LRT RADIJO klausytoja Agnė domisi, kaip dažnai galima valgyti morkas. „Dažnai valgau morkas, kartais net pagelsta veidas. Ar tai nekenksminga organizmui?“ – klausia ji.

„Visiems žinoma, kad morkos – vienas pagrindinių vitamino A ir karoteno šaltinių, taip pat jose gausu ir kitokių vitaminų, mineralinių medžiagų, jos yra puikus maistinių skaidulų šaltinis. Tad morkos mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, yra duomenų, kad kai kuriais atvejais užkerta kelią vėžio atsiradimui. Vitaminas A yra svarbus odai, akims“, – morkų naudingąsias savybes vardija K. Jasmontienė.

Vis dėlto, dietologės teigimu, per daug jų valgyti taip pat nereikėtų. Jei žmogus suvalgytų kilogramą morkų, perdozuotų beta karoteno – geltonojo pigmento, būtent dėl jo ir gali pageltonuoti oda. Vitamino A perdozuoti yra neįmanoma, nes jis žmogaus organizme gaminasi iš beta karoteno pagal poreikį.

„Kasdien turėtume suvalgyti apie 400 g daržovių, tačiau daržoves reikėtų rinktis kuo įvairesnes – skirtingų rūšių, spalvų, tuomet nauda sveikatai bus pati didžiausia. O jei valgysime vienos rūšies daržoves, gausime koncentruotą tam tikrų medžiagų kiekį“, – aiškina K. Jasmontienė.