Pasak gydytojos, situacija gerėja

Kaip laidoje pasakojo gydytoja, 2017 metais buvo užregistruota 1387 tuberkuliozės atvejų, arba 48,7 atvejai 100 tūkstančių gyventojų. 2021 metais užregistruoti 646 atvejai arba 23,11/100 tūkstančių gyventojų.

Vilniaus mieste 2020 metais tuberkuliozės atvejų buvo užregistruota 78, 2021 metais – 79. Šiais metais taip pat 79 atvejai.

2021 metais sergančių tuberkulioze buvo 628 žmonės.

„Prieš kelerius metus statistiškai palyginus su Europa atrodėme prastai, paskutinių duomenų dar negavome. Tuo metu buvome vieni iš paskutiniųjų, šalia Rumunijos. Tačiau per pastarąjį dešimtmetį buvo atlikti labai ženklūs darbai“, – sakė dr. E. Davidavičienė.

Tuberkuliozė

Visų pirma, pasak pašnekovės, buvo pradėtas tiesiogiai stebimas gydymas, įkurti tokio stebėjimo kabinetai visose savivaldybėse. Tai reiškia, kad pacientai buvo pradėti stebėti ambulatoriškai, kad laiku suvartotų visus reikiamus vaistus.

„Dėl šių priemonių pastebėjome, kad ženkliai sumažėjo tuberkuliozės atvejų skaičius, taip pat ir vaistams atsparios tuberkuliozės atvejų“, – sakė gydytoja.

Pavojingiausia – atvira tuberkuliozės forma

Tuberkuliozė yra infekcinė liga, perduodama per orą lašelių būdu, kai žmogus serga atvira tuberkuliozės forma. Tai tokia ligos forma, kai ligonis kosėdamas išskiria tuberkuliozės mikobakterijas, o kitas šalia esantis žmogus įkvėpdamas užsikrečia. Visgi užsikrečiama tik tada, jei bakterijų koncentracija gana didelė ir organizmas nesugeba su jomis kovoti.

„Sergantys atvira tuberkulioze yra patys pavojingiausi mūsų pacientai, nes jie platina šią ligą. Kai diagnozuojama ir pradedamas gydymas, galime greitai sutvarkyti ligą. Klausiama, kokios profilaktinės priemonės padeda apsisaugoti nuo tuberkuliozės. Pagrindinė profilaktinė priemonė yra sėkmingai išgydyta tuberkuliozė, kitos nėra“, – kalbėjo dr. E. Davidavičienė.

Tuberkuliozė vystosi plaučiuose, būtent šiam organui iš pradžių ir pakenkia. Vėliau uždegimas, jei nėra gydomas, gali išplisti, prasideda kosėjimas krauju, kyla temperatūra. Pasak gydytojos, jei šeimos gydytojas pacientui įtaria plaučių uždegimą, reikėtų ir gydytojo pulmonologo konsultacijos, kuris pacientą patikrintų dėl tuberkuliozės.

Tuberkuliozės simptomai yra kone tokie pat, kaip ir sergant kitomis uždegiminėmis plaučių ligomis. Tai yra silpnumas, kosulys, skrepliai, temperatūros pakilimas, apetito nebuvimas, taip pat kosėjimas krauju. Tačiau pastarasis simptomas gali pasireikšti ir esant plaučių uždegimui ar onkologinėms ligoms.

Visgi net jei žmogus jau serga tuberkulioze, tačiau bakterijų koncentracija nėra pakankamai didelė, tyrimai gali būti neigiami. Dėl šios priežasties tyrimus reikėtų atlikti kelis kartus.

Daugiausiai sergančiųjų yra 40–50 metų amžiaus

Vienas iš mitų apie tuberkuliozę yra tai, jog ja serga tik pažeidžiamų socialinių grupių asmenys. Tačiau, pasak gydytojos, šia liga galima užsikrėsti kiekvienam.

Tuberkuliozės židinys plaučiuose

„Galime visi užsikrėsti, jei tuberkuliozės bakterijų yra daug. Gydytojai, dirbantys tuberkuliozės skyriuje, juo labiau turi riziką užsikrėsti, tačiau laikosi infekcijos kontrolės reikalavimų.

Visgi, pagal mūsų atliktą tyrimą, tam tikros socialinės asmenų grupės sudaro didžiausią dalį sergančiųjų tuberkulioze. Tai yra daug metų nedirbantys ir alkoholiu piktnaudžiaujantys žmonės. Žinoma, yra ir grupė žmonių, kurie turi aukštąjį išsilavinimą ir nepriklauso prieš tai minėtai grupei. Daugiausiai sergančiųjų yra 40–50 metų amžiaus“, – kalbėjo dr. E. Davidavičienė.

Sergantys žmonės, kai jiems diagnozuojama tuberkuliozė, turi gydytis stacionare, ir tik po šio gydymo išleidžiami gydytis ambulatoriškai.

Gydant itin svarbu, kad pacientas išgertų visus paskirtus vaistus.

„Kad nė viena tabletė niekur nedingtų, o ligonis gautų reikiamą gydymą. Kodėl apie tai kalbu – tam, kad išvengtume atsparios antibiotikams tuberkuliozės, kurios gydymas yra žymiai sudėtingesnis, ilgesnis ir valstybei kainuoja labai brangiai“, – sakė pašnekovė.

Vaistams jautri tuberkuliozė gydoma iki 6 mėnesių, tuo metu su gydymui atsparia tuberkulioze tenka kovoti ir metus ar dar ilgiau.

„Noriu atkreipti dėmesį, kad visi vaistai, skirti gydyti šiai ligai, yra nemokami. Tyrimai taip pat nemokami. Net jei pacientas neturi draudimo, valstybė apmoka gydymą“, – kalbėjo gydytoja.

Pašnekovės teigimu, labai svarbu ligą nustatyti kuo anksčiau.

„Šią problemą galima valdyti, bet tai priklauso nuo kelių dalykų. Tai yra ankstyva diagnostika, priklauso nuo ligonio, jei jis turi nusiskundimų, turi kreiptis pas šeimos gydytoją. Šeimos gydytojas turi atlikti krūtinės ląstos rentgenogramą, skreplių tyrimą. Jei tuberkuliozė nėra nustatoma anksti, prasideda didesnės problemos, o liga darosi sudėtingesnė, pereina į atvirą formą“, – sakė gydytoja pulmonologė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)