Dienraštis "Zycie Warszawy" antradienį paskelbė, jog prie precedento neturinčio grupinio ieškinio, kuris jau užregistruotas Lenkijos sveikatos švietimo asociacijoje, planuoja prisijungti keli šimtai rūkalių.

Asociacijos atstovas Bohdanas Szpakas teigė, kad cigarečių gamintojos ant pakelių pateikia įspėjimus, jog rūkymas gali sukelti ligas ar netgi mirtį, tačiau esą neinformuoja vartotojų apie gresiančią didelę priklausomybę nuo tabako. Todėl asociacija ketina siekti, kad tinkamai neinformuotiems rūkaliams būtų priteistos kompensacijos.

Tačiau bendrovės "British American Tobacco" (BAT) atstovybė Lenkijoje tvirtino pateikianti adekvačius įspėjimus apie priklausomybę nuo rūkymo.

Profesorius ir kovos su rūkymu aktyvistas Witoldas Zatonskis "Zycie Warszawy" sakė: "Ši (ieškinio) mintis yra labiau susijusi su emocijomis, o ne su priežastimis, tačiau linkiu jiems sėkmės ir tikiuosi, kad jie turės gerus teisininkus".

Ieškinys dar šiais metais turėtų būti pateiktas Pietų Lenkijos miesto Krokuvos teismui. B.Szpakas minėjo sėkmingai pasibaigusį amerikiečių grupinį ieškinį bendrovei "Philip Morris", kuri ieškovams turėjo išmokėti 10 mlrd. JAV dolerių, ir optimistiškai vertino Lenkijoje numatomo pateikti ieškinio perspektyvas.

Vis dėlto žinomas teisininkas Robertas Smoktunowiczius mano, kad Lenkijos teismas bus mažiau linkęs pritarti rūkalių teiginiams, esą cigarečių gamintojos juos netinkamai informavo apie priklausomybę nuo tabako.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją