„Net ir NATO reikalavimai sveikatos sektoriui nustato, kad šio sektoriaus įstaigų parengtis ir prasideda nuo kritinių resursų funkcijoms vykdyti užtikrinimo. Neatsitiktinai šios pratybos vyksta su Kauno klinikomis – jų parengtis krizinėms situacijoms yra viena geriausių šalyje. Yra nustatyti aiškūs algoritmai ir reikalavimai gydymo įstaigoms dėl pasiruošimo kritinėms situacijoms, tačiau tenka pripažinti, kad šiai dienai skirtingų gydymo įstaigų pasiruošimas yra nevienodas. Planuojama skirti didesnį dėmesį reikalavimų užtikrinimui jose, kad kuo daugiau gydymo įstaigų galėtų įsitraukti į bendrus mokymus su Lietuvos kariuomene“, – sakė A. Dulkys.

Lietuvos kariuomenės pratybos laikinai įrengtoje lauko ligoninėje

Pasak Lietuvos kariuomenės, treniruojantis modeliuota situacija, kai skyriaus kontratakos metu sužeidžiami kariai. Pirmoji pagalba jiems teikiama vietoje, panaudojant Lietuvos kariuomenės turimus pagalbos ir gyvybės išsaugojimo išteklius, esančius medicininiame krepšyje. Suteikus pirmąją pagalbą, paieškos ir evakuacijos grandis, pasitelkusi šarvuotą transporterį vykdo sužeistųjų pervežimą į lauko ligoninę, kur sužeistiesiems suteikiama tolimesnė būtinoji pagalba ir būklė stabilizuojama, sužeisti kariai toliau transportuojami į civilines sveikatos priežiūros įstaigas, šių mokymų atveju – LSMU Kauno klinikas. Sunkiausius sužeidimus patyrę kariai paruošiami transportavimui ir Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų sraigtasparniais pergabenami tolesniam gydymui, paaiškinama pranešime.

„Lietuvos kariai treniruojasi kiekvieną dieną. Nuo individualių iki kolektyvinių užduočių ir užduočių su sąjungininkais. Medicininę dalį treniruojamės kiekvienų pratybų metu. Čia įtraukiamos ir valstybinės institucijos. Tai neatsiejama pasiruošimo valstybės gynybai dalis“, – teigė V. Rupšys.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę prasidėjusiuose tarptautiniuose mokymuose „Geležinis vilkas 2023-1“ dalyvauja apie 3500 karių su 600 karinės technikos vienetų iš Lietuvos bei vienuolikos kitų NATO valstybių. Kariai treniruojasi planuoti ir atlikti puolimo, gynybos ir kitas operacijas. Dvi savaites truksiančių pratybų metu išbandomas bei tobulinamas ir Lietuvos kariuomenės bendradarbiavimas su sveikatos apsaugos sektoriumi.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)