2006 metais Niuksalio liga buvo nustatyta daugelyje pasaulio šalių: Azerbaidžane, Botsvanoje, Brazilijoje, Bulgarijoje, Kipre, Danijoje, Prancūzijoje, Graikijoje, Izraelyje, Italijoje, Japonijoje, Meksikoje, Rumunijoje, Slovakijoje, Švedijoje, Turkijoje, Ukrainoje, Didžiojoje Britanijoje.

Ligos sukėlėjas Paramyxoviridae šeimos virusas yra atsparus aplinkos poveikiui. Liga gali užsikrėsti laukiniai ir naminiai paukščiai, iš kurių jautriausios yra vištos. Virusas perduodamas tiesioginio ir netiesioginio kontakto metu.

Klinikiniai požymiai: paukščiams pažeidžiami kvėpavimo ir virškinimo organai bei nervų sistema. Paukščiai sunkiai kvėpuoja, sutrinka eisena ir kūno koordinacija, paralyžiuojami sparnai, kojos, viduriuoja vandeningomis, žalsvomis išmatomis, nustoja dėti kiaušinius.

Paukščiai negydomi. Visi užsikrėtę ir jautrūs paukščiai naikinami. Patalpos valomos bei dezinfekuojamos. Naikinami kenkėjai ir graužikai.

Paskutinį kartą Lietuvoje Niukaslio liga pasireiškė ir buvo sėkmingai likviduota 1989 metais.

Reaguojant į kaimyninėje šalyje užregistruotą Niukaslio ligos protrūkį, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba įpareigojo paukštynus laikytis biologinės saugos priemonių, užtikrinančių, kad naminiai paukščiai neturėtų kontaktų su laukiniais paukščiais.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, vykdydama Niukaslio ligos stebėseną, per 2006 m. 10 mėnesių, remdamasi ligos paplitimo rizikos analize, ištyrė 120 paukščių mėginių, iš jų – 37 laukinių paukščių - visų tyrimų rezultatai buvo neigiami.

Veterinarinės ir biologinės saugos reikalavimų Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba rekomenduoja laikytis ir balandžių laikytojams.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją