Pasiūlius rezidentės apžiūrą, Seimo narė nesutiko. Ji per Santaros klinikų administraciją išsireikalavo, kad ją priimtų skyriaus vedėja. Pas ją politikę lydėjo klinikų direktorė medicinai ir slaugai. Dėl tokio Seimo narės A. Kubilienės elgesio jos kolegos ragina trauktis iš Sveikatos reikalų komiteto.

Sveikatos komitetas susirinko į posėdį, kuriame svarstė, kaip mažinti eiles pas gydytojus. Ironiška – pati komiteto pirmininkė, valstietė A. Kubilienė, prie eilių mažinimo neprisideda. Buvusi medikė, o dabar Seimo narė, kovo 9 dieną turėjo eiti į Santarų klinikų Šeimos medicinos centrą. Tačiau, anot Santaros klinikų registravimo sistemos parodymų, suklydo ir pasirodė ne penktadienį, o pirmadienį –12 dieną. Seimo narė dėl savo klaidos administracijoje ėmė kelti skandalą ir iškart prašėsi pas vadovus. Tačiau pati sako, kad dienų nesumaišė, registravosi pirmadieniui, pralaukė valandą eilėje ir ėmė aiškintis, kodėl yra nepriimama, reikalauti, kad ją priimtų ne rezidentė, o pati vedėja. Todėl esą ir supyko. Pasak A. Kubilienės, tai jau trečias jos nesėkmingas bandymas užsiregistruoti.

„Ne, aš tikrai nesumaišiau dienų, aš jums dar kartą kartoju, medicininiai vaistai šitie geriami penkias dienas. Tai, patikslinkit, man atrodo, tai yra penktadienis, kada aš juos gėriau ir eiti pas gydytoją neišgėrus vaistų dozės, nelabai medicinine prasme suprantu“, – Info TV sakė A. Kubilienė.

Asta Kubilienė

Anot šeimos medicinos centro vadovo, A. Kubilienės gydytoja jau buvo pradėjusi atostogauti, administracija pasiūlė, kad iš tiesų ligotai atrodžiusią Seimo narę priimtų rezidentė. Tačiau tai Seimo sveikatos reikalų komiteto pirmininkei netiko.

„Registratorė pasiūlė, nes jos gydytoja šiuo metu atostogauja, kad ją pakonsultuos gydytoja rezidentė, kadangi mes esame mokymo bazė, rezidentai labai geri, jie greitai bus gydytojai, todėl problemą būtų be vargo išsprendę iš to, ką man gydytojai pasakojo. Kiek aš žinau, ji kreipėsi į administraciją ir tada ją apžiūrėjo skyriaus vedėja“, – komentavo Santaros klinikų šeimos medicinos centro vadovas Vytautas Kasiulevičius.

Santaros klinikų direktorė medicinai ir slaugai Danguolė Jankauskienė pati palydėjo Seimo narę pas skyriaus vedėją. Vedėja yra ir gydytoja. Esą kaip tik tuo metu ji dirbo administracinį darbą ir neturėjo pacientų, todėl seimo narė neva eilės neprastumdė.

Danguolė Jankauskienė

Būtent pati skyriaus vedėja Lina Vencevičienė, o ne rezidentė ir apžiūrėjo A. Kubilienę.

„Administratorė man, kaip skyriaus vedėjai, paskambino ir nurodė, kad ta pacientė turėtų būti kuo greičiau priimta. Pacientė buvo mano kabinete, labai detaliai apžiūrėta, atlikti tyrimai, pacientė manau patenkinta“, – sakė L. Vencevičienė.

Su valdžios žmonių gydymusi be eilių kovojanti Seimo narė Aušra Maldeikienė A. Kubilienę ragina palikti komitetą.

„Šitas faktas reiškia, kad ponia Asta Kubilienė per artimiausią posėdį, rytoj (ketvirtadienį) turi atsistatydinti iš Sveikatos reikalų pirmininkės komiteto. Būtų gerai, jei išvis išeitų iš komiteto, – Info TV sakė A. Maldeikienė. –Moraliai ji privalo palikti Sveikatos reikalų komitetą. Jis pašauktas užtikrinti visiems vienodas taisykles.“

Pasak komiteto nario Antano Matulo, todėl valdžia ir nemato problemų ligoninėse, nes patys braunasi be eilių ir su kliūtimis nesusiduria.

„Amoralu ir reikėtų, matyt, apie tai kalbėti. Jei tai tiesa, klausimas, ar kolegė A. Kubilienė toliau gali eit komiteto pirmininkės pareigas“, – komentavo A. Matulas.

Sveikatos ministras Aurelijus Veryga neskuba teisti ir spręsti, ar A. Kubilienė turėtų palikti komitetą. Tačiau pabrėžia, kad visi pacientai lygūs.

„Manau, kad mes visi lygūs kaip valstybės piliečiai ir neturėtumėme naudotis ar kurti specialių privilegijų, registruojantis, renkantis, patenkant pas specialistą“, – sakė A. Veryga.

Kad yra lygūs ir lygesni patvirtina pats Santarų šeimos medicinos centro vadovas. Esą dažnu atveju taip suvaldyti galia besinaudojančius politikus buvo greičiau.

„Kas dėl jų vedžiojimo ir globojimo, aš pats esu tą daręs ir kaip nors padėjęs, kaip man tuo metu atrodė. Manau, kad mes jau pradėjome visi savo galvose keistis“, – sakė V. Kasiulevičius.

Tai toli gražu ne pirmas kartas, kai Seimo nariai ar ministrai naudojasi privilegijomis ir į ligonines patenka be eilių.

A. Kubilienė dėl situacijos kaltina neužfiksuotą registraciją

Pirmadienį po ligos nuvykusiai į Santaros klinikas apžiūrai Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkei Astai Kubilienei tik po valandos laukimo prie paskirto gydytojo kabineto paaiškėjo, jog jos registracija nėra fiksuota elektroninėje sistemoje.

„Nors telefonu dar ketvirtadienį, kovo 8 dieną, apie 14 val. buvau užregistruota priėmimui kovo 12 dienai 11 val. 30 min., tačiau atvykusi pas gydytoją ir pralaukusi daugiau nei vieną valandą ėmiau aiškintis, kodėl esu nepriimama. Paaiškėjo, jog Santaros klinikų registratūros darbuotojai padarė klaidą ir užregistravo mane kovo 9 dienai. Toks priėmimo laikas yra nelogiškas medicininiu požiūriu, nes medikamentinis gydymo kursas turėjo baigtis tik savaitgalį. Kadangi tai jau buvo trečia panaši registratūros darbo klaida per pastaruosius metus mano asmeninėje praktikoje, kreipiausi į klinikų administraciją ir paprašiau imtis priemonių, kad tokios situacijos nepasikartotų“, – sakė Asta Kubilienė.

Administracija įvertino susidariusią situaciją, paprašė pateikti telefono numerį, iš kurio buvo registruota, ir tikslų laiką – tas ir buvo padaryta. Vėliau administracija patikino, kad bus detaliai išsiaiškintos tokių klaidų priežastys ir imtasi priemonių registratūros darbuotojų darbui gerinti.