„Jau kurį laiką pacientai susiduria su ilgomis sveikatos priežiūros paslaugų laukimo eilėmis gydymo įstaigose. Suprantama, tai kelia pagrįstą gyventojų pasipiktinimą, kuomet vizito pas gydytoją specialistą tenka laukti išties ilgą laiką. Reikia pripažinti, kad tai sisteminė problema, reikalaujanti visų – tiek pacientų, tiek gydymo įstaigų, tiek sveikatos politikos formuotojų – susitelkimo. Siekiant sumažinti finansinę problemos pusę, peržiūrėjus šių metų PSDF galimybes, nuspręsta apmokėti visas gydymo įstaigų šiemet suteiktas viršsutartines paslaugas“, – sako VLK direktoriaus pavaduotoja Tatjana Golubajeva.

VLK direktoriaus pavaduotoja Tatjana Golubajeva

Pasak jos, ligonių kasos apmokės viršsutartines gydytojų specialistų konsultacijas, skubios medicinos pagalbos, stebėjimo, ambulatorinės chirurgijos, dienos stacionaro, dienos chirurgijos, slaugos ir paliatyviosios pagalbos bei medicininės reabilitacijos ir psichosocialinės reabilitacijos paslaugas.

Taigi jei gydymo įstaiga nuo šių metų spalio 1 dienos iki metų pabaigos suteiks sveikatos priežiūros paslaugų už didesnę sumą, nei numatyta jos sutartyje su teritorine ligonių kasa, viršsutartinės paslaugos bus apmokėtos iš PSDF lėšų.

Tokiu būdu tikimasi paskatinti sveikatos priežiūros įstaigas suteikti pacientams daugiau paslaugų, kurių poreikis yra padidėjęs bei pagerinti paslaugų prieinamumą. Gydymo įstaigos kviečiamos panaudoti visus turimus žmogiškuosius resursus, kad paskutiniais šių metų mėnesiais būtų suteikta daugiau sveikatos priežiūros paslaugų, ypač tų, kurių laukimo eilė įstaigoje yra gerokai pailgėjusi.

Viršsutartinių paslaugų apmokėjimas netaikomas tik stacionarinėms paslaugoms, nes skatinama, kad jų mažėtų. Vietoj jų gydymo įstaigos raginamos teikti ne mažiau kokybiškas, bet efektyvesnes ambulatorines, dienos stacionaro bei dienos chirurgijos paslaugas. Verta pastebėti, kad Lietuvoje apie 16 proc. pacientų gydomi stacionare dėl ligų, kurias galima gydyti ambulatoriškai.

Ligonių kasos primena, kad tai bus jau antrasis šiemet vykdomas gydymo įstaigų suteiktų viršsutartinių paslaugų apmokėjimas. Spalio pabaigoje buvo apmokėtos sutartį su teritorinėmis ligonių kasomis viršijusios paslaugos, suteiktos pacientams iki spalio 1-osios.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją