Susitikime dalyvavo Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos, Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos priežiūros departamento, Farmacijos departamento, Vilniaus visuomenės sveikatos centro atstovai, rašoma pranešime spaudai.

Vaistas ar kosmetikos gaminys

„Likochema“ atstovai išsakė nuogąstavimus, kad šiuo metu yra susiklosčiusi vartotojams nepalanki situacija – vaistinėse gaminami įvairūs tepalai, kremai, pieneliai, kurie nėra registruoti kaip vaistai, o yra kosmetikos gaminiai. Tai klaidina vartotojus, nes neretai į vaistinę atėjus įsigyti gydančio tepalo, nusiperkamas kosmetikos gaminys, kuris negydo.

Tokios aplinkybės ne tik klaidina vartotojus, bet ir sukuria nelygias konkurencijos sąlygas kosmetikos gaminių rinkoje. Kosmetikos gaminiams taikomi griežti saugos reikalavimai, nustatyti Europos Parlamento ir Tarybos reglamente dėl kosmetikos gaminių ir visi kosmetikos gaminių gamintojai, importuotojai ir platintojai turi šio reglamento reikalavimų laikytis.

Už vaistinėse parduodamų vaistų priežiūrą atsakinga Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba, o kosmetikos gaminių kontrolę iki 2015 m. gruodžio 31 d. vykdė Valstybinė ne maisto produktų inspekcija, nuo 2016 m. sausio 1 d. ši kontrolės funkcija perduota Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai. Kosmetikos gaminių gamybos kontrolę vykdo visuomenės sveikatos centrai apskrityse. Vilniaus visuomenės sveikatos centro atstovai informavo, kad Vilniaus apskrityje tik viena vaistinė turi kosmetikos gaminių gamybai privalomą leidimą-higienos pasą, tai reiškia, kad kitos vaistinės gaminti kosmetikos gaminių negali.

Viceministrė J. Zinkevičiūtė išreiškė susirūpinimą šia situacija ir pabrėžė, kad būtina stiprinti kosmetikos gaminių priežiūrą farmacijos rinkoje, užtikrinant vartotojų teises bei visuomenės sveikatos saugą. Nutarta susitikti su Vaistinių asociacijos, Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos atstovais ir aptarti vaistinėse gaminamų bei parduodamų kosmetikos gaminių saugos stiprinimo priemones. Tai pat posėdžio metu sutarta, kad Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba bendradarbiaudama kartu su Vilniaus visuomenės sveikatos centru bei Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos priežiūros departamentu aktyviau konsultuos ir teiks informaciją farmacijos sektoriaus darbuotojams (organizuodami seminarus, viešąsias konsultacijas) apie reikalavimus kosmetikos gaminiams.

Didesnė kontrolė – didesnei visuomenės sveikatos saugai

Susitikime atkreiptas dėmesys, kad reikėtų sustiprinti iš trečiųjų šalių tiekiamų kosmetikos gaminių priežiūrą ir kontrolę. J. Zinkevičiūtė pabrėžė, kad trečiosiose šalyse pagamintų kosmetikos gaminių saugai taikomi tokie patys reikalavimai kaip ir Europos Sąjungos šalyse pagamintiems gaminiams, todėl kontrolės institucijos turi užtikrinti tinkamą šių gaminių priežiūrą.

Posėdžio metu priminta, kad nuo 2016 m. balandžio 1 d. įsigaliojus Administracinių nusižengimų kodeksui, už pažeidimus, gaminant kosmetikos gaminius numatytos ženkliai didesnės baudos, kurios gali siekti iki 600 eurų, jei pažeidimas padarytas pirmą kartą, ir iki 1200 eurų, jei pažeidimas būtų nustatytas pakartotinai. Tad kosmetikos gamintojai turėtų suskubti įgyvendinti jiems nustatytus reikalavimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją