Prostata yra graikinio riešuto dydžio lytinė liauka, prigludusi prie šlapimo pūslės dugno ir gaubianti šlaplę (kanalą, kuriuo šlapimas išteka iš šlapimo pūslės). Viena iš pagrindinių prostatos funkcijų yra tam tikro sekreto, kuris sudaro apie 90 % spermos, gamyba. Manoma, kad šis sekretas padeda spermatozoidams judėti ir juos apsaugo nuo moteriškųjų fermentų, galinčių sunaikinti.

Prostatitas yra prostatos uždegimas, kuris gali būti dviejų formų: ūminis ir lėtinis. Tai – gana dažna patologija, sudaranti 1 % visų vizitų pas šeimos gydytojus ir 8 % visų vizitų pas urologus. Kai kurie mokslininkai teigia, kad lėtiniu prostatitu serga kas antras vyras. Ligos simptomai: skausmas šlapinantis, šlapimo pūslės spazmai, varpos ir sėklidžių skausmas, skausminga ejakuliacija, impotencija, padidėjusi prostata.

Ligos formos

Ūminį prostatitą sukelia infekcija, patenkanti iš šlapimo pūslės ar šlaplės. Dažniausiai prostatos uždegimą sukelia bakterijos ir grybeliai. Taip pat prostatitą gali sukelti gonorėja, trichomonos ar chlamidijos, t. y. bakterijos, kurios yra perduodamos lytiniu būdu. Riziką atsirasti prostatitui gali padidinti ir buvusi šlapimo takų procedūra, susilpnėjusi imuninė sistema ar lytinių organų traumos.

Lėtinis prostatitas dažniausiai yra buvusio ūminio prostatito pasekmė. Mokslininkai pastebėjo, kad 35–45 metų amžiaus vyrai vis dažniau skundžiasi dubens skausmu, kuris išlieka savaites ar mėnesius.

Šį simptomą galima priskirti lėtiniam prostatitui (jeigu skausmas trunka ilgiau nei 3 mėnesius), tačiau tik 5 % pacientų įmanoma nustatyti uždegimo sukėlėją. Todėl lėtinis prostatos uždegimas vis dažniau yra vadinamas lėtiniu dubens skausmo sindromu. Manoma, kad lėtinis uždegiminis procesas gali išsivystyti dėl padidėjusio išorinio šlaplės sfinkterio spaudimo ir šlapimo patekimo iš šlaplės į prostatą. Tokius procesus gali paskatinti: šlapimo ar lytinių takų infekcija, lytinių organų trauma (santykiaujant ar sportuojant), chirurginiai instrumentai, taip pat stresas, depresija ar nerimas. Dažna prielaida sirgti lėtiniu prostatitu – susilpnėjęs imunitetas, kuris ypač sumažėja, jeigu organizmas su maistu negauna būtinų baltymų arba jų pašalinama per daug.

Simptomai

Lėtinio prostatito simptomai primena šlapimo takų infekcijos simptomus. Ligoniai skundžiasi dažnu ir skausmingu šlapinimusi, juos vargina sėklidžių, dubens ir tarpvietės srities skausmai, kurie ypač sustiprėja sėdint. Vyrai gali skųstis per greita ar per lėta bei skausminga ejakuliacija ir potencijos sutrikimu. Sergantieji ūminiu prostatitu paprastai karščiuoja, juos krečia šaltis, o spermoje galima aptikti kraujo pėdsakų. Tačiau gali nebūti jokių simptomų, tik besikartojančios apatinių ar viršutinių šlapimo takų infekcijos. Čiuopiant dažniausiai galima pastebėti, standi, nors gali būti ir normali. Lėtinio prostatito eiga ilga, varginanti, gydymas tęsiamas gana ilgai.

Prostatitas diagnozuojamas remiantis klinikiniais simptomais ir laboratorinių bei instrumentinių tyrimų rezultatais. Norint nustatyti, kas yra uždegimo sukėlėjas, galima atlikti šlapimo tyrimą, paimti šlapimo pasėlį ir išauginti mikroorganizmų kultūrą. Sukėlėjai gali būti nustatomi ir iš prostatos sekreto, kuris yra gaunamas stimuliuojant liauką pro tiesiąją žarną. Norint nustatyti tikslesnę ligos diagnozę, galima atlikti echoskopiją (per pilvo sieną ar tiesiąją žarną), nustatyti PSA (specifinio prostatos antigeno) kiekį kraujyje, kuris sergant prostatitu gali šiek tiek padidėti.
Vyrams, sergantiems lėtiniu prostatitu, rekomenduojama vengti veiksnių, galinčių sukelti skausmą (pvz., ilgai ir daug važinėtis dviračiu). Lėtinio prostatito simptomus gali sumažinti karštos vonios, reguliari ejakuliacija.

64 % vyrų mano, kad šlapinimosi sutrikimai yra natūralus su senėjimu susijęs dalykas, todėl nesikreipia į gydytojus.

Įvairių šaltinių duomenimis, lėtiniu prostatitu serga kas antras vyras.

Lėtinio prostatito požymiai:

- tarpvietės skausmas,
- sėklidžių skausmas,
- dubens, kryžkaulio skausmas,
- skausmas ar diskomfortas vykstant ejakuliacijai,
- ankstyva ejakuliacija,
- kraujas spermoje,
- sutrikusi potencija ir erekcija,
- sumažėjęs lytinis potraukis,
- padažnėjusio šlapinimosi simptomai.

Vyresniems pacientams panašius simptomus dažniau sukelia gerybinės prostatos išvešėjimas (hiperplazija), o jaunesniems – lėtinis prostatitas.

Padės specialūs pratimai

Išmėginkite treniruotes dubens dugno giliesiems raumenims stiprinti. Šie pratimai moko, kaip dubens dugno raumenis susieti su giliaisiais pilvo, nugaros, šlaunų ir klubų raumenų sluoksniais ir priversti juos veikti kartu. Ištreniruotas dubens dugnas leidžia lengviau ir grakščiau judėti, išlaikyti tiesią laikyseną ir taisyklingas kūno formas. Kūnas tampa paslankesnis, pagerėja bendroji savijauta. Šie pratimai užkerta kelią nugaros skausmams, kūprinimuisi, stuburo išvaržai, klubų iškrypimui, šlapimo nelaikymui, erekcijos sutrikimui, prostatai, pakelia nusileidusius vidaus organus ir kt.

Treniruotės dubens dugno giliesiems raumenims stiprinti tinka visiems: moterims ir vyrams, jauniems ir pagyvenusiems, sveikiems ir turintiems sveikatos sutrikimų. Išmokus pratimus, galima juos naudoti vairuojant, einant, bėgant, sėdint, stovint, gulint, lipant laiptais, plaunant indus ir t. t.