„Viena iš temų (EPSCO posėdyje – ELTA) buvo susijusi su vaistų trūkumu, ir ta tema buvo iškelta ryšium su tuo, kad Čekija, kaip valstybė narė, kreipėsi į Europos Komisiją dėl to, kad jų šalyje yra stebimi kai kurių vaistų sutrikimai, taip pat buvo įvardinta, kad kalbama apie antimikrobinius vaistus“, – trečiadienį Sveikatos reikalų komitetui pranešė viceministras.

„Tą laišką Čekijos Respublikos palaikėme ir mes, kaip valstybė narė. Ir natūralu, kad toje sekcijoje visos šalys narės buvo paprašytos pasisakyti, kokios yra konkrečios situacijos jų šalyse. Tai ministras mūsų paminėjo, kad Lietuva susiduria, kaip ir kitos šalys Europos Sąjungoje, su vaistų trūkumu, ryškesnis jis yra antimikrobinių vaistų dalyje“, – informaciją perdavė A. Pečkauskas.

Jis pridūrė, kad sveikatos apsaugos ministras Briuselyje pabrėžė ir tai, jog nedidelės šalys, turinčios nedideles rinkas, su vaistų trūkumo problema susiduria reikšmingiau nei didelės šalys.

„Natūralu, kad buvo išskirta ir tai, kad šalys, kurios yra nedidelės, turinčios nedideles rinkas, su šita problema gali susidurti ir šiek tiek reikšmingiau negu dideles rinkas turinčios šalys“, – apie ministro susitikimą EPSCO pasakojo A. Pečkauskas.

Pasak viceministro, Briuselyje praėjusią savaitę nuspręsta, kad Europos Sąjungos (ES) šalims narėms reikia peržiūrėti vaistų stebėsenos sistemas. A. Pečkauskas patikino, kad tai jau yra planuojama daryti kartu su Valstybine vaistų kontrolės tarnyba (VVKT).

„Buvo kalbėta ir apie Europos Sąjungos lygiu reikalingumą persižiūrėti vaistų stebėsenos sistemas, ką (...) planuojame daryti kartu su Valstybine vaistų kontrolės tarnyba nacionaliniu lygiu“, – pridūrė jis.

Viceministras akcentavo, kad kovo pabaigoje turėtų būti pateiktas Farmacijos teisės aktų paketas ES lygmeniu, kuriame bus atliepta ir vaistų trūkumo problema. Jis patikino, kad EK imasi priemonių ir veiksmų šios problemos sprendimui.

„Didžiulis paketas dokumentų, kalbame apie kelis šimtus lapų, atliepia problemas, susijusias ir su vaistų trūkumais. Ir natūralu, kad Europos Komisija turbūt imasi tų priemonių ir veiksmų, matydama šią problemą, žiūrėdama į ilgąją perspektyvą. Turbūt bus kalbama ir apie lankstumą grandinių, ir bendradarbiavimo puoselėjimą su industrija, ir daugybę kitų priemonių“, – teigė A. Pečkauskas.

„Bet natūralu, kad apie tas priemones galėsime detaliau kalbėti tada, kai šis didžiulis teisės aktų paketas bus pateiktas valstybėms narėms. Reikės įsivertinti, kaip tai bus galima atliepti nacionalinėje teisėje“, – pridūrė viceministras.

Jo vertinimu, visa tai veda prie pokyčių farmacijos reguliavime ES lygmeniu.

„Natūralu, kad toks didelis paveikslas piešiasi link pokyčių farmacijos reguliavime Europos Sąjungos lygmeniu“, – pažymėjo jis.

ELTA primena, kad šiuo metu Lietuva, kaip ir kitos ES šalys, susiduria su vaistų, ypač antibiotikų, trūkumu. Kaip yra teigęs sveikatos apsaugos viceministras A. Pečkauskas, vaistų trūkumą Europoje lėmė geopolitinė situacija dėl karo Ukrainoje ir COVID-19 pasekmės – infekcinių ligų padažnėjimas popandeminiu laikotarpiu.

Irtautė Gutauskaitė (ELTA)

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją