Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Ginreta Megelinskienė spaudos konferencijoje pranešė, kad trečiadienį patvirtintas dar vienas mirties atvejis. Tai jau 61 asmuo, Lietuvoje miręs nuo koronaviruso.

„Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje gulėjęs pacientas, kuris vėliau buvo perkeltas į Santaros klinikas ir ten gydytas, deja, vėliau mirė. Šis asmuo priklausė 71–80 metų amžiaus grupei ir sirgo onkologine liga“, – sakė G. Megelinskienė.

Šiuo metu ligoninėse gydomi 79 žmonės, intensyviosios terapijos skyriuose – 7, dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma 2 asmenims, deguonies kaukių reikia 32 asmenims.

„Per vakar dieną patvirtinti atvejai: 1 Klaipėdos apskrityje, 1 Panevėžio apskrityje ir 14 Vilniaus apskrityje. Klaipėdoje susirgęs asmuo yra Respublikinės Klaipėdos ligoninės darbuotojas, bet jis nuo kovo 4 dienos turėjo laikiną nedarbingumą, prieš grįžtant į darbą buvo patvirtintas COVID-19“, – pasakojo G. Megelinskienė.

Ginreta Megelinskienė

Nauji įvežtiniai atvejai

Panevėžio apskrityje naujas atvejis – susirgo tolimųjų reisų vairuotojas, jis gegužės 2 dieną iš Lietuvos išvyko į Vokietiją ir lankėsi Briuselyje. Pajutęs COVID-19 simptomus pranešė administracijai ir gegužės 14 dieną gavo teigiamą COVID-19 atsakymą. Gegužės 17 dieną asmuo iš Vokietijos grįžo į Lietuvą ir yra izoliuotas. Šio asmens kolega dabar gydomas Vokietijos ligoninėje.

„14 naujų atvejų Vilniaus apskrityje – 3 Santaros klinikų darbuotojai, iš jų 1 dirba infekcinių ligų centre, 2 dirba Krūtinės ligų skyriuje, 2 Santaros klinikų pacientai, besigydantys taip pat šiame skyriuje.

1 atvejis susijęs su iš Rusijos grįžusiu tolimųjų reisų vairuotoju, kuris nesilaikė saviizoliacijos reikalavimų ir susitiko su artimaisiais. Vieną atvejį jau minėjau vakar, šiandien turime dar vieną, tai iš viso su šiuo tolimųjų reisų vairuotoju susiję 2 atvejai. Dėl to labai svarbu laikytis nurodymų ir visiems asmenims, grįžusiems iš užsienio, privaloma saviizoliacija“, – sakė NVSC atstovė.

Dar 3 atvejai susiję su Vilniaus miesto klinikinės ligoninės židiniu – trečiadienį paskelbtas Keramikų gatvėje esančios „Maximos“ darbuotojas bei du moksleiviai. 1 trečiadienį patvirtintas atvejis – Vilniaus miesto klinikinės ligoninės pacientas, 1 – apsaugos darbuotojas. Pasak G. Megelinskienės, dar 3 atvejai nežinomi, šiuo metu aiškinamasi, kaip jie atsirado.

Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje atvejų daugėja

„Informacija apie Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę – šiandien buvo gauta informacija apie dar vieną atvejį, liga nustatyta šioje ligoninėje dirbančiai slaugytojai. Moteris dirbo reabilitacijos centre „Pušyno kelias“. Būtent su šiuo reabilitacijos centru susijęs šis atvejis. Židinys plečiasi“, – sakė G. Megelinskienė.

Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje šiuo metu iš viso užregistruotas 41 atvejis – 22 pacientai ir 19 darbuotojų. Su šiuo židiniu susiję ir kiti Vilniaus mieste patvirtinti atvejai – net 25 išplitę iš šio židinio. Tarp jų – ir Gariūnų turgavietės darbuotojas, taip pat – Lietuvos banko darbuotojas.

„Noriu priminti, kad Vilniaus miesto klinikinės ligoninės padalinyje, esančiame Antakalnio g. 124, taip pat nustatytas susirgimas, – susirgo slaugytojo padėjėjas. <...> Šiandien gauta informacija, kad UAB „Rimi Lietuva“, esančioje Žirmūnų gatvėje, užregistruotas dar vienas užsikrėtimo atvejis. Iš viso ten užregistruoti 5 COVID-19 ligos atvejai. Vyksta visų darbuotojų ištyrimas. Protrūkis galimai siejasi su protrūkiu Pergalės gatvėje. Šiam asmeniui dar nėra atliktas tyrimas, bet jis izoliuotas“, – sakė G. Megelinskienė.

Pasak NVSC atstovės, ketvirtadienį gauta informacija, kad Pergalės gatvėje esančiame bendrabutyje susirgo dar vienas asmuo. Iš viso šiame židinyje užregistruoti 6 atvejai.

Santaros klinikose nuo gegužės 12 dienos užregistruota 11 darbuotojų susirgimų COVID-19 liga. Su šiais atvejais siejami ir dviejų pacientų susirgimai.

„Vilniaus pataisos namuose buvo nustatyti 7 artimą sąlytį su užsikrėtusiu darbuotoju turėję asmenys, jie yra izoliuoti. Su Vilniaus pataisos namuose kalinčiais ir juos prižiūrinčiais darbuotojais asmuo kontaktų neturėjo. Kalinius prižiūrinčių darbuotojų tyrimai neigiami. Aplinkybės, kaip asmuo užsikrėtė COVID-19, nėra aiškios. Asmuo minėjo, kad lankėsi parduotuvėje „Norfa“ Ateities gatvėje, todėl NVSC pateikė nurodymą dėl visų Ateities gatvėje esančios parduotuvės darbuotojų ištyrimo“, – sakė G. Megelinskienė.

Daugiausia atvejų susiję su židiniais

G. Megelinskienės paklausus, ar sutinka su ministro nuomone, kad plitimas Lietuvoje šiuo metu yra tik židininis, G. Megelinskienė atsakė, kad su tokia nuomone sutinka.

„Matyti labai aiškios sąsajos su židiniais. Aišku, išskirtiniai dalykai, kad pastarosiomis savaitėmis yra įvežtinių atvejų. Žmonėms, kurie atvyksta į Lietuvos Respubliką, yra privaloma izoliacija, taip pat ir vairuotojams, kurie atvyksta, privaloma iki kito reiso. Jei jos būtų laikomasi, išplisti įvežtiniai atvejai negalėtų. Deja, matome, kad asmuo tikrai nesilaikė izoliavimosi reikalavimų, susitiko su savo giminaičiais, dabar turime tokį išplitimą, koks jis yra“, – sakė G. Megelisnkienė.

Kaip sakė pašnekovė, 2 Vilniuje užsikrėtę moksleiviai užsikrėtė nuo savo šeimos nario, kuris dirba Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje.

„Jau keli užsikrėtimo atvejai susiję su šiuo darbuotoju. Pirminiais duomenimis, rizikos kitiems minėti moksleiviai nesukėlė, nes buvo izoliuoti“, – sakė G. Megelinskienė.


Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) gegužės 21 d. duomenimis:

  • Patvirtintų ligos atvejų skaičius konkretiems žmonėms – 1593.
  • Sergančių žmonių skaičius – 475.
  • Per vakar dieną patvirtintų naujų COVID-19 susirgusių žmonių skaičius – 16.
  • Mirusių nuo COVID-19 žmonių skaičius – 61.
  • Užsikrėtusieji koronavirusu, mirę dėl kitų priežasčių, – 8.
  • Pasveikusių žmonių skaičius – 1049.
  • Izoliacijos besilaikančių žmonių skaičius – 368.
  • Paveiktomis teritorijomis laikomos visos šalys.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (225)