Tačiau jei dabar jų atsisakysite, daug ką prarasite. Svarainių žavesys atsiskleidžia juos apdorojant, rašo yahoo.com.

Nors Jungtinėse Valstijose svarainiai nėra tokie populiarūs, Azijoje ir Viduržemio jūros regione jie vartojami jau 4 tūkst. metų. Ne išimtis ir Lietuvos sodai. Tai vaisius, turintis kulinarinę ir mitologinę istoriją. Iš tikrųjų svarainis yra tas „aukso obuolys“, dėl kurio prasidėjo Trojos karas, ir net galėjo augti Edeno sode. Nepaisant šių asociacijų, senovė sgraikai svarainius liaupsino kaip džiaugsmo, vaisingumo ir meilės simbolį.

Nors svarainiai nevalgomi žali, jų aromatas, turintis guajavos, vanilės ir ananaso natų, išduoda juose slypinčią magiją. Verdant svarainiai transformuojasi: minkštimas tampa švelnus ir rožinis, o jų rūgštumą sušvelnina saldumas.

Svarainių nauda sveikatai

Mitybos fronte svarainiai yra puikus vitamino C šaltinis ir turi kitų vitaminų bei mineralų. Liaudies medicinoje svarainiai naudojami kaip pilvo vaistas, malšinantis pilvo pūtimą ir diarėją.

Kaip išsirinkti ir pjaustyti svarainius

Svarainiai būna prinokę, kai tampa aukso geltonumo spalvos ir pradeda skleisti saldų aromatą. Jie yra itin kieti, todėl pjaustykite juos atsargiai. Naudokite aštrų peilį ir pjaustymo lentelę (po ja pakiškite drėgną rankšluostį, kad ji neslidinėtų). Pirmiausia perpjaukite svarainį pusiau, tada supjaustykite ketvirčiais, išimkite sėklas.

Patiekalai iš svarainių

Svarainiai maistui vartojami keliais būdais, nelygu regionas. Ispanijoje iš šių vaisių daromas saldus svarainių sūris („dulce de membrillo“). Maroko ir Irano virtuvėse svarainiai troškinami kartu su mėsa. Svarainiai turi daug pektino, todėl jie puikiai tinka džemams ar uogienėms. Iš jų taip pat galima gaminti desertinį vyną ar brendį.

Jei pjaustytus svarainius apipilsite cukrumi, gausite sirupą, kuris itin tiks gaiviems gėrimams ar kokteiliams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)