Sunku patekti net į priimamąjį

Pavyzdžiui, viena moteris pasakoja apie tai, kaip nė metų neturinčiam vaikui pakilo itin aukšta temperatūra. Po kiek laiko temperatūrą pavyko numalšinti, tačiau neilgai trukus ji vėl pakilo iki 40 laipsnių. Paskambinus į privačią kliniką, sergančio vaiko mama jokio atsakymo negavo.

Po paros temperatūrai ir toliau vis pakylant, moteris nusprendė skambinti į Visagino ligoninės priimamąjį. Tačiau ir su šio skyriaus darbuotojais susisiekti buvo labai sunku – kaip socialiniame tinkle rašo moteris, iš pradžių niekas neatsiliepė, o pagaliau atsiliepus, liepė skambinti kitoms gydymo įstaigoms.

Galiausiai moteris paskambino bendruoju pagalbos telefonu, gavo budinčio pediatro numerį, tačiau su juo susisiekti taip pat nepavyko.

Nuvykus į Visagino ligoninės priimamąjį, moterį su vaiku pasitikusios darbuotojos liepė važiuoti atgal ir laukti vaikų gydytojo, tačiau, kaip rašoma feisbuke, vėliau šios darbuotojos susisiekė su privačia gydymo įstaiga, kur vaikas buvo registruotas. Iš Visagino ligoninės nuvykus į šią įstaigą ten dirbęs medikas galiausiai suteikė mergaitei pagalbą bei atliko tyrimus.

Tokia patirtimi pasipiktinusi moteris feisbuke klausia, kodėl prasidėjus koronaviruso pandemijai į kitus pacientus neretai numojama ranka.

Iš vienos ligoninės – į kitą

Dar viena moteris socialiniame tinkle pasakoja savo patirtį nuvykus į Šeškinės polikliniką dėl planinio žaizdos pertvarstymo. Šios moters sūnui buvo atlikta kojos operacija ir amputuoti du pirštai.

Kaip rašoma įraše, atvykus į Šeškinės polikliniką visiems pacientams buvo matuojama temperatūra, o po šių matavimų nustatyta, kad visi be išimties turi padidėjusią temperatūrą.

Visi laukiantieji buvo išprašyti laukti lauke, nors, kaip pasakojama feisbuke, įrašo autorės vaikui vaikščioti po operacijos buvo beveik neįmanoma. Po 10 minučių temperatūra pacientams vėl buvo pamatuota, dar kartą nustatyta didesnė nei 37 laipsniai, todėl atlikti planinio žaizdos perrišimo atlikti nebuvo leista.

Tada, kaip pasakoja įrašo autorė, ji asmeniškai nusipirko termometrą, kuris parodė įprastą temperatūrą – 36,6 laipsnius. Vis dėlto ir po to slaugytojos atsisakė priimti į polikliniką, nes, pasak jų, gydytojas pertvarstyti žaizdos nesutinka. Pacientui buvo pasiūlyta kreiptis į Lazdynų ligoninę.

Nuvažiavus į Lazdynų ligoninę moteris su sūnumi ir iš ten buvo išprašyti, nes, pasak ten dirbusių darbuotojų, tokios pagalbos jie suteikti neprivalo bei nusiuntė į Centro polikliniką.

Įrašo autorei su vaiku nuvykus į minėtą gydymo įstaigą, joje išgirdo jau prieš tai girdėtą frazę – mums jūsų priimti nepriklauso. Pacientas dar kartą buvo išsiųstas į Šeškinės polikliniką. Pasipiktinusi tokia tvarka, vaikino mama feisbuke rašo, jog pasinėrę į koronaviruso grėsmę, gydymo įstaigos nebemato kitų ligų pavojaus.

Ministro teigimu, gydymo įstaigoms pasiruošti dar reikia laiko

Trečiadienį Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) ministro Aurelijaus Verygos paklausus, kaip vertina situaciją, kai net ir atnaujinus daugelį medicininių paslaugų kai kurias iš jų gauti labai sunku, taip pat ar nekyla rizika sutelkus dėmesį į COVID-19 apleisti kitų pacientų ligas, A. Veryga atsakė, kad rizika visada išlieka, tačiau svarbiausios paslaugos niekada nutrauktos nebuvo.

Santariškės Clinics

„Šiuo metu įstaigos tik įsibėgėja su planinėmis paslaugomis, tai nėra paprastas procesas, joms reikia planuoti savo darbus, juos tinkamai susidėlioti infekcijų kontrolės prasme, pacientams reikėtų dar šiek tiek kantrybės. Absoliučiai į tą patį lygį negrįšime, dalis paslaugų ir toliau liks nuotolinės, žinoma tos, kur galima valdyti riziką ir nereikia atlikti tyrimų. Tai taip yra dėl to, kad įstaigos turi susidėlioti tam tikrus laiko intervalus ir tarp pacientų turi būti laiko tarpas, kad būtų išvėdintos ir dezinfekuotos patalpos. Ligoninės turi pasilikti COVID-19 rezervą“, – sakė A. Veryga.

Taip pat, pasak ministro, mirtingumo statistika ir karantino metu, ir prieš jį yra tokia pat, reikšmingų svyravimų nepastebėta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (295)