Sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė-Motiejūnienė sakė: „Turime laboratoriniais tyrimais patvirtintus du atvejus. Praėjusį ketvirtadienį buvo įtariami omikron atmainos atvejai. Šiandien tai patvirtina laboratoriniu būdu“.

Aušra Bilotienė Motiejūnienė

Abu atvejai patvirtinti Vilniaus apskrityje. Abu šie asmenys yra grįžę iš užsienio. Jiems atmaina dėl vienos mutacijos įtarta dar ketvirtadienį. Omikron atmaina patvirtinta sekoskaitos būdu. Kadangi sekoskaita ir pasiruošimas jai užtrunka, rezultatai sužinoti tik šiandien.

Užsikrėtę asmenys apie tai informuoti, jie izoliuoti, visi kontaktai ištirti.

Atmaina buvo įvežta iš Čekijos. Tačiau daugiau pasakyti apie šiuos atvejus viceministrė negalėjo dėl duomenų apsaugos. Nežinoma, ar užsikrėtusieji žmonės vienas su kitu susiję. Iš pradžių A. Bilotienė-Motiejūnienė nežinojo, ar jie buvo skiepyti. Vėliau informaciją patikslino.

„Vienas iš jų vakcinuotas, kitas be vakcinacijos. Abu jauni žmonės“, – vėliau Vyriausybės posėdyje patikslino viceministrė.

Šiuo metu, pasak jos, bus tiriama dar 12 įtartinų mėginių.

 Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) medicinos genetikas Lukas Žemaitis apie aptiktus omikron atvejus kalbėjo: „Tie atvejai buvo nustatyti ketvirtadienį. Nacionalinė laboratorija, nustačiusi tam tikras mutacijas, būdingas omikron, buvo nusiuntusi mėginius į Santaros klinikas. Nusiųsti keturi mėginiai. Dviem iš jų patvirtintas omikron atvejis.

Kiek teko susipažinti su genetiniais duomenimis, panašu, kad šitie du atvejai kilę iš to paties šaltinio. Džiugu, kad pavyko užkurti kur kas greičiau sekoskaitos procesus ir aptikti atmainą gana operatyviai“.

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Biobanko vedėjas, vyresnysis medicinos biologas Danielius Naumovas papildė: „Penktadienį mes gavome įtartinus mėginius dėl mutacijos, kuri buvo nustatyta PGR būdu. Savaitgalį ir pirmadienį atlikome sekoskaitą. Mūsų bioinformatikai irgi per naktį atliko genetinės informacijos analizę ir patvirtinome du atvejus iš Vilniaus apskrities“.

Daniel Naumovas

Anot A. Bilotienės-Motiejūnienės, omikron – greičiau plintanti mutacija. Jos užsikrėtimo lygis yra maždaug 4 kartus didesnis. Vadinasi, greičiau galime užsikrėsti.

Viceministrė priminė, kad vakcina – efektyviausia apsaugos nuo šios atmainos priemonė, ką esą patvirtina ir tarptautinės organizacijos.

L. Žemaitis taip pat neigė sklindančias kalbas, kad vakcinos yra neveiksmingos prieš omikron atmainą.

„Pasaulio sveikatos organizacijos pabrėžia, kad būtent sustiprinančioji dozė yra veiksminga kovojant su šia atmaina“, – patikino medicinos genetikas.

D. Naumovas patvirtino: omikron atmaina išties daug greičiau plintanti atmaina už kitas.

„Ji jau išplitusi po visus kontinentus ir vien tik sekoskaitos būdu, kuris ilgas procesas, jau patvirtinti jau patvirtinti 2142 omikron atvejai pasaulyje.

Mes matėme, kaip greitai delta išstumia visas kitas atmainas, tad yra tikimybė, kad ši atmaina greičiau išstums deltą.

Skiepų efektyvumas ir imunitetas po persirgimo yra šiek tiek silpnesnis prieš šią atmainą, bet nėra nulinis. Skiepų dvi dozės apsaugo, ypatingai trečia dozė. Kuo daugiau antikūnų, tuo imunitetas bus stipresnis ir žmonės bus labiau apsaugoti. Skiepytis tikrai verta.

Reikia nepamiršti, kad mes vis dar turime ir deltą, kuri nėra mažiau pavojinga už omikron. Tie patys skiepai apsaugo ir nuo delta“, – priminė D. Naumovas.

Mokslininkas pastebėjo, kad, nors omikron atmaina sukelia švelnesnius simptomus, vis tiek žmonės patenka į ligonines. Pasaulyje paskelbta jau ir apie vieną mirtį nuo omikron atmainos.

A. Bilotienė-Motiejūnienė sakė, kad šiuo metu tiriama ir daugiau mėginių dėl omikron atmainos. Tad atvejų gali būti ir daugiau.

L. Žemaitis patvirtino, kad dėl omikron atmainos tiriama daugiau mėginių. Jie yra iš skirtingų miestų, nuvežti į sekoskaitos laboratoriją. Tyrimų rezultatai turėtų paaiškėti ketvirtadienį.


D. Naumovas pasakojo, kad Lietuvoje sekoskaitos apimtys yra didelės ir toliau bus stebima, ar nėra naujų omikron atvejų.

„Kaip greitai ši atmaina išplis, labai priklauso nuo mūsų žmonių sąmoningumo ir šventinio laikotarpio: kaip nešiosime kaukes, laikysime saviizoliacijos – paisysime SAM rekomendacijų.

Matėme, kad alfa per tris mėnesius užvaldė Lietuvą, delta – per du mėnesius. Tai tikėtina, kad omikron plis dar greičiau“, – prognozavo mokslininkas.

Omikron atmaina gali būti nustatyta ir greitaisiais testais.

„Iš Lietuvoje naudojamų greitųjų testų nėra tokių, kurie galėtų duoti klaidingai neigiamą signalą. Tam tikrų gamintojų testai dėl šio viruso kartais duoda klaidingą signalą. Bet Lietuvoje tokių nenaudojame“, – sakė L. Žemaitis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (341)