Direktorius sako – vaikas alergiškas

Dviejų metų berniukas Alytaus ligoninėje gavo pusryčių lėkštę, kurioje buvo neišvaizdi ryžių košė su susmulkintos daktariškos dešros gabalėliais. Toks maistas papiktino berniuko mamą.

Maistą penktadienį komentavęs ligoninės direktorius Artūras Vasiliauskas teigė, kad berniukas yra alergiškas, todėl jam buvo parinktas specialus meniu.

„Šis vaikas ligoninėje guli galbūt 10 kartą, turi sveikatos problemų, kurių negaliu viešinti, yra alergiškas tam tikriems maisto produktams, todėl gydantis gydytojas jam skyrė tokius pusryčius, – nurodė ligoninės direktorius. – Dešra dėl to, kad vaikas negali valgyti visko, kai kam jis yra alergiškas.“

Tiesa, susisiekus su juo pirmadienį, istorijos versija kiek pasikeitė. A. Vasiliauskas sakė atsiimantis savo žodžius dėl vaiko alergijos ir patarė kreiptis į vaiko gydytoją (kuri mažyliui ir paskyrė konkretų mitybos planą). Direktorius patikslino, kad nuotraukos užfiksuotas maistas skirtas ne dėl turimų alergijų, o dėl jo sveikatos būklės. Esą mama minėjusi, kad berniukas netoleruoja pieno produktų.

Mama sako – direktorius meluoja

Šį direktoriaus komentarą perskaičiusi berniuko mama neiškentusi pati kreipėsi į DELFI redakciją.

„Įstaigos direktorius akcentuoja, kad mano vaikas alergiškas, tačiau tai visiškas melas. Mano vaikui nebuvo atlikti jokie alergologiniai tyrimai nei šioje, nei kitoje ligoninėje. Gydytoja net neištyrusi, ar vaikas alergiškas kažkam ar ne, priskyrė jam dietinį meniu! Viskas nurašoma ant alergijos ir neva tai normalus maistas alergiškam žmogui, – DELFI rašė berniuko mama. – Tuomet tegul man atsako į klausimus – kodėl alergiškiems vaikams specialiai subalansuotame meniu yra dedami vegetos prieskoniai, kodėl yra duodami ant batono uždėti mėsos vyniotiniai tokio sūrumo, kad paragavus net visą burną sutraukia? Persaldinta arbata taip pat atnešama vaikui! Ir jei toks dietinis meniu be pieno produktų tai kodėl mums nešdavo ir jogurtus?"

„Tokia dieta buvo parinkta dėl to,
kad renkant anamnezę, buvo įvardinta, jog vaikas netoleruoja pieno
produktų. Buvo palikta ta pati dieta, tik nurodant be pieno, –
mitybos plano parinkimą komentavo vaiką prižiūrinčioji gydytoja
Danutė Kudarauskienė. – Jogurtą pati mama sunaudojo, o
jogurtas yra rūgštus pieno produktas, o perdirbtas pienas tinka,
gali būti naudojamas."

Tai specialiai subalansuotas meniu galimai alergiškam vaikui, nors tai net nebandyta nustatyti! Kaip jis (ligoninės direktorius – DELFI) gali sakyti, kad nusiskundimų neturėjo nei vienas žmogus, jei po šiandienos pusryčių mano vaikas guli paslikas nuo vėmimo, jam lašinama lašelinė!“

A. Vasiliauskas anksčiau teigė, kad finansavimas ligonių maistui yra pakankamas, nors berniuko mamai girdint, viena Alytaus gydytoja prasitarė, jog tai dar stebuklas, kaip už tokią pinigų sumą dar sugalvojama, ką pateikti žmogui.

„Mūsų vaikai maitinami neteisingai,
visokiais sausais pusryčiais, traškučiais, kolom. Standartinio
sveiko maisto, taisyklingo maitinimo atsisako, nes jie nepratę tą
valgyti, – sakė gydytoja D. Kudarauskienė. – Šituo atveju buvo sukamasi iš
padėties, neduoti košių, išvirtų su pienu. Vaiko mamai ne
daktariška dešra nepatiko, jai nepatiko pateikimo būdas. Jai
nepatiko, kad daktariška dešra buvo supjaustyta gabalėliais ir
išbarstyta ant vyžių košės. Nors mums jokių pastabų ji
neišreiškė. Šiandien ligoninėje buvo iš
televizijos, kalbino vaikus, mamas ir jie kaip tik pasisakė, kad pas
mus maitina tikrai neblogai ir įvairiai."

Žada geresnio maisto

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė DELFI penktadienį nurodė, kad, pagal šiuo metu galiojančią tvarką, pacientų maitinimą gydymo įstaigos organizuoja pačios arba viešųjų pirkimų būdu perka pacientų maitinimo paslaugas iš trečiųjų asmenų.

„Sveikatos apsaugos ministerijos interneto svetainėje yra paskelbtos „Maitinimo organizavimo asmens sveikatos priežiūros įstaigose rekomendacijos“ (toliau ‒ rekomendacijos), kuriomis įstaigos turi vadovautis, ruošdamos pacientams maistą. Rekomendacijose nustatyta, kad už pacientų maitinimą ir dietinio gydymo organizavimą įstaigoje atsako įstaigos vadovas, o organizuoja gydytojas dietologas pagal rekomendacijose nurodytas dietas. Taip pat rekomendacijose nustatyta, kad įstaigoje dietologas, dietistas ir dietetikos technologas kontroliuoja dietinių patiekalų gamybą ir kokybę. Pacientų maitinimas turi atitikti Rekomenduojamas paros maistinių medžiagų ir energijos normas, patvirtintas sveikatos apsaugos ministro. Gydymo įstaigoms rekomenduojama pasirengti pacientų maitinimo aprašus“, – nurodė ji.

Pacientams esą gali būti skiriama viena iš keturių pagrindinių arba dvidešimt šešių gydomųjų dietų. Hospitalizuojamam pacientui dietinį gydymą skiria gydantis gydytojas ar gydytojas dietologas.

„Lietuvos Respublikos maisto įstatyme Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai pavesta vykdyti valstybinę maitinimo organizavimo kontrolę. Todėl turint skundų galima kreiptis į šią instituciją.

Siekiant, kad maitinimas būtų kokybiškesnis ir labiau atitiktų pacientų lūkesčius, šiuo metu SAM rengia Maitinimo asmens sveikatos priežiūros įstaigose tvarkos aprašo projektą, kuriuo bus oficialiai nustatyti ligonių maitinimo principai ir kokybės kriterijai tiekiamiems produktams“, – sakė L. Bušinskaitė-Šriubėnė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (369)