Kaulų čiulpų transplantacijos Lietuvoje atliekamos nuo 1999 m. Iš pradžių donorais galėjo būti tik paciento šeimos nariai. Tačiau tinkamą donorą šeimoje turi tik 1 iš 5 pacientų. Pirmoji negiminingo kaulų čiulpų donoro transplantacija Lietuvoje atlikta 2004 m. Ieškodami donoro Lietuvos hematologai naudojosi Pasaulio negiminingų kaulų čiulpų donorų registru. Tuo metu Lietuvos pacientų gyvybes gelbėdavo Vokietijos, Lenkijos, Italijos ir net JAV donorai.

2005 metais onkohematologinių ligonių bendrija „Kraujas“, siekdama praplėsti Lietuvos kaulų čiulpų donorų registrą, kuriame tuo metu buvo vos 250 donorų, tarp jų didžioji dalis – pacientų artimieji ir giminės, inicijavo pirmąją akciją „Būk geras!“.

Pirmosios akcijos „Būk geras!” metu kaulų čiulpų donorais panoro tapti Erika Jennings ir Jurgis Didžiulis, Kristina Savickytė, Marius Veselis, Marijus Žiedas, Algis Ramanauskas Greitai, Nomeda Marčėnaitė, Marius Jonutis, Marijonas Mikutavičius, Stano, Asta Stašaitytė ir Giedrius Masalskis, Palmira Galkontaitė, Kristina Veselienė, mūsų iniciatyvą labai palaikė kunigas Antanas Saulaitis ir garsi rašytoja, kurios šiandien jau nebėra tarp mūsų – Jurga Ivanauskaitė. „Tapti kaulų čiulpų donoru ir taip išgelbėti kažkieno gyvybę yra tas pats, kaip išgelbėti pasaulį, nors tam nereikia nei ypatingos drąsos, nei supermeniškų galių, tik trupučio geranoriškumo ir atjautos“, – sakė ji.

Vėliau prie „Būk geras!“ draugų prisijungė Virgilijus Alekna, Mantas, Sasha Song, Andrius Mamontovas, kurio inicijuojama Gatvės muzikos diena, transplantuojanti praeivių sielose gerą muziką, jau antrus metus iš eilės tampa kaulų čiulpų transplantacijos akcijos starto aikštele – idėja ateina su būgnais, su „žvaigždėtu“ renginiu „Būgnai už gyvybę“.

Lietuvos negiminingų kaulų čiulpų donorų registras nuo 2005 m. išaugo iki 4600 žmonių, o 2007 metais net tapo labiausiai išaugusiu kaulų čiulpų donorų registru pasaulyje. Dabar Lietuvos negiminingų kaulų čiulpų donorų registre yra apie 0,12 proc. Lietuvos piliečių. 11 iš jų (0,26 proc. iš esančių registre) jau dovanojo kaulų čiulpus 8 lietuviams, 2 latviams, 1 estui ir 1 ispanui (vienas donoras donavo dviem pacientams).

Pasauliniame registre šiuo metu yra beveik 14 milijonų potencialių kaulų čiulpų donorų. Tai sudaro apie 0,2 proc. pasaulio gyventojų. Didžiausi yra JAV ir Vokietijos registrai. Pirmasis negiminingų kaulų čiulpų donorų registras susikūrė Jungtinėje Karalystėje 1974 m. mažo berniuko, sirgusio kraujo vėžiu, kuris taip ir mirė nesulaukęs tinkamo donoro, motinos iniciatyva.

Pasaulyje kasmet donuoja apie 10 tūkst. negiminingų kaulų čiulpų donorų. Iš viso nuo 1988 m. savo kaulų čiulpus dovanojo jau per 87 tūkst. Ilgalaikis išgyvenamumas po kaulų čiulpų transplantacijos siekia daugiau nei 50 proc.

Lietuvoje yra 150 žmonių, kuriems atliktos negiminingo kaulų čiulpų donoro transplantacijos. Daugiausia kaulų čiulpų lietuviams yra padovanoję Vokietijos donorai. Sunkiai sirgusių lietuvių gyslomis taip pat teka lenkų, italų, britų, čekų, šveicarų, austrų, JAV, Izraelio, Kipro, ir, žinoma, Lietuvos donorų kraujas.

Psichologinių tyrimų duomenimis, apsisprendimas duoti kaulų čiulpus nepažįstamam žmogui priklauso nuo žmogaus vidinių savybių bei vertybių. Giminingi kaulų čiulpų donorai, dažniausiai sergančiojo broliai ar seserys, mato kenčiantį artimą žmogų. Jie donuoja kaulų čiulpus paveikti artimojo ligos vaizdo ir suvokimo, kad gali išgelbėti artimojo gyvybę.

Informaciją, kur ir kaip užsiregistruoti į Lietuvos nacionalinį negiminingų donorų registrą, galima rasti akcijai „Būk geras“ skirtame tinklalapyje www.bukgeras.lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją