„Kas jei ne mes, kada jei ne dabar?“, cituodamas partizaną Juozą Paliūną-Rytą apie savo motyvaciją prisijungti prie šios iniciatyvos atsako Lietuvos šaulių sąjungos narys Žilvinas Neliubšys. Jau daugiau nei du dešimtmečius vyras aktyviai įsitraukęs į kraujo donorystės veiklą. 104 – tiek kartų Žilvinas padovanojo kraujo. Paskutinį kartą, jau karantino metu, kartu su kolega iš Šaulių sąjungos atskubėjo duoti kraujo į NKC Kauno padalinį. Daugiau nei 20 metų šį gerą darbą atliekantis vyras, paplitus COVID-19 virusui Lietuvoje, nusprendė prisijungti ir prie karštosios linijos savanorių gretų.

Grįždamas meldžiasi

„Karštojoje linijoje dirba apie kelis šimtus savanorių. Kiekvieną dieną vienu metu į skambučius atsakinėja apie 30-40 žmonių, kurie darbuojasi keliomis pamainomis kiaurą parą. Savanoriai dirba pagal algoritmus, kuriuos mato monitoriuje, o esant specifiniams klausimams, kai reikia specialisto – skambučiai nukreipiami. Į daugelį sveikatos problemas liečiančių klausimų padeda atsakyti tuo pačiu metu šalia dirbantys medikai. Visi savanoriai pagal profesijas ir amžių yra labai įvairūs, dauguma – medikai, šauliai ir studentai“, – paprašytas papasakoti apie darbą karštojoje koronaviruso linijoje, dėsto Ž. Neliubšys.

Vyras pasakoja, kad pačioje koronaviruso karštosios linijos darbo pradžioje įsitraukė apie 60 šaulių. Tiesa, pastaruoju metu jie turi ir kitokių užduočių – budėti oro uoste ir prie mobiliųjų laboratorijų, transportuoti užsikrėtusiuosius specialiomis transporto priemonėmis, pervežti užsieniečius iki valstybinės sienos, patruliuoti gatvėse ir skveruose.

Jo teigimu, rizika užsikrėsti COVID-19 savanoriams yra kiek įmanoma sumažinta – norint patekti į patalpas savanoriai dezinfekciniais skysčiais išsipurškia rankas ir dėvi kaukes, valomi paviršiai pačiose patalpose, jos vėdinamos, ozonuojamos, dezinfekuojamos. „Automobilyje išpurškiu visas liestas vietas, ypač vairą, rankenėles, pavarų svirtį, sėdynę. Namo važiuoju atviru langu, dėviu kaukę. Meldžiuosi. Grįžęs namo visus drabužius nusirengiu, išverčiu ir jie keliauja tiesiai į skalbimo mašiną“, – apie kasdienį „ritualą“ pasakoja Žilvinas.

Suskubo aukoti kraujo

Ilgametis kraujo donoras vadovauja ir Kauno krašto donorų draugijai. Jis kartu su kitais kolegomis, sužinojęs apie D. Nausėdienės idėją sukurti potencialių kraujo donorų duomenų banką, sureagavo iš karto. Anot Ž. Neliubšio, tai – puiki iniciatyva ir, jo manymu, daugelis savanorių tikrai prisijungs, kadangi jaučia pareigą padėti čia ir dabar, neatidėliojant, kai to gyvybiškai reikia. Žilvinas atskleidžia, kad ir iki šiol duoti kraujo eidavo tik sulaukęs kvietimo arba prieš tai pasitikslinęs situaciją – dažnai pats kreipiasi į NKC darbuotojus, kurie informuoja apie būtent tuo metu esantį jo grupės kraujo poreikį.

„Jau kurį laiką einu kraujo duoti tik tada, kada skelbiama, kad trūksta. Gerokai anksčiau paskambinęs gydytojai iš NKC Kauno padalinio, pranešiau, kad jau galiu duoti. Tuo metu gydytoja paprašė dar „pasinešioti“, kol prireiks mano grupės kraujo. Po kelių savaičių gavau žinutę ir su kolega nuskubėjome duoti kraujo. Tuo metu pamaniau, kad kol sveikas – reikia paskubėti tai padaryti, nes vėliau nežinia, kaip pasisuks situacija, gal jo prireiks pačiam“, – pridūrė virš šimto kartų kraujo davęs vyras.

Žilvinas Neliubšys

Saugu net ir dabar

Nors karantino laikotarpiu sustabdžius planines operacijas, kiek sumažėjo ir kraujo poreikis, tačiau tuo pačiu sumažėjo ir donorų skaičius. Kraujo nuolat reikia gyvybiškai svarbiems atvejams – žmonėms po nelaimingų atsitikimų, traumų, nudegimų, taip pat gimdymo metu, kraujo vėžiu ir kitomis sunkiomis ligomis sergantiems pacientams.

Be to, tiek donorų, tiek recipientų, tiek ir pačių NKC darbuotojų saugumo sumetimais, šiuo laikotarpiu pasikeitė ir kraujo centro darbo organizavimas, tapo griežtesnė donorų medicininė atranka. Kraujo gali duoti tik visiškai sveiki ir puikios savijautos žmonės, o grįžusiems iš bet kurios užsienio šalies donorystė atidedama 28 dienoms. Toks pat atidėjimo laikotarpis taikomas ir tiems, kurie tik įtaria turėję kontaktą su COVID-19 užsikrėtusiais asmenimis. NKC darbuotojai laikosi griežtų higienos reikalavimų, rūpinasi tinkamu patalpų paruošimu donorų aptarnavimui ir dezinfekcija, reguliuoja donorų srautus, tad duoti kraujo yra saugu ir karantino laikotarpiu.

„Būdami gyvybiškai svarbiais tarpininkais tarp kraujo donorų bei sergančiųjų, privalome užtikrinti nenutrūkstamą gydymo įstaigų aprūpinimą krauju, o tai reiškia – ir nuolatinį kraujo donorų telkimo procesą. Todėl labai dėkoju Dianai Nausėdienei už iniciatyvą ir parodytą asmeninį pavyzdį. Ji pirmoji įsirašė į potencialių kraujo donorų registrą. Šio registro sukūrimas – svarbus žingsnis kovoje su pandemija, didelė pagalba ir paskatinimas visai esamų ir potencialių kraujo donorų bendruomenei“, – teigia NKC vadovas Daumantas Gutauskas.

Norintys prisijungti prie D. Nausėdienės perspektyvos ir užsiregistruoti į potencialių kraujo donorų registrą, gali tai padaryti užpildę šią formą.

Kraujo galima paaukoti NKC padaliniuose Vilniuje – Žolyno g. 34 ir Upės g. 9 (PC CUP), Kaune – Vytauto pr. 13, Šiauliuose – S. Daukanto g. 90, Klaipėdoje – Naikupės g. 28 ir Panevėžyje – Nemuno g. 75. Daugiau informacijos apie kraujo donorystę karantino galima rasti www.kraujodonoryste.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)