Anot Respublikinės Kauno ligoninės direktoriaus doc. dr. Lino Vitkaus, renovuotos klinikos „gyvybei“ ne kartą buvo kilęs pavojus. O kai prieš 5 metus nutrūko finansavimas, net svarstyta atsisakyti rekonstrukcijos darbų. Ledai pajudėjo tik 2016 metais – skyrus finansavimą, rašoma pranešime spaudai.

„Prieš 5 metus susidūrėme su sudėtinga situacija, kai buvo nutrauktas finansavimas, viešųjų pirkimų sutartys. Tuomet pradėtos priestato statybos „įšalo“ ilgam – buvo minčių netgi jo atsisakyti ir nugriauti. Artėjo klinikinė mirtis. Tačiau šiandien matant šią modernią šiuolaikišką gydymo įstaigą, negaliu nesidžiaugti, kad mums pavyko. Pavyko rasti „skatinamųjų“ ir sunkius 22 metus trukusius sąrėmius užbaigti. Taip mes išsaugojome šių namų gyvybę ir gyvastį. Prikėlėme naujam – aukščiausius technologinius ir kokybinius reikalavimus atitinkančiam gyvavimo periodui. Net neabejoju, kad tokių sąlygų, galėtų pavydėti bet kuri europietė. O mes jas turime čia – Kaune. Mūsų moterys to tikrai vertos!“ – klinikos atidarymo renginyje kalbėjo L. Vitkus.

Renovuotame klinikos priestate įrengtos naujos gimdyklos, operacinės, 12 šeimos kambarių, viena – naujagimių intensyvios priežiūros palata bei kitos paskirties patalpos. Duris atveria ir naujas 16 m2 nėščiųjų baseinas, kuriame patogiai galės mankštintis iki 4-5 moterų.

Renovuojant kliniką buvo įsigyta daug modernios medicininės technikos ir priemonių. Sąrėmių laikotarpiu gimdyvės ir jų artimieji gali naudotis mobilia „Multitrac“ sistema, kurioje moteris viena ar su artimojo bei mediko pagalba – pasitelkus padėtį palaikančias kėdeles, kamuolius, gumas gali atrasti sau patogiausią padėtį, palengvinančią sąrėmių skausmus.

Krikščioniškieji gimdymo namai

Akušerijos skyriuje gimdančios moterys taip pat gali rinktis ne tik įprastą gimdymo būdą – gulomis, bet ir gimdydamos specializuotoje gimdymo lovoje – pasirinkti vieną iš keliolikos gimdymo padėčių! Klinika įsigijo ir gimdymams į vandenį pritaikytą vonią, kurioje palaikoma stabili vandens temperatūra, todėl vanduo neatvėsta. Tokia vonia Kauno mieste – vienintelė.

Be to, artimiausiu metu paslaugas šioje vietoje pradės teikti ir iš Trakų g. Kaune perkeltas Ginekologijos skyrius. Tad moterys visą ginekologinę ir akušerinę pagalbą galės gauti viename pastate.

„Priestato pamato kertinis akmuo padėtas dar 1996 metais. Šiandien, 2018-aisiais kerpame atidarymo juostelę. Per tą laiką užaugo dar viena kauniečių karta. Jiems, dabartiniams 20-mečiams, atvertos galimybės besilaukiant gauti aukščiausio lygio medicininę pagalbą, edukacines priemones, šeimoms pritaikytą erdvę gimdant ir po gimdymo. Šio projekto finansinė našta teko valstybei, per specialias programas prisidėjo ir Šveicarijos vyriausybė, Europos Interreg fondas, 130 tūkst. EUR skirtas ir iš mūsų ligoninės biudžeto.“ – pasakojo klinikos vadovas Virgilijus Rudzinskas.

Penktadienį vykusiame klinikos priestato atidarymo renginyje dalyvavo bei įspūdžiais pasidalino Morkvėnų šeima, kurių visi 5 vaikai gimė Krikščioniškuosiuose gimdymo namuose. Klinikoje dirbantiems medikams taip pat dėkojo atlikėjas Linas Adomaitis, kuriam spalio 21 d. čia gimė pirmagimė Saulė. O tris vaikus šioje medicinos įstaigoje pasitikęs LR sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, palinkėjo klinikos personalui išsaugoti ypatingą šių namų dvasią.

Kiekvienais metais Respublikinės Kauno ligoninės Akušerijos ir ginekologijos klinikoje „Krikščioniškieji gimdymo namai“ suteikiama daugiau kaip 3 000 akušerio ginekologo konsultacijų, gydoma daugiau nei 2 000 pacienčių, atliekama virš 600 ginekologinių operacijų. Per metus klinikoje gimsta nuo 800 iki 900 vaikų. Skaičiuojama, jog čia pasaulį išvysta kas šeštas kaunietis!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)