Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad Lietuvos mokslų akademijoje vykusiame 2–jame Nacionaliniame gripo forume „Buvo vakar, bet aktualu ir šiandien“ sveikatos politikai, ekspertai, specialistai, visuomenės ir žiniasklaidos atstovai diskutavo apie gripo profilaktikos ir kontrolės, visuomenės informavimo aktualijas, apie pasirengimą būsimiems iššūkiams ir bendradarbiavimo stiprinimą.

„Artėjant gripo sezonui, šiuo metu pats tinkamiausias laikas pradėti kalbėti apie pasirengimą jam, atsižvelgiant į ankstesnių metų patirtį, aptarti galimas problemas ar sunkumus, – sveikindamas Forumo dalyvius pabrėžė sveikatos apsaugos viceministras Audrius Klišonis. – Tikėkimės, kad šių metų gripas nebus sunkesnis, nei praėjusiais metais, o mes jam esame geriau pasirengę nei anksčiau“.

Pasak viceministro, gripas – tai viena infekcijų, kuriai būdingas epideminis bei pandeminis sergamumas. Ligos svarbą lemia tai, jog ji sukelia sunkias komplikacijas ar net mirtį. Tačiau koordinuota nacionalinė ir tarptautinė politika sveikatai užkrečiamųjų ligų srityje leidžia mažinti neigiamą gripo poveikį visuomenės sveikatai ir Lietuvoje, ir Europoje, ir pasaulyje.

SAM teigia, kad efektyviausia apsauga nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų yra skiepai nuo gripo. Kasmet visi Lietuvos gyventojai yra raginami prieš gripo sezoną pasiskiepyti nuo šios infekcijos. Siekiant apsaugoti rizikos grupių asmenis (vyresnius nei 65 metų amžiaus asmenis; asmenis, sergančius lėtinėmis ligomis; gyvenančius socialinės globos ir slaugos įstaigose; nėščiąsias, sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojus), Sveikatos apsaugos ministerija nuo 2007 m. organizuoja šių asmenų skiepijimus valstybės lėšomis. Kasmet įsigyjama 100–130 tūkst. vakcinos dozių.

SAM apibendrina, kad kasmet Lietuvoje nuo gripo skiepijasi 6–7 proc. Lietuvos gyventojų. Tuo tarpu iš vyresnių kaip 65 metų amžiaus - iki 20 proc.

Bendrai Pasaulio sveikatos organizacija ir Europos Komisija ragina šalis imtis efektyvių priemonių, kad 2015 m. rizikos grupių skiepijimų apimtys būtų 75 proc.

Praėjusio gripo sezono metu Lietuvoje buvo registruota daugiau kaip 600 tūkst. (609 183) susirgimų gripu ir ŪVKTI, iš kurių 41 849 registruoti kaip susirgimai gripu, taip pat užregistruotas 21 mirties nuo gripo atvejis, dauguma mirusių buvo vyresnio amžiaus asmenys, sirgę įvairiomis lėtinėmis ligomis ir nepasiskiepiję nuo gripo. Didžiausias sergamumas buvo Kauno, Klaipėdos ir Marijampolės apskrityse.

Nacionalinio forumo organizatoriai – Lietuvos Respublikos Seimo sveikatos reikalų komitetas, Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras, Lietuvos bendrosios praktikos gydytojų draugija, Lietuvos mokslų akademija.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją