"Šiuo metu dalis gyventojų turimus paukščius dar išleidžia į lauką, tačiau nuo šiandien tai - griežtai draudžiama. Norime nutraukti grandinę tarp laukinių ir naminių paukščių, tokiu atveju išvengsime paukščių gripo grėsmės", - sakė jis.

K.Lukauskas pirmadienį spaudos konferencijoje sakė, kad dėl kiekvieno nugaišusio įtartino laukinio paukščio atliekami tyrimai Nacionalinėje veterinarijos laboratorijoje, be to, didelis dėmesys skiriamas importuotos paukštienos produkcijos patikrai.

Jis perspėjo gyventojus, kad jie neliestų nukritusių paukščių, nelesintų jų ir neleistų prie jų vaikų, nes tai yra tiesioginis ligos šaltinis.

Anot K.Lukausko, šiuo metu svarstomos galimybės skiepyti paukščius, tačiau galutinis sprendimas dar nėra priimtas. Jį turėtų priimti 50 Europos šalių atstovai vasario 27-28 dienomis vyksiančiame susitikime Paryžiuje, šiuo metu realiausiai vertinama galimybė skiepyti egzotinius paukščius.

"Jeigu priimtas teigiamas sprendimas, mes skiepysime paukščius grėsmės zonose, tai - Šilutes regione", - teigė tarnybos direktorius.

Be to, jo teigimu, šiuo metu tarnyba ruošia projektą, kuris siūlys laikinai sustabdyti paukščių žiedavimą, nes dabar kyla didelis pavojus užsikrėsti žmonėms.

Lietuvos paukštininkystės asociacijos prezidentas ir dabartinis Vilniaus paukštyno generalinis direktorius Vytautas Tėvelis žurnalistus tikino, kad nepaisant paukščių gripo grėsmės, vidaus rinkoje paukštienos gaminiai yra saugūs.

"Jei kas nors ir įvyktų stambioje šalies paukštienos perdirbimo gamykloje, toks produktas niekada nepatektų į rinką, nes gaminių produktų saugumas yra šimtaprocentinis", - tvirtino jis.

Lietuvoje paukščių gripas kol kas nėra užfiksuotas. Pirmadienį pranešta, kad Telšiuose nugaišusi laukinė antis nesirgo šia grėsminga liga. Iš viso nuo pernai spalio ištirta apie 900 paukščių.

Pasauliui siaubą keliantis paukščių gripas praeitą savaitę priartėjo ir prie Europos, kai Vokietijai priklausančioje Riūgeno saloje Baltijos jūroje buvo rasti nuo šio užkrato nugaišę paukščiai.

Praėjusį šeštadienį specialistai pranešė, kad mirtiną paukščių gripą sukeliantis H5N1 virusas plinta ir Austrijoje. Italijos sveikatos apsaugos pareigūnai sekmadienį taip pat pranešė, kad H5N1 virusas buvo aptiktas šalies centrinėje dalyje rastos negyvos laukinės anties organizme.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją