Specialistai teigia, kad nukentėjusysis pats kaltas, kad nepaskaitė ant etiketės esančio užrašo, tačiau įspėja, kad su balionais iš tiesų reikia elgtis atsargiai.

Atsigauti po sprogusio baliono smūgio prireikė 10 minučių

Kaip pasakojo sostinėje gyvenantis Rokas, gyvenime jis yra pripūtęs daugybę balionų, todėl niekada nebūtų pagalvojęs, kad šis įprastas vaikų švenčių atributas gali būti pavojingas. Beje, tai buvo vieni brangesnių balionų, pagaminti ne Kinijoje, o kokybe garsėjančioje Vokietijoje.

„Smūgis buvo toks stiprus, kad 10 min. iš skausmo negalėjau pajudėti. Tikėjausi, kad praeis, tačiau nieko panašaus – po šventės teko vykti į ligoninę. Akis buvo paraudusi ir vis dar beprotiškai skaudėjo. Mane apžiūrėjusi gydytoja patarė gerti tablečių nuo skausmo ir išrašė 2 rūšių lašus akims. Vieni jų – antibiotikai“, - prisiminė pašnekovas.

Vaistus jam teks vartoti mažiausiai savaitę. Nors po įvykio jau praėjo kelios dienos, iki šiol sužalotoje akyje dvejinasi vaizdas, kartais viskas matosi kaip pro rūką. Didelio skausmo jis nebejaučia, tačiau nemalonūs pojūčiai akyje vis dar yra.

„Žinau, kad pats esu kaltas. Vėliau etiketėje paskaičiau, kad vaikams iki 8 metų bent jau šių balionų pūsti visai negalima, o kitiems būtina pūsti su pompa ir su akis apsaugančiomis priemonėmis. Tačiau visa tai ant mažos etiketės užrašyta mažomis raidelėmis. Kas gi tai skaitys – juk balionas yra tokia nekalta prekė. Aš ir pats pūsdamas jaučiausi visiškai saugus, todėl manęs nesustabdė net tai, kad iš šešių balionų net keturi pučiant sprogo. Vienas jų pataikė į smakrą, kitas – į kaklą, tačiau smūgiai nebuvo tokie stiprūs ir skausmingi“, - pasakojo Rokas.

Pašnekovas tikino, kad balionų tikrai neperpūtė – tik pirmasis galėjo sprogti dėl to, kad buvo per didelis. Po nepavykusio pirmojo bandymo visų kitų dydį jis stengėsi kontroliuoti.

Nei baliono dydis, nei atsparumas sprogimui nereglamentuojami

Kaip sakė Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos Gaminių kontrolės skyriaus vyriausioji valstybinė inspektorė Vitalija Skrinskienė, balionų saugą reglamentuoja Žaislų saugos reglamentas, patvirtintas Ūkio ministro įsakymu. Tačiau pripučiamų balionų dydis priklauso tik nuo vartotojo ir baliono, jo atsparumas sprogimui nėra reglamentuotas.

„Ant baliono užrašas, kad reikia saugoti akis, kaip supratau yra, vadinasi, vartotojas įspėtas. Reikalavimo raidžių dydžiui nėra, tik reikalaujama, kad įspėjimas būtų įskaitomas“, - teigė specialistė.

Inspekcija vartotojų skundų dėl balionų saugumo nėra sulaukusi. „Balionų naudojimas toks įprastas, kad net keista, kaip jie gali sužeisti akis. Galbūt žmogus pūtė tiek, kiek oro plaučiuose turėjo? Žmonės kartais skundžiasi tik dėl balionų kvapo, mat jie skleidžia latekso kvapą. Vieniems jis tiesiog nepriimtinas, o kiti gali būti ir alergiški lateksui. Taip pat yra standartas, reglamentuojantis nitrozaminų (tai vėžį sukelianti medžiaga – DELFI) kiekį baliono sudėtyje, tačiau Lietuvoje parduodamuose balionuose mes jų nesame radę. Jie saugūs“, - aiškino V. Skrinskienė.

Pašnekovė pabrėžė, kad, kalbant apie balionų dydį, galimybės juos išpūsti labai skiriasi – mat, koks turi būti baliono dydis, nėra reglamentuota. Be to, reikia žinoti, kad lateksas sensta – taigi jeigu balionai ilgiau pagulėję, jie gali sprogti daug greičiau nei neseniai pagaminti. Tačiau visa tai vėlgi nereglamentuojama, todėl žmonės visgi turėtų atsargiai juos pūsti, nepersistengdami.

Medikai su tokiu reiškiniu taip pat nėra susidūrę ir tik gūžčiojo pečiais. „Priimamajame dirbantys medikai teigė, kad net teoriškai neįsivaizduojantys, kaip taip galėjo nutikti. Kai pagalvoji, balionas – pats nekalčiausias žaislas. Kalbant apie žaislus, dažniausiai mes susiduriame su prarytais magnetukais – tuomet tenka padirbėti ir endoskopuotojams, ir chirurgams. Jei vaikas praryja juos kelis, jie sulimpa vienas su kitu ir tenka daryti labai sudėtingą operaciją. Paprastos detalytės, netgi aštrios, neretai pačios pasišalina su išmatomis“, - pasakojo Santariškių klinikų Vaikų ligoninės atstovė ryšiams su visuomene Jolanta Normantienė.

ES direktyvoje draudžiama balionus pūsti vaikams iki 8 metų

Visgi balionas nėra tokia jau nekalta prekė, kaip atrodytų. Pernai Europos Sąjungoje (ES) įsigaliojusios naujos ES saugumo taisyklės, pagal kurias vaikams, jaunesniems nei 8 metų, draudžiama per šventes pūsti balionus ir gimtadienio švilpukus, be suaugusiųjų, kad jie netyčia jų neprarytų ir neužspringtų.

Populiari gimtadienių pramoga – gimtadienių švilpukai, kuriuos papūtus išsivynioja ilgas popierinis vamzdelis, dabar priskirti prie žaislų, kurie yra nesaugūs vaikams iki 14 metų, nes vaikai gali užspringti švilpuko dalimis.

ES direktyvoje taip pat nurodyta, kad gamintojai ir pardavėjai turi pažymėti žaislus, kurie yra laikomi pavojingais, specialiomis žymomis. Direktyvoje nurodoma: „Ant latekso balionų pakuočių turi būti pažymėta, kad jaunesni nei aštuonerių metų vaikai juos gali pūsti tik prižiūrimi suaugusiųjų, o sprogusius balionus reikia išmesti“. Gamintojai šių reikalavimų ir laikosi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (117)