Kaip portalui „Delfi“ teigė Vyriausybės ekspertų tarybos narys, imunologas dr. Marius Strioga, klausimas dėl „Vaxzevria“ vakcinacijos amžiaus ribos tikrai buvo svarstytas praėjusią savaitę. Visgi, sprendimas dar nėra priimtas ir galutinį žodį tars Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Marius Strioga

„Mes davėme pasiūlymus, bet ministerija vertina ir kyla klausimas, kuo padengti tas vakcinas. Tokiu atveju tos vakcinos liktų nenaudojamos“, – antradienio vakarą sakė M. Strioga.

Pasak pašnekovo, ekspertai siūlė „Vaxzevria“ vakcina skiepyti asmenis nuo 60 metų. Tai būtų aukščiausia amžiaus riba, tad dar vienas pasiūlymas buvo skiepyti vyresnius nei 40 metų žmones.

„Taip buvo pasiūlyta dėl to, kad šalutinių reiškinių didžiausia rizika yra iki 60 metų, o ypač žemiau 40 metų. Be to, ir Lietuvoje turime sunkių trombozės atvejų po šios vakcinos, 20–30 metų amžiaus grupėje. Ta komplikacija galima ir mūsų populiacijoje. Atsižvelgiant į tai, kad jauniems žmonėms rizika sirgti mirtinu kovidu yra maža, tai ypač šios vakcinos taikymo rizikos ir naudos santykis tampa nepalankus“, – sakė M. Strioga.

Imunologo teigimu, kai pandemijos lygis sunkus, tai yra visuomenėje matomas didelis naujų užsikrėtimų skaičius, galima pateisinti tokios vakcinos naudojimą visai visuomenei. Visgi, ypač jaunesniems nei 40 metų asmenims, trombozės ir trombocitopenijos rizika viršija naudą.

„Bet toks nutarimas, kad šios vakcinos nenaudosime jaunesniems nei 60 metų, reikštų, jog praktiškai tos vakcinos išvis nebenaudojame. Dauguma šios amžiaus žmonių jau paskiepyta, be to, jie paniškai šios vakcinos bijo. Jei ja kas skiepydavosi, tai jaunesni. Tai reiškia, kad ši vakcina iškrenta ir tai reikia kažkuo kompensuoti. Bet nėra kuo, nes kiek užsakyta vakcinų, tiek užsakyta“, – problemas, kurios gali kilti po tokio sprendimo, vardijo M. Strioga.

Sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio patarėja Aistė Šuksta portalui „Delfi“ sakė, kad toks klausimas, ar riboti amžių, nuo kurio bus skiepijami žmonės „Vaxzevria“ vakcina, yra įtrauktas į ministro darbotvarkę.

Pirmadienį Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) surengtoje konferencijoje tarnybos Farmakologinio budrumo ir apsinuodijimų informacijos skyriaus vyresnioji patarėja Rugilė Pilvinienė pranešė, kad Lietuvoje gauti keli pranešimai apie žmones, kurie, paskiepyti vakcina nuo koronaviruso, susidūrė su sunkiomis nepageidaujamomis reakcijomis, tarp jų ir insultu.

Rugilė Pilvinienė

Du jaunus – 27 ir 30 metų – asmenis, paskiepytus gamintojo „AstraZeneca“ „Vaxzevrios“ vakcina, ištiko trombocitopenija. Vienas ja susirgęs žmogus, anot R. Pilvinienės, jau pasveikęs be sunkių padarinių, o kitas, praeitos savaitės duomenimis, dar tebegydomas stacionare.

„Kalbant apskritai apie trombozės atvejus, pranešimų srautas nebuvo didelis. Trombocitopenijos ir trombozės atvejų buvo tik šitie du, kuriuos paminėjau, o iš kitų pranešimų, pranešta apie vieną-kitą tromboflebitą, apie taip vadinamų mezenterinių kraujagyslių trombozę – tai būtų irgi sunkus sutrikimas, pasibaigiantis žarnų nekroze. Bet to pranešimo atvejis yra gana skurdžiai aprašytas ir, ar tai susiję konkrečiai su vakcina, ar tai tiesiog atsitiktinis sutapimas – negalime įvardinti“, – komentavo R. Pilvinienė.

Anot specialistės, minėtieji trombocitopenijos atvejai, pasireiškę paskiepytiems Lietuvoje asmenims, yra pirmi. Anksčiau panašių atvejų mūsų šalyje registruota nebuvo.

R. Pilvinienė patvirtino, kad minėtieji atvejai siejami su „Vaxzevria“ vakcina: „Atsižvelgiant į tos reakcijos atsiradimo laiką, tai sutampa su ta informacija, kuri buvo teikiama Europos vaistų agentūrai (EVA) apie kitose Europos šalyse patirtas būtent tokio tipo nepageidaujamas reakcijas. Mes manome, kad tai yra susiję. Tokia informacija jau į preparato charakteristikos santrauką yra įtraukta. Tai ji vertinama, kaip žinoma. Ir mes vertiname kaip atitikimą tos informacijos“.

Gytis Andrulionis

Jungtinė Karalystė jau dabar „Vaxzevria“ vakcina nerekomenduoja skiepyti jaunesnių nei 40 metų asmenų. Pasidomėjus, ar po pastarųjų dviejų atvejų svarstoma tokią pat rekomendaciją paskelbti ir Lietuvoje, VVKT viršininkas Gytis Andrulionis spaudos konferencijoje pirmadienį sakė: „Balandžio 8 dieną EVA įteisino vakcinos „Vaxzevria“ reglamentinį keitimą, kuriuo vaisto informaciniuose dokumentuose, preparato charakteristikų santraukoje trombocitopenija ir trombozė kartu su trombocitopenija buvo įvardinta kaip viena iš galimų nepageidaujamų reakcijų.

Kadangi tie pranešimai Europoje buvo gaunami ir jie buvo keliantys nerimą, balandžio 9 dieną, iš karto po reglamentinio keitimo įteisinimo, Europos Komisija ir Europos vaistų agentūros paprašė atlikti platesnį įvertinimą, tai yra pateikti mokslinę nuomonę dėl vakcinos „Vaxzevria“ naudos ir rizikos santykio. Remiantis šia užklausa, Europos vaistų agentūros, Žmonėms skirtų vaistų komitetas, Farmokologinio budrumo, Rizikos vertinimo komitetas rinko duomenis iš visos ES valstybių narių apie „AstraZenecos“ naudos ir rizikos santykį, apie tai, kiek, kokių nepageidaujamų reakcijų ir kokiose amžiaus grupėse buvo fiksuota atskirose valstybėse. Remiantis pilna statistine analize, vertino vakcinos naudos ir rizikos santykį skirtingo amžiaus, lyties ir epidemiologinių situacijų kontekste. Buvo vertinama hospitalizacijos prevencija, ką gali duoti „Vaxzevria“ vakcina, gydymo intensyvios terapijos skyriuje prevencijos klausimai ir su COVID-19 susijusių mirčių prevencija. Buvo vertinama keletas scenarijų: mažas sergamumas tam tikrose geografinėse teritorijose, vidutinis ir sunkus. Buvo vertinama vakcinos nauda ir vakcinos rizikos skirtingoms amžiaus grupėms

Tam tikros įžvalgos buvo padarytos. Mes jas taip pat vertinome, buvo informuota ir SAM, ir visi ekspertai. Vyko svarstymas. Kiek žinau, šiandien ir artimiausiu metu tas vertinimas jau aukštesniu lygmeniu bus vykdomas.

<...> Bendras vertinimas, kaip buvo anksčiau, taip ir išlieka, kad bendra vakcinos nauda nusveria visas rizikas, tačiau buvo įvardinta, kad esant vidutinei ir didelei ekspozicijai (sergamumui ir užkrečiamumui) reikėtų įsivertinti vakcinos naudojimą jaunesnių pacientų kategorijoms“.

G. Andrulionis pridūrė, kad minėtieji Lietuvoje registruoti sunkūs trombocitopenijos atvejai gali sudaryti prielaidą persvarstyti vakcinavimo strategiją – apie tai buvo jau svarstyta ministerijos sudarytoje darbo grupėje.

„Iš mūsų, reguliatorinės, pusės kontraindikacijų arba draudimų naudoti vakciną tam tikroms amžiaus grupėms arba kažkuriai lyčiai nėra. Tačiau, atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją, į kitų vakcinų prieinamumą, į kitus veiksnius, kurios EVA įvardijo, gali valstybės persvarstyti vakcinos naudojimą atskiroms amžiaus grupėms“, – paaiškino VVKT viršininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (303)