„Šiuolaikiniame civilizuotame pasaulyje mitybos mokslas susiduria su naujais iššūkiais, - pranešime spaudai teigia Kauno klinikų dietologė dr. Rūta Petereit. – Sveika mityba – tai svarbus sveikos gyvensenos ir ilgaamžiškumo komponentas.“

Vis daugiau susirūpinusių specialistų kviečia suabejoti idėja, kad tik liesas kūnas yra gražus, paskelbti dieną be perdėto susirūpinimo svoriu, atskleisti faktus apie dietų industriją, parodyti realų dietų neveiksmingumą. Deja, visuomenėje sklando daug mitų ir spekuliacijų apie madingų dietų efektyvumą. Lietuvos dietologų draugijos viceprezidentė, Kauno klinikų gastroenterologė, dietologė doc. Aida Žvirblienė primena, kad sveika mityba vadinama tokia, kai valgydamas žmogus gauna optimalų angliavandenių, riebalų, baltymų, vitaminų, mikroelementų ir skaidulinių medžiagų kiekį. Tokia mityba apsaugo nuo lėtinių ligų ir padeda greičiau pasveikti sergant.

Lietuvos dietologų draugija kartu su pasauline mitybos specialistų bendruomene ragina vengti bet kokių su mityba susijusių kraštutinumų. Pasaulio mitybos specialistai vis garsiau kalba, kad besikeičiančios madingosios dietos – tai smurtas prieš moteris ir kviečia pagerbti valgymo sutrikimų aukas. Nuo 1992 metų minimos dienos iniciatorė – britė Mary Evans Young. Ji pati sirgo anoreksija, o dabar vadovauja „Diet breakers“ kampanijai Didžiojoje Britanijoje ir padeda žmonėms priimti savo kūną tokį, koks jis yra.

Dietologai pabrėžia, kad norint sveikai maitintis, pakanka laikytis trijų principų: saiko, įvairumo ir subalansavimo. Bet kuri maisto medžiaga – kad ir kokia reikalinga organizmui ji būtų, jeigu jos vartojama per daug, yra kenksminga sveikatai. Su maistu žmogaus organizmas gauna apie 40 medžiagų, todėl būtina valgyti kuo įvairesnį maistą, kuriame turi būti tinkamas baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų ir mineralinių medžiagų santykis.

Lietuvos dietologų draugija (LDD) įkurta 1990 metais. Šių metų pradžioje išrinkta nauja draugijos valdyba. LDD prezidente tapo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Gastroenterologijos klinikos lektorė, dietologė dr. Rūta Petereit, viceprezidente – tos pačios klinikos docentė, gastroenterologė, dietologė dr. Aida Žvirblienė, valdybos narėmis – Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų dietologės dr. Edita Gavelienė ir gyd. Jūratė Dobrovolskienė. LDD 2015 m. registruoti 85 tikrieji draugijos nariai. 2016 m. gegužės 2 dieną Registrų centre kaip Lietuvos dietologų draugijos buveinė įregistruota Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninė Kauno klinikos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (109)