Vasario mėnesį seniai negyvenamame bute ant kriauklės, vandens maišytuvo ir dušo rankenos buvo aptikti SARS-CoV-2 pėdsakai, teigia Kinijos ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) tyrėjai šį mėnesį „Environment International“ paskelbtame tyrime. Užkrėstas vonios kambarys buvo tiesiai virš penkių žmonių gyvenamo buto – šiems žmonėms prieš savaitę buvo patvirtintas Covid-19.

Mokslininkai atliko „vietinį modeliavimo eksperimentą“, norėdami sužinoti, ar virusas gali plisti kanalizacijos vamzdynais per ore esančias daleles, kurias sukelia vandens nuleidimas tualete. Tokių dalelių, vadinamų aerozoliais, jie rado vonios kambariuose, esančiuose 10 ir 12 aukštų virš Covid-19 užkrėstų butų. Abiejuose iš šių aukštų vasario pradžioje buvo patvirtinti du atvejai, ir susirūpinimą kelia tai, kad dalelės su SARS-CoV-2 virusu iš išmatų pateko į namus per kanalizaciją.

Ši nauja ataskaita atgaivina atvejį Honkongo daugiabučių komplekse „Amoy Gardens“ beveik prieš du dešimtmečius, kai 329 gyventojai iš dalies dėl blogai veikiančių kanalizacijos vamzdynų susirgo sunkiu ūminiu kvėpavimo sindromu, arba SARS. Tąsyk mirė 42 „Amoy Gardens“ gyventojai, ir tai buvo pražūtingiausias SARS (kurį taip pat sukelia koronavirusas) protrūkis.

Tualetas.

„Nors negalime atmesti viruso plitimo bendro naudojimo liftu, šis įvykis atitinka SARS protrūkio Honkongo „Amoy Gardens“ 2003 m. tyrimo rezultatus“, – rašo Song Tang, Kinijos CDC pagrindinės aplinkos ir gyventojų sveikatos laboratorijos mokslininkas su bendradarbiais. Tyrime cituojami kai kurie anksčiau neskelbti Kinijos CDC duomenys.

Butai daugiaaukščiuose pastatuose gali būti susieti per bendrą nuotekų sistemą, aiškina Lidia Morawska, Australijos Kvinslando technologijų universiteto Tarptautinės oro kokybės ir sveikatos laboratorijos direktorė. Kietosios medžiagos ir skysčiai iš vamzdynų pašalinami, tačiau kanalizacijos dujos – dažnai aptinkamos pagal kvapą – gali kilti vamzdžiais į viršų, sakė L. Morawska, kuri tyrėjų grupėje nedalyvavo.

„Jei yra kvapas, reiškia, kad oras kažkokiu būdu buvo nugabentas ten, kur jo neturėtų būti“, – interviu sakė L. Morawska.

Respiraciniai lašeliai

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, SARS-CoV-2 plinta daugiausia per respiracinius lašelius – seilių purslus ar išskyras iš nosies. Tačiau nuo pat pirmųjų pandemijos savaičių Kinijos mokslininkai tvirtino, kad infekcinis SARS-CoV-2 virusas, randamas Covid-19 pacientų išmatose, taip pat gali vaidinti svarbų vaidmenį užsikrečiant. Vasario mėnesį ištyrus 73 pacientus, hospitalizuotus su koronavirusu Guangdongo provincijoje, daugiau nei pusėje jų išmatų buvo rastas virusas.

Ankstesni tyrimai parodė, kad vandens nuleidimas tualete gali iš ekskrementų paleisti galybę mikrobų turinčius aerozolius, pažymėjo Kinijos CDC mokslininkai.

Šios dalelės gali išlikti ore ilgą laiką ir išsisklaidyti didesniu nei vieno metro atstumu, ypač uždarose, prastai vėdinamose patalpose.

Išmatų aerozoliacija vyko ir sergant SARS, taigi gali būti, kad taip gali nutikti ir su SARS-CoV-2, atsižvelgiant į kanalizacijos sistemų veikimą, teigia Malikas Peiris, Honkongo universiteto Visuomenės sveikatos mokyklos virusologijos katedros vedėjas. Kinijos CDC tyrime buvo aptikti viruso pėdsakai, o „tai nėra tas pats, kas

infekcinis virusas, – pabrėžė jis. – Tačiau nereikėtų atmesti tokios galimybės.“

Išmatų sklaida

„Amoy Gardens“ atveju SARS paciento, kurio išmatose ir šlapime rasta „ypač aukšta viruso koncentracija“, vonios kambaryje esantis šiltas, drėgnas oras pasklido oro šachtoje ir pernešė virusą į kitus butus, rodo tyrimai.

Tualetas.

Nors tualetai yra kasdienė būtinybė, jie „gali skatinti išmatų sukeliamų aerozolių perdavimą, jei yra naudojami netinkamai, ypač ligoninėse“, teigia Kinijos CDC tyrėjai. Jie cituoja skysčių dinamikos modelį, kai vandens nuleidimo metu „gausybė viruso aerozolių dalelių pernešama į viršų“, ir dėl šios priežasties virusas dideliu mastu išplinta patalpose.

„Tyrimu nustatyta didelė tikimybė perduoti virusą oru ir išsamiai aprašomi turimi įrodymai“, – teigia Raina MacIntyre, pasaulinio biosaugumo profesorė iš Naujojo Pietų Velso universiteto Sidnėjuje. Ji dalyvavo tarptautinėje komandoje, bendradarbiavusioje su Kinijos CDC atliekant minėtą tyrimą.

Ankstesni tyrimai patvirtino, kad SARS-CoV-2 genetinė medžiaga buvo aptikta Covid-19 pacientų naudojamuose tualetuose, ligoninių slaugytojų skyrių ore, oro ventiliacijos angose ir daugybėje kitų vietų. Kol kas nežinoma, kokiu mastu fekalinės aerozolinės dalelės gali užkrės žmones SARS-CoV-2 virusu, teigia N. Morawska.

„Yra daugybė situacijų, kai vyksta gana neįprasti dalykai“, – pažymi N. Morawska, dalyvavusi komandoje, kuri tyrė „Amoy Gardens“ užkratą. Mokslininkai turėtų nagrinėti šias „neįprastas situacijas“, nes suprasdami jas jie gali sužinoti, kad „jos nėra tokios jau neįprastos“.