Šiuo metu Santariškių klinikų Vaikų ligoninėje gydomas 5 metų berniukas, kuris nudegė daugiau nei pusę kūno.

Labai svarbi pirmoji pagalba

Vaikų ligoninės Gydytojas ortopedas-traumatologas Dainius Geležauskas pabrėžė pirmosios pagalbos svarbą, kurios sėkmė gali padėti pacientui, o klaidos – tik padidinti išliekamąsias pasekmes.

„Nudegimai, ypač gilesni – labai nemaloni trauma, mat palieka ilgalaikes pasekmes, tokias kaip randai. Reikia pabrėžti, kad būtent nudegimų traumos yra tos, kurių galima išvengti. Todėl svarbu šviesti visuomenę, kaip sumažinti pasekmes, įvykio vietoje gebėti suteikti pirmąją pagalbą“, - sakė D. Geležauskas.

Nudegimo atveju specialistas priminė nedaryti pagrindinės klaidos ir žaizdos netepti aliejais, riebalais.

„Kaip profesorius Rimdeika sako, nudegimo žaizda – ne sumuštinis. Nereikia riebalų, druskos. Yra šaltas vanduo arba šaltas kompresas, tada iškart kreiptis į specialistus“, - patarė jis.

Per 20 metų vaikų mirčių nuo nudegimų statistika mažėja ir šiuo metu siekia vos 0,2 proc. Tačiau itin skaudus kiekvienas atvejis, net ir nesibaigęs mirtimi – pacientas turi iškęsti dideles kančias, o likusį gyvenimą veidrodyje matyti nelaimės pėdsakus.

5-mečio būklė stabilizuota

„Daug vaikų dažniausiai nudega skysčiais, 90 proc. ir daugiau vaikų nusipliko namie, buityje. Vasarą prasideda iškylos į gamtą, kūrenami laužai, deginami fakelai ir tada įvyksta nudegimas liepsna, užsipylus degiais skysčiais. Uždegus šį skystį vaikai apsitaško ir užsiliepsnoja. Šis konkretus atvejis taip ir įvyko. Gamtoje. Nukentėjęs vaikas – 5 metų amžiaus, vyriškos lyties. Jis yra nudegęs 55 proc. kūno paviršiaus. Nudegimas – antro laipsnio, gilesnis, mišrus. Kol kas labai didelių nudegimų nematome, bet jį ryt darysime nudegimų žemėlapį ir galėsime pasakyti tiksliau. Būklė sunki, tačiau stabili“, - pasakojo specialistas.

Tokioje situacijoje D. Geležauskas patarė nukentėjusįjį pirmiausia gelbėti vandeniu, pavyzdžiui, vesti ežeran ir ten laikyti 15 minučių, laukiant medikų pagalbos.

Nuo nudegimų nukenčia ir patys mažiausi. Per metus į ligoninę atvežami apie 20 kūdikių. Gydytojai pabrėžė, kad tokias nelaimes neretai lemia tėvų priežiūros stoka.

„Mano praktikoje buvo atvejis, kai keturių savaičių kūdikis atvežtas su 35 proc. kūno nudegimu. Jis buvo įkritęs į maudymo vonelę, tačiau viskas baigėsi gerai, jį pavyko išgelbėti. Vaiko iki 5 metų amžiaus oda yra 2,5 karto plonesnė nei suaugusiųjų, todėl jai pakenkti galima daug greičiau. Užtenka 60 laipsnių Celcijaus ir kelių sekundžių kontakto iki nelaimės“, - perspėjo gydytojas.

D. Geležauskas priminė, kad dažniausiai vaikų traumos įvyksta vonioje bei virtuvėje, tad nuo tėvų priklauso, kokia tvarka bus šiuose kambariuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)