Nemokamai pneumokokine vakcina skiepijami asmenys, įrašyti į rizikos grupių sąrašą, kurį įsakymu yra patvirtinęs sveikatos apsaugos ministras. Pavyzdžiui, tai gali būti žmonės, sergantys onkologinėmis, reumatinėmis, inkstų, kepenų ligomis, širdies nepakankamumu ir kt.

„Raginame rizikos grupei priskiriamus pacientus pasinaudoti proga ir pasiskiepyti nuo šios pavojingos ligos", – sakė VLK Sveikatos priežiūros įstaigų aprūpinimo skyriaus vedėja Lina Reinartienė.

Bakterija Streptococcus pneumoniae

Specialistės teigimu, kasmet didėja šia vakcina paskiepytų rizikos grupei priklausančių asmenų skaičius: užpernai jų buvo paskiepyta beveik 10 tūkst., pernai – 14,3 tūkst. Šiemet vakcinavimo tempus lėtino karantinas – per 6 mėn. vakcina nuo pneumokoko buvo paskiepyta 3,5 tūkst. rizikos grupei priskiriamų vaikų ir suaugusiųjų.

Pneumokokinė infekcija – tai ūmi bakterinė infekcija, kuri gali sukelti įvairias ligas. Dažniausiai pneumokokinės infekcijos sukėlėjas sukelia plaučių uždegimą, bet gali būti ir meningito, anginos, endokardito (vidiniame širdies sluoksnyje – endokarde arba širdies vožtuvuose esančio bakterijų ar grybelių židinio sukelta liga) bei kitų ligų priežastimi. Pneumokokai – viena dažniausia pneumonijų (plaučių uždegimo) bei viduriniosios ausies uždegimų priežastis.

Didesnę riziką susirgti turi žmonės, sergantys lėtinėmis ligomis, nusilpus imunitetui. Susergama ir dėl nepalankių išorinių faktorių: peršalimo, pervargimo, stresinės situacijos, virusinės viršutinių kvėpavimo takų infekcijos ir kita.

Dėl skiepų reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją toje gydymo įstaigoje, kur žmogus yra prisirašęs.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)