Mūsų šaliai ši konferencija išskirtinė – šios pasaulinės draugijos prezidentas ir šio renginio vienas iš pagrindinių organizatorių – Lietuvos koloproktologų draugijos prezidentas, KUL chirurgijos klinikos vadovas prof. habil. dr. Narimantas Evaldas Samalavičius. Renginyje dalyvavo virš 1000 dalyvių iš 54 pasaulio šalių, taip pat lankėsi ir Turkijos prekybos ministras Mehmet Mus, tuo tarsi pabrėždamas šio renginio svarbą Turkijai, rašoma KUL pranešime žiniasklaidai.

Narimantas Evaldas Samalavičius

Didžiausias dėmesys – mokslinei daliai

Tarptautinės universiteto kolorektalinių chirurgų draugijos suvažiavimas vyksta kartą per dvejus metus.

Tarptautinė universiteto kolorektalinių chirurgų draugija (International Society of University Colon and Rectal Surgoens) yra vienintelė pasaulinė draugija, vienijanti šios srities chirurgus iš visų pasaulio kampelių.

„Todėl ir renginio organizavimo atsakomybė buvo labai didelė. Nemažai dėmesio teko skirti konferencijos vietos parinkimui, viešbučiams bei socialinei programai, tačiau didžiausias dėmesys buvo sutelktas į mokslinę pasaulinės konferencijos dalį. Būtina buvo rasti aukso vidurį tarp konferencijos lektorių tarptautiškumo ir aukšto mokslinio konferencijos lygio. Džiugu, kad tai išties puikiai pavyko“, – pasakojo prof. habil. dr. N. E. Samalavičius ir pridūrė, kad pasiruošimas šiam pasauliniam renginiui buvo labai intensyvus ir truko pusantrų, betarpiškai ir nuolat bendraujant su organizacine darbo grupe tiek nuotoliniu būdu, tiek eigoje vykstant į Stambulą paruošiamiesiems darbams.

Subūrė lyderius

Nors kolorektalinės chirurgijos rūšies kasmetiniai Amerikos ir Europos draugijų renginiai yra gausūs dalyvių skaičiumi ir gerai žinomi, šįkart, anot KUL chirurgijos klinikos vadovo, 31 tarptautinės universiteto kolorektalinių chirurgų draugijos konferencijos programa buvo gerokai pranašesnė.

„Pavyko sukviesti visus žinomiausius šios srities pasaulio autoritetus. Tad mokslinė vertė buvo ypatingai svari. Pagrindinis tikslas formuojant programą buvo ne tik pritraukti pasaulinius šios profesijos lyderius, bet ir sudaryti ją taip, kad tiek pradedantis, tiek patirtį sukaupęs chirurgas turėtų, ko pasimokyti, sužinoti ką nors naujo ir tai panaudoti savo praktikoje. Nepaisant temų pranešimų gausos, programa buvo harmoninga ir nepalikome nei vienos problemos be dėmesio“, – džiaugėsi prof. N. E. Samalavičius.

Pranešimus konferencijoje skaitė ir žiniomis dalijosi patys žymiausi pasaulyje chirurgai autoritetai – prof. Gina Brown (Royal Marsden ligoninė, Londonas, JK), prof. Philipe'as Quirke'as (Londonas, JK), prof. Gabriela Moslein (Helios klinika, Diuseldorfas, Vokietija), prof. Klausas Matzelis (Erlangen klinika, Vokietija), prof. Dieteris Hahnloseris (Lozana, Šveicarija), prof. Eloy Espin Basany (Barselona, Ispanija), prof. Jose Garcia-Aquilaras (Sloan Kattering Memorial Hospital, Niujorkas, JAV), prof. Dave'as Larsonas ir prof. Ericas Dozoisas (Mayo klinika, Ročesteris, Minnesota, JAV), prof. Nitin Mishra (Mayo klinika, Feniksas, Arizona, JAV), prof. Antonio Longo (Palermas, Italija), prof. Yoo Wong Lee ir prof. Jun Won Um (Seulas, Korėja), prof. Francis Seow Choen (Singapūras), prof. Keiji Koda ir prof. Kotaro Maeda (Tokijas, Japonija), dr. Fidel Touma (Melburnas, Ausutalija), prof. Thomas Read (Flodrida, JAV), prof. Hermann Kessler (Klivlando klinika Klivlandas JAV), prof. Evangelosas Xynosas (Kreta, Garikija), prof. Phillipe'as Rouanet (Monpellier, Prancūzija), prof. Enio Oliveira (San Paolas, Brazilija), prof. Eduardo Londono Schimmeris (Bogota, Kolumbija), prof. Paulas Antoine'as Lehuras ir prof. Laurentas Bressleras (Paryžius, Prancūzija), prof. Adamas Dzikis (Lodzė, Lenkija) ir daugelis kitų.

Dėmesys storosios žarnos vėžiui

Pagrindinė konferencijos tema buvo storosios žarnos vėžys (tiesiosios ir gaubtinės žarnos). Kaip pastebi profesorius, pastaruoju metu pasaulyje šioje srityje yra įvykę ypatingų proveržių, kuriems ir buvo skiriamas specialus dėmesys.

„Vienas iš jų – gydant tiesiosios žarnos vėžį, taikant spindulinio gydymo ir chemoterapijos kombinaciją, galimas pilnas atsakas (visiškas vėžio išnykimas). Taip galima ne tik išvengti operacijos, bet ir išgydyti pacientą nuo vėžio. Tačiau tam reikalingas aktyvus sekimas, diagnostinių priemonių (endoskopijos, vėžio žymenų, kompiuterinės tomografijos ir magnetinio branduolinio rezonanso) sistemingas panaudojimas. Šių metų naujovė – dalis storosios žarnos vėžiu sergančių pacientų, kurių navikas turi tam tikrus biologinius žymenis, gali būti be operacijos ar kitų priemonių išgydomi imunoterpija.

Pirmųjų mokslinių darbų rezultatai yra nepaprastai optimistiniai. Galbūt su laiku storosios žarnos vėžys ne tik bus visiškai net 100 procentų išgydomas, bet ir nereikės operacinio gydymo, kurį neišvengiamai lydi chirurginės komplikacijos ir pooperaciniai žarnyno funkcijos sutrikimai“, – apžvelgė N. E. Samalavičius.

Kitas KUL chirurgijos klinikos vadovo vadovaujamos pasaulinės chirurgų draugijos renginys vyks 2024 metais Seule, Korėjoje.

Svarus įvertinimas Lietuvos medicinos istorijoje

Pagrindinis Tarptautinės universiteto kolorektalinių chirurgų draugijos tikslas – prisidėti prie pasaulinio kolorektalinės chirurgijos progreso.

„Reikia pabrėžti, kad šį vaidmenį draugija vaidino ir vaidina labai sėkmingai. Į šia draugiją įstojau 2004 metais, o nuo 2008 metų tapau draugijos valdybos nariu. Po 2020 metais įvykusio pasaulinio kongreso Jokohamoje, Japonijoje, tapau šios draugijos prezidentu. Tai manau ne tik mano, bet ir visos Lietuvos įvertinimas“, – dėstė prof. N. E. Samalavičius.

Pažymėtina, kad per visą Lietuvos medicinos istoriją kol kas tik vienam Lietuvos gydytojui pavyko pasiekti tokio įvertinimo ir vadovauti pasaulinei specialybinei draugijai – prieš kiek daugiau nei 15 metų pasaulinei širdies ir krūtinės chirurgų draugijai vadovavo žymus Lietuvos kardiochirurgas akademikas Vytautas Sirvydis.

Prisideda prie chirurgijos progreso

Pasak prof. N. E. Samalavičiaus, jo dviejų metų prezidento kadencija nebuvo lengva, ypač dėl pasaulinės pandemijos. Karantino taikomi apribojimai labai apsunkino tarptautinį bendradarbiavimą.

Narimantas Evaldas Samalavičius

„Išsikėliau sau keletą uždavinių: suintensyvinti mokomąją-pedagoginę veiklą, inicijuoti tarptautinius mokslinius projektus, draugijos žurnalą „Worl Journal of Colorectal Surgery“ įtraukti į PUBMED duomenų bazę, reformuoti draugijos valdymą, padidinti narių skaičių, pritraukti rėmėjų lėšas draugijos projektams, pradėti tarptautinę praktinio tobulinimosi programą. Džiugu, kad daugumą iš jų pavyko realizuoti: kiekvieną mėnesį rengėme webinarus įvairiomis šios chirurgijos temomis, o šiais metais nuslūgus pandemijai pavyko suorganizuoti ir keletą regioninių draugijos remiamų mokslinių konferencijų gyvai, pradėjome visą eilę mokslinių tyrimų pasauliniu masteliu.

Draugijos valdymui šių metų pradžioje sudarėme sutartį su profesionalia organizacija VALOR, kas labai pasiteisino. Nors negalėjome įgyvendinti praktinio tobulinimosi programos, parinkome visą eilę pasaulinių klinikų kur galės stažuotis gydytojai iš įvairių pasaulio kampelių. Pritraukėme rėmėjus, kurių po specialaus susitikimo Stambule su industrijos atstovais dar pagausėjo. Džiugu, kad draugios narių skaičius net ir šio didele dalimi virtualaus bendravimo etape išaugo. Iš dalies pavyko ir leidybiniai planai: nors mūsų žurnalas dar nėra PUBMED bazėje, bet paruošiamieji darbai yra baigti – tam labai pasitarnavo mūsų vyr. Redaktoriaus komanda iš Rijado Saudo Arabijoje“, – nuveiktus darbus vardijo pasaulinės chirurgų draugijos prezidentas KUL chirurgijos klinikos vadovas.

Prieš tai draugijai vadovavo garsus Korėjos profesorius Ho-Kyung Chun. Pažymėtina, kad pats rinkimų procesas gana sudėtingas, pritarti turi valdyba, kuria sudaro šiuo metu 18 narių iš viso pasaulio, o patys rinkimai būna dveji metai iki kadencijos pradžios. Vertinamos įvairios kandidato savybės – tarptautinis pripažinimas, mokslinė, pedagoginė veikla, suminis įnašas į kolorektinę chirurgiją.

Tarptautinė universiteto kolorektalinių chirurgų draugija įkurta 1962 metais Mechiko mieste Meksikoje. Jos būstinė buvo ir iki šiol yra Jungtinėse Amerikos Valstijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją