Tyrėjai nustatė, kad nuo bendraamžių atsiliekantys kūdikiai, ilgai neišmokstantys sėdėti ar ropoti, vėliau gali turėti mokymosi problemų ir elgesio sutrikimų.

Mokslininkai, tyrę 15 tūkst. vaikų per pirmuosius penkerius jų gyvenimo metus, pasakė, kad paprasčiausias sveikatos patikrinimas iki pirmojo gimtadienio gali užkursti kelią vaikų problemoms ateityje.

Šias išvadas patvirtina ir tyrimas „Millennium Cohort Study“, kuriame buvo tiriama 18 818 kūdikių, gimusių 2000–2001 m.

Londono universiteto Švietimo instituto atliktas tyrimas parodė, kad vaikai iš skurdesnių šeimų, pradėję lankyti mokyklą, metais atsilieka nuo bendraamžių iš labiau pasiturinčių šeimų.

Tačiau šis tyrimas pirmą kartą įrodė, kad kūdikių raidos sutrikimai yra tiesiogiai susiję su tuo, kaip jiems seksis mokykloje, todėl tai gali būti nustatoma dar kūdikystėje.

Mokslininkai atliko kelis paprastus testus su devynių mėnesių kūdikiais ir įvertino jų bendrosios ir smulkiosios motorikos funkcijas.

Motorikos funkcijos yra veiksmai, kurie reikalauja raumenų veiklos. Bendroji motorika apima viso kūno ar galūnių judesius, pavyzdžiui, ropojimas ar bėgiojimas, o smulkiosios motorikos funkcijos apima smulkesnius judesius, pavyzdžiui, sugebėjimą paimti daiktą nykščiu ir smiliumi.

Tiriant bendrąją motoriką, 96 proc. vaikų sugebėjo sėdėti be atramos, 92 proc. mokėjo ropoti, o 69 proc. sugebėjo atsistoti laikydamiesi už atramos. Tik 4 proc. sugebėjo savarankiškai žengti keletą žingsnių.

Vertinant smulkiąją motoriką, 99 proc. vaikų sugebėjo paimti objektą, 95 proc. vaikų sugebėjo perimti objektą iš vienos rankos į kitą, 89 proc. sugebėjo paimti objektą nykščiu ir smiliumi.

Tyrėjai priėjo išvadą, kad raida vėluoja dešimčiai procentų vaikų.
Kūdikiams, kuriems sunkiai pavyko atlikti užduotis, grėsė daug didesnė rizika atsilikti mokykloje sulaukus penkerių metų.

Jiems taip pat grėsė antisocialaus elgesio rizika, pavyzdžiui, nemokėjimas dalintis.

Profesorė Ingrid Schoon, kuri vadovavo tyrimui, pasakė, kad nereikia pamiršti, jog vaikų raidos etapai skiriasi, o tie vaikai, kurie nesugeba laiku sėdėti ar ropoti, vėliau gali pasivyti bendraamžius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)