Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) praneša, kad Lietuvoje praėjusią savaitę bendras sergamumo gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) rodiklis sumažėjo, lyginant su ankstesne savaite, tačiau gripo atvejų – padaugėjo.

Kovo 9–15 d. daugiausiai sergančiųjų užregistruota Alytaus apskrityje, mažiausiai – Klaipėdos.

Pastarąją savaitę gripu susirgo 1895 Lietuvos gyventojai, prieš savaitę – 1531. Per savaitę sergančių gripu skaičius itin išaugo Vilniaus apskrityje – nuo 418 iki 900 atvejų. 11-ąją šių metų savaitę (kovo 9–15 d.) dėl gripo Lietuvos ligoninėse gydėsi 79 asmenys, tarp jų 64 vaikai.

Intensyvios terapijos skyriuje buvo gydomi 7 asmenys, tarp jų 1 vaikas.

Šį gripo sezoną (2019–2020 m.) dėl gripo ir jo sukeltų komplikacijų mirė 8 asmenys.

Sergamumas gripu

Kuo pavojinga gripo infekcija?

Gripo virusas įsiskverbia į visus žmogaus organus, peržengia gynybinius barjerus ir naikindamas ląsteles gali sukelti šias komplikacijas:

- virusinę pneumoniją,
- virusinį encefalitą, meningitą (galvos smegenų ir galvos dangalų uždegimą),
- miokarditą (širdies raumens uždegimą),
- virusinį žarnyno uždegimą (dažniausiai pasitaiko vaikams),
- virusinį akių uždegimą (priklausomai nuo akies struktūrinės dalies pažeidimo vietos, galimas visiškas apakimas).

Primename, kad gripas ir ŪVKTI greičiausiai plinta mažose, prastai ventiliuojamose, dulkėmis užterštose patalpose, todėl jas būtina nuolat vėdinti ir drėgnu būdu valyti. Saugantis gripo taip pat labai svarbu laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo – prisidengti burną ir nosį vienkartine servetėle, kurią būtina iš karto išmesti.

Jei po ranka neturime servetėlės, patariama kosėti ar čiaudėti į vidinę alkūnės pusę – taip rankomis virusų nepernešime ant liečiamų daiktų. Pajutę į gripą panašius simptomus (karščiavimą, kosulį, gerklės, galvos, sąnarių skausmus ir kt.), nedelskite ir kreipkitės į savo šeimos gydytoją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)