Mokyklų vadovai tokią iniciatyvą vertina skeptiškai, o Sveikatos apsaugos ministerija skambina pavojaus varpais – nutukusių vaikų Lietuvoje per dešimtmetį tik daugėjo.

Vilniaus Jono Pauliaus II gimnazijos direktorius Adamas Blaškevičius teigia, jog apie kūno kultūros pamokų skaičiaus augimą reikia galvoti svarstant mokymo planą ir turinį, nes, jei higienos normos nepasikeis, anot jo, valandas, skirtas kūno kultūros pamokoms, reikia „atimti“ iš kitų dalykų.

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė kūno kultūros pamokas žada padaryti patrauklesnėmis, o paklausus, ar nebus sportuojama atsisakius kitų dalykų pamokų, atsako lakoniškai. Ji teigia, kad ugdymo planą dėliojasi kiekviena mokykla ir yra daug būdų tai realizuoti.

Ministerija vėliau raštu patikslina, kad kūno kultūros pamokos, kaip iki šiol, bus finansuojamos iš valstybės dotacijos ugdymui, kuri kitąmet esą augs. Vyriausybė imasi svarstymų didinti kūno kultūros pamokų skaičių, nes nutukusių vaikų skaičius Lietuvoje auga.

2000-aisiais nutukę buvo 19,5 procentų vaikų, 2013-aisiais – jau beveik 23 procentai. Prognozuojama, kad 2025-aisiais nutukę bus ketvirtadalis vaikų.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tvirtina, kad vis mažesnis mokyklinio amžiaus vaikų judrumas didina vaikų sergamumą rimtomis ligomis.

Jo teigimu, viena tokių – antro tipo cukrinis diabetas, nes ši liga susijusi su medžiagų apykaita ir labai priklauso nuo mūsų gyvensenos, kaip gyvename, kaip judame. Ministras teigia, kuo prasčiau maitinamės, tuo daugiau sergama antro tipo cukriniu diabetu ir ši dinamika nėra džiuginanti.

Tautinio olimpinio komiteto prezidentė Daina Gudzinevičiūtė sako, kad vilčių užauginti daugiau profesionalių sportininkų deda į sporto mokyklas, nes paprastose mokyklose dažnai vaikai esą nori sportuoti, bet neturi tam sąlygų.

D. Gudzinevičiūtė mano, kad nors mokyklose sąlygos yra įvairios, norint pasportuoti vasarą, nereikia prabangaus baseino ar sporto salės, tad vaikus reikia paskatinti, kaip ir mus visus – tas rungtyniavimo momentas yra vienas iš judėjimo variklių bet kokios varžybėlės įtraukia.

Plačiau – reportaže.