Lietuvos pacientų forumo atstovai išreiškė palaikymą Sveikatos apsaugos ministerijos vykdomai vaistų politikos reformai, kuria siekiama mažinti vaistų kainas Lietuvoje, ir tikisi, kad įgyvendinus šiuos pokyčius, pagerės vaistų prieinamumas pacientams. Taip pat pacientų organizacijas vienijančios asociacijos nariai atkreipė dėmesį į užsikrėtusių ŽIV pacientų gydymą Lietuvoje, rašoma pranešime spaudai.

„Susitikime su ministerijos atstovais aptarėme ŽIV užsikrėtusių asmenų gydymo situaciją. Šis klausimas yra reikšmingas, kadangi mūsų šalyje ŽIV infekcija užsikrėtę pacientai, norėdami gauti valstybės kompensuojamą gydymą, turi laukti ligos progresavimo iki tam tikros kritinės ribos. Lietuva ir Latvija yra vienintelės valstybės Europos Sąjungoje, kuriose ŽIV liga pirmiausia užleidžiama ir tik tuomet pradedama ją gydyti. Dėl to pacientai miršta, nors gydymą skyrus laiku, jie galėtų gyventi pilnavertį gyvenimą“, – sakė Lietuvos pacientų forumo narė, asociacijos „Demetra“ atstovė Loreta Stonienė.

Ji akcentavo, jog kitos pasaulio valstybės nemokamą gydymą skiria nepriklausomai nuo ŽIV ligos stadijos – tokia strategija veikia kaip prevencija, nes gydomas pacientas ŽIV viruso nebeplatina kitiems.

Viceministrė K. Garuolienė atkreipė dėmesį, kad šiuo metu yra parengta nauja ŽIV ligos gydymo metodika. Po susitikimo metodika bus pristatyta pacientų organizacijomis, siekiant gauti siūlymus, kurie pagerintų ŽIV pacientų gydymo gaires Lietuvoje.

Ne mažiau svarbus klausimas yra ir inovatyvių vaistų prieinamumo gerinimas. Pasak Lietuvos pacientų forumo pirmininkės Ievos Drėgvienės, šiuo metu taikoma inovatyvių vaistų vertinimo tvarka ir rezervinių vaistų reitingavimas yra atgyvenusi, neskaidri ir neatitinka pacientų lūkesčių. Ją būtina nedelsiant keisti.

„Ypatingai norime atkreipti dėmesį, kad nėra aiškiai reglamentuota inovatyvių vaistų terapinės vertės nustatymo tvarka. Taip pat būtina neatidėliotinai keisti pasenusią rezervinio vaistų reitingavimo tvarką, pirmenybę teikiant vaistams, kurie iš esmės gelbsti žmonių gyvybes ir mažina neįgalumą“, – kalbėjo Lietuvos pacientų forumo pirmininkė.

SAM vykdoma vaistų reforma pacientams bus naudinga tik tuo atveju, jei, sumažinus vaistų kainas, sutaupytos lėšos bus kreipiamos būtent naujų efektyvių vaistų kompensavimui.

Kitame Lietuvos pacientų forumo ir LR Sveikatos apsaugos ministerijos atstovų susitikime bus svarstomos reabilitacijos, slaugos namuose temos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)