proc. odontologijos kabinetų jau atvėrė ar ketina atverti duris pacientams artimiausiu metu. Planinės paslaugos jose buvo sustabdytos, siekiant užkirsti kelią koronavirusinės infekcijos (COVID-19) plitimo rizikoms, rašoma SAM pranešime spaudai.

Remiantis Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) birželio 8 d. duomenimis, Lietuvoje ligoninių paslaugų atnaujinimo planus NVSC jau yra pateikusios, pradėjusios veiklą bei priima pacientus 168 ligoninės, 1530 poliklinikos ir 1773 odontologijos kabinetai.

Ligoninės

Klaipėdos apskrityje veiklą atnaujina 42 (89 proc.) ligoninės, Šaulių apskrityje – 7 (70 proc.), Kauno apskrityje – 22 (76 proc.), Telšių apskrityje – 6 (100 proc.), Utenos apskrityje – 7 (88 proc.), Marijampolės apskrityje – 5 (90 proc.), Panevėžio apskrityje – 16 (89 proc.), Alytaus apskrityje – 17 (81,7 proc.), Tauragės apskrityje – 4 (67 proc.), Vilniaus apskrityje – 42 (100 proc.).

Poliklinikos

Klaipėdos apskrityje veiklą atnaujina 285 (64 proc.) poliklinikos, Šaulių apskrityje – 98 (59,4 proc.), Kauno apskrityje – 333 (74 proc.), Telšių apskrityje – 73 (84 proc.), Utenos apskrityje – 88 (85,4 proc.), Marijampolės apskrityje – 44 (100 proc.), Panevėžio apskrityje – 199 (69 proc.), Alytaus apskrityje – 77 (55 proc.), Tauragės apskrityje – 56 (63 proc.), Vilniaus apskrityje – 277 (54 proc.).

Odontologijos paslaugas teikiančios įstaigos

Klaipėdos apskrityje veiklą atnaujina 206 (82 proc.) odontologijos kabinetai, Šaulių apskrityje – 109 (83,2 proc.), Kauno apskrityje – 463 (78 proc.), Telšių apskrityje – 65 (91 proc.), Utenos apskrityje – 67 (77 proc.), Marijampolės apskrityje – 66 (85,71 proc.), Panevėžio apskrityje – 141 (90 proc.), Alytaus apskrityje – 65 (84,6 proc.), Tauragės apskrityje – 55 (92 proc.), Vilniaus apskrityje – 536 (67,3 proc.).

Primename, kad gydymo įstaigų veikla oficialiai atnaujinama yra tada, kai jos parengia, suderina su NVSC paslaugų atnaujinimo ir teikimo planą, kaip turi būti užtikrinta tinkama infekcijų kontrolė, pacientų ir medikų saugumas. Gydymo įstaigų veikla atnaujinta laikoma, kai pagal minėtą planą įstaigos pradeda veiklą. Karantino laikotarpiu kiekviena gydymo įstaiga pati nusprendžia, nuo kada ir kokių paslaugų teikimas bus atnaujintas, kaip jos bus teikiamos pacientams – nuotoliniu būdu ar gyvai priimant pacientus, kaip bus valdomi pacientų srautai.

Pildoma

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) birželio 8 d. duomenimis:

  • Patvirtintų ligos atvejų skaičius konkretiems žmonėms: 1720
  • Sergančių žmonių skaičius: 309
  • Per vakar dieną patvirtintų naujų COVID-19 susirgusių žmonių skaičius: 6
  • Mirusių nuo koronaviruso žmonių skaičius: 71
  • Užsikrėtusieji koronavirusu, mirę dėl kitų priežasčių: 9
  • Pasveikusių žmonių skaičius: 1331
  • Izoliacijoje esančių žmonių skaičius: 225
  • Paveiktomis teritorijomis laikomos visos šalys
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (145)